• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cezara Vișan, director executiv CICH Năvodari: ”Ne-am pregătit pentru campania de primăvară. Avem stocuri de îngrășăminte și livrăm fermierilor”

    agrointeligenta.ro -

    Cezara Vișan, director executiv al Combinatului de Îngrășăminte de la Năvodari, activează de peste 15 ani în cadrul companiei constănțene. Anterior, Cezara Vișan a activat în domeniul financiar, însă după ce a intrat în agribusiness și-a dat seama că în acest domeniu este omul potrivit, la locul potrivit.

    Invitată în cadrul emisiunii ”AGXECUTIVE cu Florin Constantin”, Cezara Vișan a vorbit despre provocările poziției de top management în cadrul singurului combinat de îngrășăminte care mai produce la ora actuală la capacitate integrală.

    ”Combinatul de Îngrășăminte de la Năvodari este un lider de piață și singurul producător de îngrășăminte cu tehnologie încorporată din România. Suntem pionieri ai unor tipuri de îngrășăminte care au fost introduse pe piață și da, avem multe provocări în piață pentru că trebuie să explicăm fermierilor produsele noastre, dar avantajele lor sunt foarte mari. Suntem singurul combinat de îngrășăminte care mai produce la ora actuală în România”, a vorbit Cezara Vișan despre Combinatul de Îngrășăminte Chimice de la Năvodari.

    CICH Năvodari – pe un trend crescător

    Directorul CICH precizează că de cinci ani de zile, produsele combinatului ajung și la export, în Republica Moldova și Bulgaria.
    În momentul de față, CICH înseamnă o echipă de 150 de persoane, la care se adaugă colaboratorii ”care aproape dublează numărul de persoane care depind în mod direct de noi”.

    ”Ca și cifră de afaceri, suntem într-o continuă evoluție. Am ajuns undeva la 40 de milioane de euro, în creștere directă în ultimii 5 ani de zile, deci suntem pe un trend crescător. Noi angajăm în continuare pentru că altfel nu putem să ne extindem, iar noi avem planuri mari. Din păcate găsim greu resursă umană pe toate funcțiile, este o continuă provocare. Poate cel mai greu este să găsim resursă umană în fabrică, dar și în celelalte domenii este la fel de dificil. Și în partea de vânzări este dificil să găsești oameni pregătiți, dar cu siguranță că în fabrică, aș spune că acolo sunt dificultățile cele mai mari”, a spus Cezara Vișan.

    Un mare minus în agricultură este lipsa specialiștilor, o problemă pe care Cezara Vișan a identificat-o ca director CICH și la care vede nu doar cauza, dar și soluția.

    ”Este ceva vreme de când s-a renunțat la pregătirea profesională a specialiștilor în domeniu. Au existat perioade în care erau instituții dedicate acestui lucru. Din păcate, în momentul de față există doar la nivel teoretic astfel de instituții, iar personalul care iese de acolo, iese nu neapărat pregătit să facă față realității din agricultura românească”, explică directorul executiv CICH care consideră că ”din criza forței de muncă în sectorul agricol cred că putem ieși oferind condiții mai bune de lucru și printr-o mai bună informare a tinerilor a ceea ce înseamnă viața la țară, ca să o numim așa, deși nu trebuie să fie neapărat viața la țară. Dar în primul rând trebuie îmbunătățite condițiile de muncă și de viață în spațiul rural”.

    Războiul din Ucraina pune presiune pe fermierii români

    Pentru Cezara Vișan și ceilalți manageri din agribusiness, conflictul din Ucraina a generat provocări noi în cadrul companiilor. În primul rând a crescut concurențe pe piața din România, produsele ucrainene primind undă verde de intrare în UE, iar România este o primă țară de tranzit și nu numai. ”A crescut concurența în România pentru că dispărând posibilitatea de desfacere a cerealelor ucrainene în alte țări, s-au îndreptat către țările mai apropiate și una dintre acestea a fost România, ceea ce a dus la o creștere a concurenței, ceea ce pune presiune pe fermierii români. Trebuie să fie mult mai competitivi”, a spus Cezara Vișan în cadrul emisiunii ”AGXECUTIVE cu Florin Constantin”, o coproducție AGXECUTIVE și Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Pe termen mediu, managerul CICH vede oportunități nelimitate în România. ”Pe plan agroalimentar cred că suntem abia la început. Integrarea agriculturii și a fermierului român în lanțul alimentar de la început până la sfârșit este de abia la început. Există o serie de programe finanțate de Uniunea Europeană prin care pot fi accesate fonduri astfel încât fermierul român să-și integreze business-ul de la început până la sfârșit în procesarea alimentelor, astfel încât să nu mai fie nevoiți să-și vândă producția strict ca producție agricolă și să poată beneficia de profituri care sunt obținute din procesarea alimentelor. Cunosc câțiva fermieri fermieri ccre au început să facă acest lucru: de la producția de cereale, creșterea de animale, procesarea cărnii și vinderea de produse finite. Și da, este un pic mai dificil, dar într-un final aduce satisfacții. Cumva trebuie ajutați toți să meargă în direcția asta”, a explicat Cezara Vișan.

    Îngrășămintele CICH răspund noilor provocări cu care ce confruntă fermierii

    Directorul executiv al CICH nu a ocolit subiectul schimbărilor climatice și modul în care acestea au transformat activitatea fermierilor, dar și portofoliul de produse al CICH Năvodari.

    ”Toate produsele dezvoltate de compania noastră sunt destinate gestionării schimbărilor climatice și a utilizării eficiente a îngrășămintelor din agricultură, dar dacă ar fi să vorbesc despre unul dintre ele este tehnologia NG, nu neapărat despre un singur produs, ci de o tehnologie care cuprinde un inhibitor al azotului, ceea ce permite ca pierderile de azot să fie reduse până la 95%. Este un produs prietenos cu mediul ce permite utilizarea mai eficientă a substanței active. Și de ce spun că este și pentru schimbările climatice? Pentru că produsul se aplică într-un anumit moment și este disponibil plantei pentru utilizare peste 100 de zile, atunci când plouă sau atunci când se întrunesc condițiile necesare pentru a fi folosit”, a explicat Cezara Vișan în cadrul emisiunii ”AGXECUTIVE cu Florin Constantin”.

    CICH și-a asigurat stocurile de îngrășăminte pentru campania agricolă de primăvară

    Combinatul de Îngrășăminte Chimice de la Năvodari a pregătit deja campania de primăvară. Managementul condus de Cezara Vișan a prevăzut, ca scenariu de lucru, inclusiv o posibilă criză de fertilizanți.

    ”Noi ne-am pregătit pentru campania de primăvară pentru că riscul ca marfa să nu ajungă nu este doar o chestiune de prețuri, este și o chestiune de asigurare a transportului mărfurilor în momentul de față. În România materii prime nu prea se găsesc, toate trebuie aduse din afară. Asta este ceea ce putem să facem, să ne pregătim din timp pentru asta. Avem marfă, trimitem fermierilor și, chiar dacă pare ciudat, această campanie am pregătit-o încă din luna aprilie. Este singura metodă pe care eu o știu, ca să ne putem asigura că nu intrăm în stres în perioadele în care efectiv este nevoie de marfă. Dacă înainte puteam să ne organizăm cu o lună sau două înainte de campanie, având siguranța faptului că vor veni materiile prime, acum trebuie să ne adaptăm și să facem acest lucru mult mai devreme”, a declarat managerul CICH.

    Accesul la finanțare, principala problemă a fermierilor din România

    În prezent, costul fertilizanților reprezintă circa 30% din costul tehnologiei unei culturi, apreciază Cezara Vișan, care subliniază că o mare problemă a fermierilor români este accesul redus la finanțare avantajoasă.

    ”Problema principală pe care o au fermierii cred că este accesul la finanțare. În mod cert, un fermier mic va avea accesul mult mai redus la finanțare decât un fermier mare care are acces deja la bănci. Și atunci ar trebui început cu niște cursuri de educație financiară pentru fermierul mic ca să înțeleagă ce are de făcut, dar și cu reducerea birocrației. Pentru că dacă tu te duci să încerci să iei un credit sau orice încerci să faci pentru finanțare, te lovești din nou de aceeași birocrație. E nevoie de zece acte pe care le obții de la zece instituții diferite, exact ceea ce îți trebuie ca să îți dispară cheful de a merge să iei finanțarea efectivă. Și finanțările pe care le acordă statul ar trebui să se asigure că ajung la fermieri la momentul oportun și să nu se mai întârzie plățile lor. La fel, cred că ar trebui găsite soluții de finanțare a investițiilor în agricultură mult mai rapide și mă refer la partea de irigații unde cred că ar trebui să existe niște programe care să poată fi accesate mult mai ușor și să fie puse în practică cât mai repede”, a punctat directorul executiv al CICH Năvodari.

    ”Cred că trebuie să se ia toate măsurile necesare pentru creșterea productivității și a eficienței în agricultura românească și aici mă refer la absolut toate măsurile care pot fi luate pentru a face lucrul acesta. De la o fertilizare eficientă, că tot vorbim despre fertilizanți, la folosirea de soiuri de plante adecvate pentru clima din România, pentru că și aici au intervenit schimbări și din nou, la asigurarea de irigații, de la luarea oricăror altor măsuri pe care le putem face să ajungem să avem și noi o productivitate la fel ca la nivelul Uniunii Europene pentru că productivitate înseamnă și profit pentru fermieri mai mare, înseamnă și o siguranță financiară și siguranța de continuare a activității”, a concluzionat Cezara Vișan.

    AGXECUTIVE cu Florin Constantin. Invitată: Cezara Vișan, CICH Năvodari


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării