• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Banii primiți în conturi de fermierii care nu au avut procent de calamitate în procesul verbal

    Roxana Dobre -

    Fermierii care au suferit pierderi din cauza secetei, dar nu au avut trecut în procesul verbal procentul de calamitare, au început să încaseze sumele aferente despăgubirilor la culturile de toamnă.

    Agrointeligența  – AGROINTEL.RO a primi înainte de Crăciun mai multe mesaje din partea fermierilor care mulțumeau redacției, dar și Asociației Forța Fermierilor, pentru implicarea în cazul agricultorilor care nu au avut procent trecut în procesele verbale. Fermierii ne-au anunțat că, ala cum s-a comunicat, sumele au fost încasate conform declarațiilor pe proprie răspundere.

    Mai mulți fermieri ne-au confirmat că banii pentru despăgubiri, în cuantum de maxim 1.500 lei/ha pentru culturile calamitate 100%, au intrat în conturi chiar dacă și beneficiarilor care nu aveau procent de calamitate în procesul-verbal. Un producător agricol din județul Brăila, unde mai mulți fermieri ne-au anunțat că Direcția Agricolă nu le trecuse procentul de calamitate, a anunțat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că sumele au fost virate în conturi pe baza declarației pe care aceștia au depus-o anterior la Direcția Agricolă și în care au declarat,sub semnătură proprie, gradul de calamitate pe care l-au avut la culturile de toamnă.

    ”Am primit astăzi banii, sunt 970 lei/ha, am avut cultură de grâu. Dacă despăgubirile se virează într-o singură tranșă, înseamnă că aceasta este suma finală. Au fost cazuri când la APIA, spre exemplu, făceau mai multe ordine de plată, dar de data asta cred că nu va fi cazul. Noi nu am avut grad de calamitate trecut în procesul verbal și am făcut o declarație pe propria răspundere cu 80% cât aveam și în înștiințare”, a specificat producătorul agricol pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    AFF protestează public și cere măsuri în cazul fermierilor lăsați fără despăgubiri de secetă din cauza unor funcționari din DAJ-uri!  

    Reamintim că Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat în premieră că mai mulți fermieri nu vor beneficia de despăgubirile de secetă dintr-o cauză birocratică: comisia care a venit în câmp să le constate pagubele provocate de secetă ”a uitat” să treacă în procesul verbal și gradul de calamitare. Despre acest subiect pe larg aici: Revoltător! Zeci de fermieri nu pot primi despăgubiri de secetă din cauză că pe procesul-verbal nu li s-a trecut procentul de calamitare!

    Ulterior, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a băgat Direcțiile Agricole în ședință și a cerut găsirea unei soluții astfel încât toți fermierii afectați de secetă să primească banii pentru despăgubiri. Pe 24 noiembrie, reprezentanți ai organizațiilor de fermieri s-au întâlnit cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru a discuta problemele ridicate de prevederile OUG nr. 157/2022 pentru plata despăgubirilor de secetă. Asociația Forța Fermierilor a fost reprezentată la ședința de lucru de Vicepreședintele ing. Gavrilă Tuchiluș, administrator Matca Galați.

    Gavrilă Tuchiluș a anunțat că ministrul Agriculturii, Petre Daea, i-a asigurat pe fermieri că și producătorii agricoli care nu au gradul de calamitate în procesele verbale pot depune cererile pentru despăgubiri iar plafonul de 365,6 milioane lei va fi împărțit tuturor agricultorilor afectați de secetă.

    Despre acest subiect aici: Gavrilă Tuchiluș, AFF: La MADR am găsit toată deschiderea ca și fermierii fără procent de calamitate să primească despăgubiri

    Reamintim că Ordonanța de Urgență nr. 157/2022 prin care fermierii primesc despăgubirile pentru secetă a fost publicată în Monitorul Oficial de joi, 17 noiembrie. Plata despăgubirilor se face în cuantum maxim de 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100% care este prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre următoarele culturi: grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz, rapiță.

    Daniel Radu, AFF: Agricultorii afectați de secetă trebuie despăgubiți ca să poată continua!

    Reamintim că Ministerul Agriculturii a anunțat că de acest ajutor vor beneficia circa 16.000 de fermieri care au fost afectați de seceta pedologică și 250.000 ha de culturi înființate în toamna anului 2021 care au fost calamitate în grade diferite de afectare cuprinse între 30% și 100% pe areale agricole importante la nivel național.

    Totul despre despăgubirile pentru secetă aici: Despăgubiri de secetă 2022. Calendar cereri, acte necesare, formulă de calcul plăți


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului