• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asociația Forța Fermierilor a transmis MADR o serie de propuneri pentru programul Tomata 2023

    agrointeligenta.ro -

    Asociația Forța Fermierilor a transmis MADR un serie de propuneri pentru programul Tomata 2023. Majorarea sprijinului anual și diferențierea plăților sunt principalele măsuri înaintate de prim-vicepreședintele AFF, legumicultorul Ionuț Victor Radu, în numele organizației.

    În ultima săptămână, legumicultorii din cadrul AFF au transmis către conducerea organizației o serie de propuneri pentru completarea proiectului de hotărâre pentru aprobarea programului de susținere a producției de tomate în spații protejate pentru anul 2023. Propunerile au fost centralizate și au fost transmise MADR la finalul perioadei de consultare publică.

    ”În calitate de Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, dar și de producător de legume, în urma consultării cu colegi legumicultori din cadrul AFF, îmi revine onoarea de a saluta decizia Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a continua programul de susținere a producției de tomate în spații protejate și în anul 2023„, arată, în deschiderea adresei, fermierul Ionuț Victor Radu.

    Documentul AFF transmis Direcției de Politici publice și Cabinetului Ministrului Petre Daea vizează în primul rând diversificarea culturilor care primesc sprijin. Conform formei actuale a proiectului de hotărâre, de anul viitor numai tomatele ar mai beneficia de sprijin.

    ”Solicităm diversificarea culturilor atât pentru Ciclul I, cât și pentru Ciclul al II-lea. Experiența anilor trecuți ne-a dovedit că, mizând pe o singură cultură la ciclul I, în loc să stimulăm producția și consumul de legume românesti, s-a obținut rezultatul invers și anume s-au concentrat foarte mulți fermieri pe producția de tomate, s-a creat excedent de producție pe o perioadă scurtă, la prețuri de multe ori sub costul de producție, urmând perioade în sezonul de vară-toamnă în care tomatele românești lipseau de pe piață sau se vindeau la prețuri care nu reflectau realitatea din teren, această situație oferind prilejul speculanților să profite în dauna producătorului”, se arată în adresa AFF.

    O modificare importantă vizează cuantumul sprijinului. De anul viitor, fermierii cer o plată diferențiată între fermierii care au spații protejate încălzite și produc legume extratimpurii, și producătorii care nu au făcut investiții în centrale și pentru care perioada de comercializare ar trebui să fie prelungită. Astfel, pentru legumicultorii cu solarii încălzite, sprijinul ar trebui majorat la minim 5.000 de euro/1.000 mp.

    De asemenea, AFF solicită continuarea sprijinului și pentru al doilea ciclu de cultură al exploatației, cu un sprijin majorat de 2.000 de euro/1.000 mp. Astfel, suma maximală de care ar putea beneficia un fermier ar urma să ajungă la 7.000 de euro pentru fermierii cu solarii încălzite, respectiv 5.000 de euro pentru fermierii care nu au cheltuieli suplimentare cu sisteme de încălzit.

    ”Cu privire la documentația privind dovada obținerii producției de tomate obținute în spații protejate, salutăm adaptarea viitorului act normativ la realitățile fiscale. Vă atragem atenția însă asupra unui aspect: ”copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică” nu include articolele comercializate. Documentul solicitat pentru utilizatorii caselor de marcat trebuie să fie ”copia rapoartelor fiscal de închidere zilnică pe articole”, mai atrage atenția AFF.

    ”În final, considerăm că pe viitor trebuie avut în vedere faptul că programul de ajutor de minimis pentru sectorul de legume în spații protejate, așa cum este construit astăzi, creează o concurență dezechilibrată între producătorii de legume. În prezent, acest program sprijin asigură subvenția numai pentru o suprafață de 1.000 mp pătrați, în condițiile în care cei mai mulți dintre fermieri lucrează suprafețe mai mari. Se ajunge, astfel, la situația când unui fermier ce exploatează 1.000mp spațiu protejat, un ajutor de 3.000 de euro îi acoperă, în funcție de cultură, până la 30% din cheltuieli, pe când unui alt fermier care cultivă 1 hectar de legume în spațiu protejat, același sprijin revine numai unui procent de 3% din cheltuielile de funcționare!”, se arată în adresa înaintată MADR, în numele AFF, de prim-vicepreședintele Ionuț Victor Radu, Coordonatorul Departamentului Legumicultură din cadrul organizației.


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA