• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Revoltător! Zeci de fermieri nu pot primi despăgubiri de secetă din cauză că pe procesul-verbal nu li s-a trecut procentul de calamitare!

    Angelica Lefter -

    Revoltător! Mai mulți fermieri nu vor beneficia de despăgubirile de secetă dintr-o cauză birocratică: comisia care a venit în câmp să le constate pagubele provocate de secetă ”a uitat” să treacă în procesul verbal și gradul de calamitare!

    Fermierii din două localități ale județului Brăila au aflat că vor rămâne fără sprijinul dat de autorități pentru culturile de grâu calamitate, deși seceta le-a provocat mari pagube. Întreaga problemă a fost semnalată la redacția Agrointeligența – AGROINTEL.RO, de fermierul Cătălin Gârlea, care lucrează circa 2.900 de hectare de teren pe raza comunei Racovița, din județul Brăila.

    Agricultorul Cătălin Gârlea a menționat că își dorește o soluție la situația creată de membrii Comisiilor de evaluare a pagubelor, care nu au trecut procentul de calamitare a culturilor în procesele verbale întocmite la fața locului pentru culturile de toamnă, motiv pentru care li s-a transmis că nu beneficiază de despăgubirile oferite de ministerul Agriculturii.

    ”Culturile mele de toamnă au fost calamitate din cauza secetei. Când s-a pus problema proceselor verbale de calamitate, era foarte târziu, eram la începutul recoltatului la grâu. Cei de la Comisie, care sunt în jurisdicția Direcției Agricole Județene, au venit să constate calamitatea, să vadă câmpurile. Bineînțeles că o parte dintre câmpuri erau recoltate la data aceea. Ei au venit, au văzut niște câmpuri, s-au văzut că recoltele au fost calamitate, tot grâul era calamitat. Nu știu de ce, la momentul respectiv, pentru cele două comune, Racovița și Râmnicelu, din județul Brăila, Comisia a zis că nu trece procent. Noi în momentul în care facem aceste dosare de calamitate facem o înștiințare către Primărie. Noi am trecut tarla, parcelă APIA, grad de calamitate, pe fiecare parcelă în parte, fiecare cât a considerat că este calamitat. Noi le-am depus la Primărie, Comisia, însă, când a întocmit procesul verbal, care se întocmește în baza a ceea ce am depus noi, tot așa, parcelă, tarla, preiau toate aceste informații într-un formular tipizat, nu a trecut procent de calamitate deloc motivând că trebuie să așteptăm să se centralizeze pe tot județul Brăila și în funcție de procesul rezultat, au spus ei, că vor trece o cotă unică de calamitate. Noi, fermierii, nu suntem în măsură să spunem noi ce să facă ei, așa că i-am lăsat să își facă treaba”, a menționat fermierul brăilean.

    La Direcția Agricolă Brăila nu s-a găsit nicio soluție

    Surpriza a fost că, deși au avut încredere în membrii Comisiei de constatare a pagubelor,fermierii  au aflat că nu își vor primi sprijinul pentru suprafețele calamitate. Nemulțumiți, fermierii au cerut explicații, care deși au venit, nu sunt deloc mulțumitoare sau lămuritoare.

    ”Acum suntem în situația în care cele două comune nu au acest procent trecut. S-a făcut o întâlnire la Direcția Agricolă cu domnul director. Acesta a spus: domnule, eu nu îmi asum, nu e treaba mea! În concluzie ne-a spus că dumnealui nu poate să decidă, să treacă un procent, pentru că cei din Comisie așa au stabilit, că nu e cazul să pună un procent atunci și ne-a mai spus că: nu aveți procent, nu luați banii! Din câte am auzit, nu este singurul județ unde s-a întâmplat așa ceva. Și la porumb am avut calamitate, dar încă nu este făcut actul normativ prin care se acordă sprijin și pentru culturile de primăvară, urmează. La grâu, în opinia mea, am avut în zona noastră calamitate culturile între 70 și 90%. Eu am avut o suprafață cu grâu cultivată de 1.200 de hectare, am făcut 1.700 de kilograme la hectar, dar sunt fermieri care n-au făcut nici 700 de kg/ha”, a relatat fermierul rămas fără sprijinul pentru cultura de grâu calamitată din cauza secetei.

    Fermierii cer Ministerului Agriculturii să intervină pentru rezolvarea cazului lor

    Agricultorii din cele două localități nu vor să stea cu mâinile în sân și să asiste la nedreptatea care li se face, așa că au apelat la Agrointeligența – AGROINTEL.RO pentru a-și face auzite doleanțele în speranța că Ministerul Agriculturii va lua măsuri în acest caz.

    ”Apelul nostru, al fermierilor din cele două localități, și cred că suntem în jur de 50 de agricultori cu suprafețe și mai mari și mai mici, vrem să fie auzit, văzut, astfel încât să ajungă la Ministerul Agriculturii. Sperăm ca Ministerul să găsească un cadru legal în așa fel încât să poată să ne dea banii. Noi suntem calamitați și e greu tare, avem nevoie de acești bani să putem merge înainte”, a precizat fermierul brăilean Cătălin Gârlea pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Amintim că Guvernul are în vedere alocarea banilor pentru compensațiile de secetă fermierilor, cuantumul fiind inclus în completarea bugetului alocat Ministerului Agriculturii. Sumele necesare – în cuantum de maxim 1.500 de lei pe hectar pentru culturile de toamnă, sunt prevăzute în proiectul de rectificare bugetară din luna noiembrie, document ce a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat