• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Exemple demne de urmat prezentate în cadrul Agrinnovator

    Adrian Radu -

    Digitalizarea intră în tot mai multe ferme din România. Este și meritul Agrinnovator, grupul de lucru care se focusează pe tehnologiile digitale care le oferă fermierilor din România soluții pentru a crește randamentul din fermele pe care aceștia le administrează. Exemplele oferite de tinerii fermieri au fost apreciate și de Tanczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor. In cadrul întâlnirii, tinerii au adus în atenție importanța și beneficiile digitalizării fermelor, studii de caz din fermele lor pentru exemplificarea modului prin care soluțiile digitale pe care le au în fermă reduc impactul asupra mediului.

    Think-tank-ul susținut de Agricover își propune să promoveze diseminarea cunoștințelor referitoare la tehnologiile agriculturii de mâine. Unele sunt deja implementate pe suprafețele pe care aceștia le lucrează, altele sunt în pregătire.

    Aceste soluții de agricultură digitală au rolul de a eficientiza activitatea dintr-o fermă, așa cum a putut observa și Tanczos Barna. “A fost o surpriză extrem de plăcută pentru mine să văd filosofia și teoria deja implementate în practică, să văd că sunt tineri de 20 și ceva de ani, care în ferme, deja implementează soluții care reduc consumurile de motorină, reduc consumul de electricitate, reduc pierderile de apă și sunt exemple concrete despre care deja se poate vorbi în România”, a declarat Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

    Cursanții programului ”Tineri Lideri pentru Agricultură” au posibilitatea de a se conecta, de a lucra împreună, de a face schimb de idei și de experiențe, de a afla informații noi. Cum se traduce valoarea acestei experiențe în agricultura românească am aflat chiar de la tinerii participanți la curs.

    ”Aș vrea să fac o fermă complet digitalizată, pentru asta mai am nevoie doar de o rețea de stații meteo inteligente și o semănătoare cu rată variabilă. Am identificat impactul digitalizării în ferma noastra: viteza de luare a deciziilor mult mai mare și precizie în luarea deciziilor, eficiență, randament crescut, optimizarea utilizării resurselor, predictibilitate, trasabilitate și, nu în ultimul rand, sustenabilitate”, a declarat Alin Luculeasa, un tânăr femier din Costești, județul Vaslui.

    O dorință de a amplifica potențialul fermei sale o are și Răzvan Prelipcean, care, pe lângă faptul că este coordonatorul grupului de Agricultură Digitală din cadrul Agrinnovator, își face timp și să lucreze o suprafață de teren.

    ”Ferma Naturleg este o afacere de familie născută din pasiune pentru natură și legumicultură și dezvoltată cu dorința de a crea o fermă sustenabilă și performantă. Producem cereale și legume de calitate superioară, obținute într-un mod cât mai natural. Pe termen lung, ne dorim digitalizarea integrală a fermei. În curs de realizare avem achiziția, echiparea tractoarelor cu sisteme de autoghidare și achiziția de echipament de fertilizare cu rată variabilă, pentru a reduce și mai mult cantitatea de inputuri aplicate, drone pentru cartare digitală multispectrală, pentru a mări precizia hărților NDVI pe care le folosim în fermă, achiziția de sisteme de irigat și amplasarea de stații meteo pe terenurile irigate, din nou, pentru a reduce consumul de apă prin aplicarea de precizie, și dotarea flotei cu un sistem de monitorizare a consumului, pentru a reduce consumul de carburant”, a explicat Răzvan Prelipcean.

    Pentru George Eduard Chiriță, un alt participant la programul susținut de Agricover și de Clubul Fermierilor Români, informațiile obținute în urma cursurilor l-au ajutat să își definească foarte clar misiunea și obiectivele.

    ”Misiunea fermei este să producă hrană, folosind resursele într-un mod cât mai eficient posibil, fără pierderi, fără exagerări. Ferma mea exploatează în jur de 400 hectare. Viziunea noastră pe termen scurt este achiziția de sisteme de automatizare și digitalizare a sistemelor de irigații, iar pe termen lung este să implementăm aceste soluții de digitalizare pe orice input pe care-l folosim noi în fermă. Am ca obiectiv implementarea unui sistem de automatizare cu stații meteo și senzori. Pentru a putea să contorizez după nivelul umidității din sol și cantitatea de apă utilizată, chiar și pe metru pătrat. Asta înseamnă că voi putea să irig cu rată variabilă, în funcție de factorii de mediu și de sol. Și asta va însemna performanță duală – economica si de mediu.”, a povestit George Chiriță.

    Grupul de lucru (think tank) Agrinnovator, lansat în luna mai 2022, are menirea de a promova crearea și diseminarea cunoștințelor referitoare la tehnologiile agriculturii de mâine, aprofundând două direcții principale de lucru: transformarea digitală a agriculturii și agricultura bio-regenerativă.

    Proiectul îi are în centru pe tinerii fermieri absolvenți ai programului Tineri Lideri pentru Agricultură, organizat de Clubul Fermierilor Români, pregătiți să ducă agricultura românească la următorul nivel de dezvoltare și performanță prin expunerea de soluții și tehnologii agricole internaționale.

    Agrinnovator este locul în care tinerii fermieri gândesc, dezbat idei și testează pe diferite teme cu scopul de a crea progres și valoare adăugată. Agricover asigură cadrul de lucru și susținerea necesară în diseminarea rezultatelor în rândul fermierilor români și al autorităților.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit! Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului