• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Aplicarea îngrășămintelor – interzisă până în luna martie. Care sunt excepțiile

    Roxana Dobre -

    Aplicarea îngrășămintelor este interzisă până în luna martie. Fermierii care nu au reușit să își fertilizeze până acum terenurile agricole vor mai putea aceste lucrări abia la primăvară. Cu anumite excepții.

    Marți, 15 noiembrie 2022, este ultima zi din an în care fermierii mai pot fertiliza terenurile agricole și doar în cazul în care suprafețele sunt aflate în zona de câmpie. Pentru zona de deal, interdicția este valabilă din 10 noiembrie, iar la munte de la începutul lunii, din 5 noiembrie.

    Potrivit Programului de acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole (PA), care este obligatoriu pentru toți fermierii, interdicția este instituită la date diferite, în funcție de zona de altitudine în care se află fiecare localitate.

    În conformitate cu prevederile Directivei Nitrați,  în 2021 s-au elaborat un Cod de Bune Practici Agricole pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole, pentru uzul fermierilor – ce poate fi pus în aplicare în mod voluntar și un Program de acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole care se aplică obligatoriu la nivel național. 

    Calendar privind interdicția aplicării îngrășămintelor pe teren și pășuni

    Fermierii au de respectat și în acest an interdicțiile privind aplicarea de îngrășăminte, date care diferă în funcție de zona geografică unde se află terenurile agricole: munte, deal sau câmpie. Dacă pentru zonele înalte interdicția a intrat în vigoare pe 5 noiembrie iar pentru deal pe 10 noiembrie, începând de marți, 15 noiembrie aplicarea îngrășămintelor va fi interzisă și în zona de câmpie.

    Perioadele de interdicţie pentru aplicarea pe teren a îngrăşămintelor sunt definite prin intervalul de timp în care cerinţele culturii agricole faţă de nutrienţi sunt reduse şi când riscul de percolare/scurgere la suprafaţă este mare. În baza seriilor de date climatice, data de la care, în perioada toamnă-iarnă temperatura medie a aerului scade sub 5 grade C reprezintă începutul perioadei de interdicţie pentru aplicarea îngrăşămintelor organice solide şi lichide, iar pentru perioada iarnă-primăvară, data de la care temperatura aerului devine mai mare de 5 grade C reprezintă sfârşitul perioadei de interdicţie pentru aplicarea îngrăşămintelor organice solide şi/sau lichide.

    Pe terenurile arabile având culturi de toamnă sau pe care se înființează culturi extratimpurii pentru care data semănatului este în perioada de interdicţie, se pot aplica însă îngrășăminte chimice și în perioada de interdicție în limita a maxim 50 kg N substanţă activă/ha, în funcţie de dezvoltarea fiziologică a plantelor, cu respectarea condițiilor de aplicare.

    Pentru culturile din sere şi solarii nu se aplică perioadele de interdicţie în condiţiile în care în interiorul acestora temperatura este mai mare de 5 grade Celsius.

    Pentru cine este obligatorie respectarea interdicțiilor pentru aplicarea îngrășămintelor 

    O cerinţă a bunelor practici agricole este ca fiecare producător agricol să aplice recomandările privind modul de utilizare a diferitelor tipuri de îngrăşăminte chimice sau organice şi să cunoască foarte bine condiţiile şi perioadele de aplicare ale acestora. Aceste cunoştinţe, alături de evaluarea corectă a cantităţilor de nitraţi din sol, permit producătorului agricol să optimizeze raportul între costurile suportate pentru îngrăşăminte şi valoarea producţiei obţinute, în condiţii de protecţie a mediului.

    Citiți și: Noul Cod de bune practici agricole 2021 – în vigoare! Cantitățile maxime de azot la fiecare cultură!

    De ce este important să cunoașteți încadrarea localității unde aveți terenul sau pășunea 

    Pentru a nu risca vreo sancțiune, fermierii trebuie să cunoască exact la ce categorie este încadrată localitatea unde au terenul agricol sau pășunea, zonele fiind enunțate în Anexa 3, unde sunt menționate  toate UAT-urilor din România și plasarea lor, în funcție de zona de relief.

    Pe baza perioadei de interdicţie pentru aplicarea îngrăşămintelor pe terenul agricol se calculează capacitatea (mărimea spațiului) de stocare a gunoiului de grajd în fermă. Astfel, capacitatea de stocare a gunoiului de grajd în fermă trebuie să fie proiectată pentru un interval de timp mai mare cu o lună decât intervalul de interdicţie pentru aplicarea îngrăşămintelor.

    Încadrarea unităţilor administrativ-teritoriale în zonele corespunzătoare perioadelor de interdicţie pentru aplicarea îngrăşămintelor organice și chimice, solide şi lichide, Anexa 13 poate fi descărcată aici: Lista-localități-anexa-13


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!