Gavrilă Tuchiluș, AFF: La MADR am găsit toată deschiderea ca și fermierii fără procent de calamitate să primească despăgubiri
Roxana Dobre -Reprezentanți ai organizațiilor de fermieri s-au întâlnit cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru a discuta problemele ridicate de prevederile OUG nr. 157/2022 pentru plata despăgubirilor de secetă. Asociația Forța Fermierilor a fost reprezentată la ședința de lucru de Vicepreședintele ing. Gavrilă Tuchiluș, administrator Matca Galați.
Producătorii agricoli care nu au trecut în procesul verbal procentul de calamitate vor depune cereri pentru despăgubiri, au primit garanții reprezentanții fermierilor care au avut o întâlnire joi, 24 noiembrie, programată de la ora 11:00, cu ministrul Agriculturii, Petre Daea. Acesta i-a asigurat pe fermieri ”de toată deschiderea și bunăvoința de a nu lăsa beneficiarii fără bani!”.
Asociația Forța Fermierilor a reușit să obțină o nouă victorie pentru fermieri. După ce Agrointeligența-AGROINTEL.RO a publicat în premieră cazurile fermierilor din mai multe județe, care nu aveau procentul de calamitate trecut în procesul verbal, producătorii agricoli primesc o veste bună.
Gavrilă Tuchiluș, Vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, a anunțat că ministrul Agriculturii, Petre Daea, i-a asigurat pe fermieri că și producătorii agricoli care nu au gradul de calamitate în procesele verbale pot depune cererile pentru despăgubiri iar plafonul de 365,6 milioane lei va fi împărțit tuturor agricultorilor afectați de secetă.
”Domnul ministru a avut bunăvoința și ne-a primit la discuții deși a avut un program foarte încărcat, a fost la Bruxelles, de acolo a plecat în Spania. De dimineață la 6 era la minister. În privința ședinței, ne-a asigurat de toată înțelegerea din partea dânsului pentru a rezolva probleme care au apărut la despăgubirile pentru secetă. Ne-a transmis că se străduiește să mulțumească fermierii, pentru că la nivel de țară sunt producători agricoli care nu au procentul de calamitate în procesul verbal. Și atunci în plafonul aprobat de Guvern de 365 de milioane de lei o să intre și cei care au această problemă. Și toți banii se vor folosi doar pentru calamitățile la culturile de toamnă. Am primit asigurări că se va rezolva ca să fie bine pentru toată lumea. Repet, important este că și cei care nu au acel procent în procesul verbal pot depune la Direcțiile Agricole cererea pentru despăgubiri urmând ca acestea să ducă să spună pe baza jurnalului de recoltare ce stocuri au avut și să scrie valoarea care trebuie făcută atunci, în funcție de acest document”, a explicat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, Gavrilă Tuchiluș.
Referitor la formula de calcul, nu s-a ajuns astăzi la nicio concluzie.
De precizat că la acest moment, ajutorul de secetă nu a primit încă acordul Comisiei Europene, fiind așteptat un răspuns de la Bruxelles pe marginea sprijinului ce va fi acoperit integral de la bugetul de stat.
Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat, Ordonanța de Urgență nr. 157/2022 prin care fermierii primesc despăgubirile pentru secetă a fost aprobată în Monitorul Oficial de joi, 17 noiembrie, și este în vigoare din aceeași zi. Potrivit documentului citat, cererile pot fi depuse a doua zi de la publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanței astfel că fermierii au început depunerea cererilor pentru despăgubirile de secetă 2022 de vineri, 18 noiembrie, dată de la care au la dispoziție 15 zile lucrătoare.
Având în vedere că zilele de 30 noiembrie și de 1, 2 decembrie vor fi libere pentru sistemul bugetar, depunerea cererilor se va putea face până pe 12 decembrie, inclusiv.
De menționat că cererea de solicitare a ajutorului, însoţită de documentele obligatorii poate fi transmisă depusă sau transmisă la DAJ şi prin fax sau poştă sau în format electronic prin e-mail. Documentele depuse/transmise în copie de către beneficiar vor purta sintagma ”conform cu originalul”, vor fi datate şi însuşite prin semnătură de către reprezentantul legal al beneficiarului.
Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), resursele financiare necesare implementării schemei sunt de 365,6 milioane lei și se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul MADR pe anul 2022.
În urma rezultatelor centralizării efectuate de către Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul MADR a informațiilor cuprinse în procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi, a reieșit un număr de peste 16.000 de fermieri care au fost afectați de seceta pedologică și circa 250.000 ha de culturi înființate în toamna anului 2021 care au fost calamitate în grade diferite de afectare cuprinse între 30% și 100% pe areale agricole importante la nivel național.
O parte dintre fermieri însă s-au plâns că nu vor beneficia de despăgubirile de secetă dintr-o cauză birocratică: comisia care a venit în câmp să le constate pagubele provocate de secetă ”a uitat” să treacă în procesul verbal și gradul de calamitare!
Despre acest subiect pe larg aici: Revoltător! Zeci de fermieri nu pot primi despăgubiri de secetă din cauză că pe procesul-verbal nu li s-a trecut procentul de calamitare!
Ulterior Asociația Forța Fermierilor a emis un comunicat prin care anunță că protestează public împotriva modului scandalos în care unii funcționari din Direcțiile Agricole Județene și-au desfășurat activitatea în cadrul comisiilor locale de constatare a suprafețelor calamitate. Asociația a cerut identificarea unei soluții, la nivel ministerial și guvernamental, pentru ca acești fermieri, excluși pentru moment de la plata despăgubirilor deși au tot dreptul, să beneficieze de ajutorul de stat pentru culturile de toamnă calamitate.
Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: AFF protestează public și cere măsuri în cazul fermierilor lăsați fără despăgubiri de secetă din cauza unor funcționari din DAJ-uri!
Reamintim că fermierii au termen până la 12 decembrie să depună la Direcțiile Agricole, cererile pentru solicitarea ajutorului de secetă, pentru culturile de toamnă, înființate în 2021.
Citiți și: Despăgubiri de secetă 2022. Calendar cereri, acte necesare, formulă de calcul plăți