• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Șef APIA – apel către primari: Urgentați contractele pentru suprafețele de pășuni!

  Roxana Dobre -

  Un director al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură face un apel pentru primarii care încheie contracte de arendă pentru pășune cu fermierii.

  Directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, a făcut astăzi, miercuri – 1 martie, un apel către toți primarii din județ, și nu numai, să vină în sprijinul fermierilor care vor să ceară la APIA subvenția pe pășune. Acesta solicită primarilor să ajute fermierii care încheie contracte noi sau le reînnoiesc pe cele care expiră în această perioadă, astfel încât să se încadreze în termenul de 15 mai pentru depunerea cererii unice fără penalizări.

  ”Fac un apel la unitățile administrativ-teritoriale ca acolo unde sunt situații de expirarea a contractelor de închirierea sau concesiune a suprafețelor de pășuni dintre fermieri sau asociațiile crescătorilor de animale, să urgenteze demersuri.  Acolo unde sunt aceste situații rugămintea mea este să urgenteze procedura de concesionare a acestor suprafețe ca fermierii să nu intre în acea perioadă de penalizare sau chiar să piardă subvenția”, a fost apelul făcut de Ovidiu Săvâșcă la Radio Târgu Mureș.

  Citiți și: Start cereri unice la APIA 2023! Calendarul util fermierilor care vor subvenții

  Directorul executiv al APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă (foto: https://www.radiomures.ro)

  Fermierii pot pierde până la 25% din subvenție

  Șeful APIA Mureș a avertizat că fermierii pot pierde până la 25% din subvenție dacă depun cererea unică cu penalizări, după data de 15 mai.

  ”Pentru că am mai avut cazuri în anii anteriori în care fermierii care aveau suprafețe în arendă și pentru că aveau un număr mare de animale aveau nevoie de pășune suplimentare, și mai primeau de la Primărie dar din cauză că se tergiversa sau se întârzia inclusiv cu licitația, există și procedura de contestație, fermierul venea cu suprafața undeva la sfârșitul perioadei de depunere a cererii unice, cu penalizări, și atunci pierdea din subvenție. Să zicem că venea în ziua 25 din perioada cu penalizări, atunci avea 25% tăiat din subvenție. Deci rog toate UAT-urile să ne ajute și în acest sens, și implicit pe fermieri în primul rând, să se încadreze în perioada de 15 mai fără penalizări, cu contractul de închiriere”, a completat Ovidiu Săvâșcă.

  Copiile la contractele de concesiune cu Primăria sunt obligatorii pentru plățile APIA

  În acest an subvențiile se acordă în baza Ordinul MADR nr. 80/2023, publicat în Monitorul Oficial nr. 168 din 28 februarie 2023. În documentul citat se precizează că pentru subvențiile la pășuni, copia conform cu originalul de pe contractele de concesiune, închiriere, comodat încheiate între fermieri și Primării  sau asociațiile crescătorilor de animale, copia după contractul valabil la data depunerii este obligatorie.

  Citiți și: Documentele care trebuie depuse la APIA pentru subvenția pe pășune

  Din aceasta trebuie să reiasă suprafața de pășune utilizată. În plus fermierii care dețin animale și au închiriat pășuni de la Primărie trebuie să mai prezinte la APIA:

  Reamintim că fermierii pot depune de astăzi, miercuri – 1 martie, cererea unică pentru subvenții iar timp de circa două luni și jumătate campania pentru plățile pe hectar și cap de animal va fi activă, fără penalizări. În 2023 fermierii sunt obligați să declarare la APIA, atât terenurile pentru care cer subvenție dar și suprafețele lăsate pârloagă.


  Te-ar mai putea interesa

  Găinile nu mai fac ouă – cauze. Ce remedii există Subvenții APIA 2024. Ce s-a decis azi la MADR pentru condițiile la GAEC 8 și ecoschema PD-04 Preț arpagic 2024. Cât costă un kg de arpagic în diferite județe Vin banii pentru fermieri! Guvernul a aprobat sumele pentru subvențiile ANT vegetal și zootehnie Subvenții APIA 2024. Noi cuantumuri aprobate pentru plată: 73 euro/ha, 98 euro/ha și 102 euro/ha

  Ultimele știri

  Prezentatorul TV Dan Negru, intrigat de prețul urzicilor românești. Val de comentarii pro și contra Fermieri obligați de APIA să dea subvențiile înapoi, altfel vor fi executați silit Prețul rapiței a scăzut cu 30 euro/tonă de la începutul anului. Recolta 2024 – un preț mult mai bun Ultima strigare pentru sămânța de mazăre. Prețurile pe tonă au crescut la nivel mondial Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE