• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Schemă de sprijin în valoare de 32 de milioane de euro, aprobată de Comisia Europeană

    Angelica Lefter -

    O schemă de ajutoare în valoare de aproximativ 32 de milioane euro, notificată de România pentru sprijinirea investiţiilor care promovează reîmpăduririle a fost aprobată de Comisia Europeană.

    Schema aprobată astăzi, vineri – 16 decembrie, va fi finanţată în întregime prin Mecanismului de redresare şi rezilienţă, după evaluarea pozitivă a Planului National de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României de către Comisia Europeană şi adoptarea sa în Consiliu, punui comunicat al Executivului comunitar.

    ”Comisia Europeană a aprobat, la solicitarea Ministerului Mediului, schema de ajutor de stat pentru investiții în pepiniere și tehnologii moderne de producere a puieților forestieri. Comisia a constatat că schema este necesară și adecvată pentru a îmbunătăți reziliența şi valoarea ecosistemelor de păduri din România.

    ”Schema va sprijini înființarea, dezvoltarea și modernizarea capacităților de producere a puieților forestieri și investiții în capacități de condiționare a semințelor forestiere, realizarea de rezervații semincere și plantaje forestiere. Sprijinul va lua forma unor granturi directe care vor acoperi între 70% şi 90% din costurile eligibile. Schema va fi deschisă proprietarilor de păduri publice şi private, precum şi producătorilor autorizaţi de material reproductiv forestier. Am alocat fonduri în valoare de 50 de milioane de euro, din PNRR, din care vom finanța cel puțin 90 de pepiniere noi și renovate până la sfârșitul anului 2024. Pe lângă schema de ajutor aprobat acum, am prevăzut și un ajutor de minimis pentru investiții mai mici de 200 de mii de euro”, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a precizat că apelul de proiecte pentru aceste pepiniere va fi lansat în primul trimestru al anului viitor. ”Vom completa, astfel, cea mai amplă campanie de împăduriri din România, în cadrul căruia proprietarii de terenuri au marcat deja în sistemul informatic peste 2000 de ha de teren pentru a fi împădurit”, a mai precizat ministrul.

    Sprijinul va fi sub formă de granturi care vor acoperi între 70% şi 90% din costurile eligibile

    Obiectivul schemei aprobate vineri de Comisia Europeană este îmbunătăţirea rezilienţei şi valorii ecosistemelor de păduri, în vederea condiţiilor climatice viitoare din România.

    Sprijinul va lua forma unor granturi directe care vor acoperi între 70% şi 90% din costurile eligibile. Schema va fi deschisă proprietarilor de păduri publice şi private, precum şi producătorilor autorizaţi de material reproductiv forestier și se va derula până la data de 30 septembrie 2024.

    Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022, în baza articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi modificat ulterior la 20 iulie 2022 şi la 28 octombrie 2022.

    Schema de ajutoare, necesară pentru a îmbunătăţi valoarea ecosistemelor de păduri din țara noastră

    Comisia Europeană a concluzionat că schema de ajutoare acordată de România este necesară şi adecvată pentru a îmbunătăţi rezilienţa şi valoarea ecosistemelor de păduri din România.

    Mai mult, Comisia a ajuns la concluzia că schema este proporţională şi nu va avea efecte negative asupra competiţiei şi comerţului în UE.

    Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.


    Te-ar mai putea interesa

    Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare! Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an

    Ultimele știri

    De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun Marcel Ciolacu tranșează problema închiderii supermarketurilor în weekend: „Nu este oportun” George Cățean, fermier: Cea mai vândută telemea din România este produsă în Germania