• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Zahărul Bod este zahăr adus din Ucraina. Originea este trecută pe fundul ambalajului

    Roxana Dobre -

    Zahărul Bod nu este românesc, ci este produs în Ucraina, ambalat și comercializat la noi în țară. Originea zahărului vândut în ambalajele fabricii de la Bod este trecută pe ambalaj, dar pe fundul acestuia, așa încât puțini sunt cei care află că pun în coș un zahăr care nu este produs în țara noastră, dar care este promovat ca atare pe rețelele de socializare.

    De câteva săptămâni, pe rețelele sociale circulă o campanie prin care românii sunt îndemnați să susțină producția de zahăr românesc și să cumpere zahăr Bod. Toate bune și frumoase, numai că fabrica de la Bod, județul Brașov, este închisă de o perioadă bună de timp și nici achiziții de sfeclă de zahăr nu a mai făcut de la fermierii români. S-a găsit o sursă mai ieftină de unde vine zahărul direct pregătit pentru comercializare: Ucraina.

    Un cumpărător ne-a trimis la redacție o poză cu pachetele de zahăr cumpărate dintr-un supermarket, cu zahăr de la Bod unde origine trecută pe ambalaj este Ucraina și nu România așa cum se așteptau cei care vor să susțină producția românească de zahăr. În plus, în mediul online în ultima perioadă a pornit o campanie de susținere a unei dintre ultima fabrică de zahăr care mai colaborează cu fermierii români care cultivă sfeclă, după ce fabrica de la Luduș și-a încetat producția iar producătorii din zona Transilvaniei încearcă să salveze fabrica de la demolare prin preluare activelor.

    ”Hai să fim patrioți și să cumpărăm doar Zahar Bod – Tradiție de la 1889. SC FABRICA DE ZAHAR BOD SA este una dintre cele patru fabrici producătoare de zahăr din România, fiind singura societate de acest tip cu capital integral românesc și având arondată cea mai mare arie de cultivare a sfeclei de zahăr. Cultura sfeclei de zahăr reprezintă principala cultură agricolă din județele Brașov, Covasna și Harghita, fiind singura activitate agricolă eficientă cu rezultate sigure și constante. De menționat este că 80% din cultura agricolă a județelor Brașov și Covasna este data de sfecla de zahăr și cartof astfel încât populația rurală din aceste zone depinde în mare parte de producția celor două culturi. Fabrica de Zahăr Bod susține cultivarea sfeclei de zahăr și în județele limitrofe, respectiv în Sibiu și Alba”, se arată în campaniile care circulă în mediul online care încurajează consumul de produse românești.

    Fabrica de zahăr de la Bod a anunțat în luna noiembrie că ar intenționa să reia producția din sfeclă de zahăr cultivată de fermieri români. Prima întâlnire dintre reprezentanții Fabricii de Zahăr de la Bod cu fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr a avut loc luna trecută iar reprezentanții companiei deținătoare a brandului, ”Best Achiziții S.R.L” au anunțat că intenționează să repună în funcțiune Fabrica de Zahăr din localitatea brașoveană Bod, începând de anul viitor, 2023.

    40 de fermieri din Brașov și Covasna s-au întâlnit cu reprezentanții companiei, la data programată – 4 noiembrie,  pentru a stabili ce cantități de sfeclă pot fi produse la anul și în ce condiții vor putea colabora. Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Fabrica de zahăr de la Bod are nevoie de 5.000 de hectare cultivate cu sfeclă de zahăr

    Astfel în prezent fabrica de la Bod cel mai probabil doar ambalează zahăr provenit din import și nu produce efectiv zahăr românesc, în lipsa lansării oficiale a producției.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a încercat să ia o poziție oficială de la reprezentanții fabricii de la Brașov dar la numărul disponibil pe site nu a răspuns nimeni. Așteptăm pe adresa redacției : redactia@agrointel.ro un punct de vedere al unității cu privire la originea zahărului comercializat la raft în ambalajele roz.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Praful siberian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Miei vânduți din portbagaj. Polițiștii au împărțit amenzi Secretar de stat – anunț de ultimă oră despre plata ajutorului de 100 de euro la hectar