• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pregătirea pomilor fructiferi pentru plantare, de la A la Z

    Roxana Dobre -

    Pregătirea pomilor fructiferi pentru plantare reprezintă o lucrare importantă care asigură prinderea materialului săditor. Cum pregătim pomii pentru a fi plantați – care sunt pașii – aflăm din acest articol.

    Plantările de toamnă la pomii fructiferi sunt în plină campanie iar calendarul pentru înființare unei livezi poate continua până la primul îngheț serios al pământului. O atenție deosebită pentru ca prinderile să fie optime trebuie acordată modului în care pregătim pomii pentru plantare, înainte de băgarea propriu-zisă în pământ.

    Când se plantează pomii fructiferi

    Pomii fructiferi se pot planta toamna sau primăvara. Cei mai mulți pomicultori optează pentru plantarea de toamnă a pomilor fructiferi care oferă, de obicei, o prindere mai bună. Mai mult, în anul următor, dacă în livadă, o parte dintre puieți nu s-au prins, în primăvară se poate veni cu material săditor pentru înlocuire.

    Plantați toamna, pomii beneficiază de mai multă umiditate și pot câștiga un an de producție, putând avea rod – foarte mic, este drept, chiar din anul următor, în funcție de vârsta puieților pe care îi alegeți.

    Citiți: Plantarea pomilor fructiferi. Sfaturi pentru o prindere garantată a puieților

    Perioada în care se face plantarea de toamnă începe din luna octombrie și se poate prelungi până la începutul lunii decembrie, dacă toamna este blândă și nu avem îngheț. Plantările pot începe din momentul în care pomii își pierd frunzele – semn că intră în repaus vegetativ.

    Perioada în care care se face plantarea pomilor primăvara este intervalul lunilor martie-aprilie.

    Nu se plantează planta pomii dacă pământul este înghețat și temperaturile sunt mai mici de 2-3 grade Celsius.

    Verificarea materialului săditor este esențială înainte sî începem plantările în livadă

    Pregătirea pomilor pentru plantare. Verificarea puieților

    Verificarea puieților de pomi fructiferi înainte de plantare reprezintă o lucrare extrem de importantă pentru prinderi maxime în livadă. Odată ce ați achiziționat pomii de la o pepinieră autorizată sau din magazinele specializate este esențial să verificați că aceștia nu au trunchiul afectat de la transport, nu au rădăcini rupte grav și nu sunt uscați.

    Citiți și: Plantarea pomilor în livadă. Cum alegem materialul săditor de calitate – 10 sfaturi utile în această toamnă

    Pomii trebuie examinați și în vederea unor boli care ar putea afecta o dezvoltare bună, cum ar fi cancerul bacterian care se situează la rădăcină, putregaiul rădăcinii etc. În plus și vigoare pomilor pentru plantat este importantă: un pom mic și nedezvoltat are șanse minime să reziste peste iarnă și să facă în câțiva ani fructe.

    Și vigoarea rădăcinilor este importantă deoarece un pom fără rădăcini puternice și sănătoase nu se va putea hrăni astfel încât să aibă o dezvoltare armonioasă. Trebuie luat în calcul și faptul că din rădăcină se va tăia în momentul plantării, astfel că o rădăcină și așa slabă va fi și mai mult slăbită când pomul va fi băgat în groapa pentru plantat.

    Pregătirea pomilor pentru plantare. Hidratarea

    Hidratarea pomilor este obligatorie înainte de plantare. Pentru această operațiune, puieții se pun într-un recipient cu apă suficientă cât să acopere în întregime rădăcinile. Acest pas este obligatoriu la materialul săditor primit prin colet, cu rădăcini nude, pentru care trebuie să luăm în calcul că a stat fără apă mai multe zile, pe drumul de la pepinieră la beneficiar.

    Timpul necesar pentru hidratare este de măcar 12 ore dar perioada optimă în care puieții se lasă în apă trebuie să se situeze într-un interval de minim 24 de ore și maxim 72 de ore. Deci între o zi și trei zile. Dacă se depășesc cele 72 de ore cât rădăcinile sunt ținute în apă, are loc asfixierea acestora. În funcție de condiția privind timpul necesar de hidratare trebuie să vă și programați plantarea propriu-zisă astfel încât să nu intervină situații în care să țineți pomii în apă prea mult sau prea puțin.

    Citiți și: Plantarea pomilor fructiferi: 10 sfaturi din partea unui pomicultor cu experiență

    În apa pentru hidratat puteți folosi și un produs pentru înrădăcinare, pe piață fiind o multitudine de oferte iar majoritatea acestor produse sunt organice. Apa în care s-au pus aceste produse în care pomii au stat la hidratat poate fi folosită ulterior și la udarea acestora, în momentul în care sunt plantați.

    Atenție! Dacă din diverse motive nu puteți planta în decurs de 3 zile pomii, păstrarea acestora se face de preferabil afară, într-o groapă umplută cu nisip sau pământ. Pentru a se evita asfixierea puieților se vor introduce rădăcinile pomilor într-o groapă comună și se vor acoperi cu pământ sau nisip, iar ulterior se vor uda din abundență, pentru o bună hidratare. Astfel pomii se pot păstra, de la câteva zile, până la câteva săptămâni sau chiar până în primăvara.

    Citiți și: Stratificarea pomilor înainte de plantare. Cum se face! 

    Organizarea puieților pentru plantare

    Pregătirea pomilor pentru plantare. Organizarea materialului săditor

    În ziua plantării pomii se scot de la hidratat cu cel mult o jumătate de oră înainte să fie puși în groapă. Aceștia se sortează pe specii în funcție de planul pe care vreți să îl respectați în livadă. Este important să țineți cont ca speciile care au nevoie de polenizatori să fie plantate la o anumită distanță unele de altele și să păstrați etichetele puse de pepinieră, pe trunchiul pomilor. Acolo unde există specii mai puțin rezistențe la îngheț, cum ar fi cais, piersic, kaki, rodiu etc. este nevoie să gândiți din timp ce metode de protecție veți folosi pentru învelirea acestora peste iarnă.

    Opțiunile sunt variate, în funcție de buget și posibilități, de la simpli coceni sau haine vechi cu care efectiv ”îmbrăcați trunchiul” la materiale speciale cumpărate din comerț. Orice ați folosi trebuie să luați în calcul că pomul are nevoie și de puțin aer, în caz contrar dacă veți creea o atmosferă mult prea ermetică acesta poate mucegăi sau usca.

    Fasonarea rădăcinilor

    Pregătirea pomilor pentru plantare. Fasonarea rădăcinilor

    Fasonarea sau scurtarea rădăcinilor se face înainte de momentul plantării. Acest pas este important pentru a stimula prinderea pomului și se execută numai cu unelte dezinfectate. Se îndepărtează prima dată rădăcinile rupte, cele la care observați probleme (lovituri, mai ales), iar apoi se scurtează vârful tuturor rădăcinilor. La fasonare trebuie să luați în calcul că tăierea se face și pentru părțile mai mici, acele mustăți, nu se taie doar rădăcinile mai groase și viguroase.

    La fasonarea rădăcinilor, cele principale se scurtează la 30 cm, în timp ce rădăcinile secundare se scurtează la 9 cm.

    Pregătirea pomilor pentru plantare. Mocirlirea

    Ulterior, se trece la mocirlirea rădăcinilor. Acestea se trec imediat înainte de plantare printr-un preparat făcut din bălegar de vacă proaspăt, mraniță, pământ de pădure sau efectiv un pământ reavăn, bine mărunțit, care se va amesteca cu apă, astfel încât să avem la final un amestec de consistența smântânei. În acest preparat se poate folosi și apa cu stimulent de înrădăcinare pe care l-ați utilizat la hidratat.

    Gropile pentru plantarea pomilor se sapă cu 40-60 de zile înainte pentru ca pământul să fie aerat și propice pentru dezvoltarea rădăcinilor. Adâncimea și dimensiunea gropilor diferă în funcție de tipul solului. Pentru solurile nisipoase dimensiunea pornește de la 60×60 cm și ajunge la 120×120 cm pentru solurile argiloase. Adâncimea variază de regulă între 60 și 80 cm.

    Când se sapă gropile, se separă pământul scos. Astfel, pământul de la suprafață (cam până la adâncimea de 40 cm) este cel fertil și îl vom pune în partea dreaptă a gropii sub formă de mușuroi. Pământul de la adâncime se pun în partea stângă și se va folosi pentru umplerea gropilor.

    Cu două săptămâni înainte de plantare se face umplerea parțială a gropilor. Se pune pe fundul gropii un strate de 15-20 cm de pământ din stratul inferior și apoi se completează cu pământ din stratul de la suprafață, până acoperim jumătate sau două treimi din groapă. Pământul fertil trebuie să fie întotdeauna în zona rădăcinilor.

    Plantarea pomilor fructiferi

    Pentru plantarea pomilor fructiferi, aceștea se așează în groapă, în poziție dreaptă, cu coletul – punctul de altoire – la 3-5 centimetri deasupra solului. Se acoperă rădăcinile cu pământul de la suprafață rămas, care a fost amestecat în prealabil cu gunoi de grajd și cu un îngrășământ pe bază de azot, potasiu și fosfor. După ce am acoperit rădăcinile, se tasează pământul cu piciorul, începând de la marginea gropii spre interior.

    Citiți și: Cercul de trunchi la pomii fructiferi – beneficii. Cum se face corect, întreținere

    Se toarnă în groapă una sau două găleți cu apă și apoi umple restul gropii cu pământ, atât de la suprafață, cât și cu pământ de la adâncime. Se tasează din nou. Pământul rămas se pune în jurul puietului sub formă de mușuroi pentru a proteja cât mai bine rădăcinile de îngheț în perioada iernii.

    Citiți și: Protejarea pomilor fructiferi împotriva rozătoarelor – soluții ce pot fi aplicate pe timp de iarnă și nu numai 

     


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!