• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șef APIA – apel către primari: Urgentați contractele pentru suprafețele de pășuni!

    Roxana Dobre -

    Un director al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură face un apel pentru primarii care încheie contracte de arendă pentru pășune cu fermierii.

    Directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, a făcut astăzi, miercuri – 1 martie, un apel către toți primarii din județ, și nu numai, să vină în sprijinul fermierilor care vor să ceară la APIA subvenția pe pășune. Acesta solicită primarilor să ajute fermierii care încheie contracte noi sau le reînnoiesc pe cele care expiră în această perioadă, astfel încât să se încadreze în termenul de 15 mai pentru depunerea cererii unice fără penalizări.

    ”Fac un apel la unitățile administrativ-teritoriale ca acolo unde sunt situații de expirarea a contractelor de închirierea sau concesiune a suprafețelor de pășuni dintre fermieri sau asociațiile crescătorilor de animale, să urgenteze demersuri.  Acolo unde sunt aceste situații rugămintea mea este să urgenteze procedura de concesionare a acestor suprafețe ca fermierii să nu intre în acea perioadă de penalizare sau chiar să piardă subvenția”, a fost apelul făcut de Ovidiu Săvâșcă la Radio Târgu Mureș.

    Citiți și: Start cereri unice la APIA 2023! Calendarul util fermierilor care vor subvenții

    Directorul executiv al APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă (foto: https://www.radiomures.ro)

    Fermierii pot pierde până la 25% din subvenție

    Șeful APIA Mureș a avertizat că fermierii pot pierde până la 25% din subvenție dacă depun cererea unică cu penalizări, după data de 15 mai.

    ”Pentru că am mai avut cazuri în anii anteriori în care fermierii care aveau suprafețe în arendă și pentru că aveau un număr mare de animale aveau nevoie de pășune suplimentare, și mai primeau de la Primărie dar din cauză că se tergiversa sau se întârzia inclusiv cu licitația, există și procedura de contestație, fermierul venea cu suprafața undeva la sfârșitul perioadei de depunere a cererii unice, cu penalizări, și atunci pierdea din subvenție. Să zicem că venea în ziua 25 din perioada cu penalizări, atunci avea 25% tăiat din subvenție. Deci rog toate UAT-urile să ne ajute și în acest sens, și implicit pe fermieri în primul rând, să se încadreze în perioada de 15 mai fără penalizări, cu contractul de închiriere”, a completat Ovidiu Săvâșcă.

    Copiile la contractele de concesiune cu Primăria sunt obligatorii pentru plățile APIA

    În acest an subvențiile se acordă în baza Ordinul MADR nr. 80/2023, publicat în Monitorul Oficial nr. 168 din 28 februarie 2023. În documentul citat se precizează că pentru subvențiile la pășuni, copia conform cu originalul de pe contractele de concesiune, închiriere, comodat încheiate între fermieri și Primării  sau asociațiile crescătorilor de animale, copia după contractul valabil la data depunerii este obligatorie.

    Citiți și: Documentele care trebuie depuse la APIA pentru subvenția pe pășune

    Din aceasta trebuie să reiasă suprafața de pășune utilizată. În plus fermierii care dețin animale și au închiriat pășuni de la Primărie trebuie să mai prezinte la APIA:

    Reamintim că fermierii pot depune de astăzi, miercuri – 1 martie, cererea unică pentru subvenții iar timp de circa două luni și jumătate campania pentru plățile pe hectar și cap de animal va fi activă, fără penalizări. În 2023 fermierii sunt obligați să declarare la APIA, atât terenurile pentru care cer subvenție dar și suprafețele lăsate pârloagă.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA