• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Control de monitorizare pentru toți fermierii care primesc subvenții APIA!

    Roxana Dobre -

    Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat care este calendarul controalele pe teren și teledetecție ce va fi implementat în 2023.

    Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, ediția de ieri, luni – 27 februarie, cum se vor desfășura controalele pentru subvenții pentru schemele de plăți pe hectar și cap de anima.

    ”După data de 30 mai, termenul la care fermierii pot modifica cererea unică depusă în termen, noi demarăm partea de controale administrative în care se iau și se verifică documentele care au fost depuse, se fac tot felul de încrucișări în baza de date astfel încât să fim convinși că toate cererile de plată au fost depuse și sunt corecte. După ce am terminat și această perioadă, urmează o etapă în care toți fermierii, și repet toți fermierii, intră în malaxorul controlului în care se extrag eșantioanele. Nu există un fermier să îl extragă cineva în mod intenționat. Nici eu, în calitate de director general, nu pot să iau pe cineva cu mâna, să îl pun la control, nu există. Totul se face pe calculator, sunt criterii, manual de eșantionare aprobat de către Comisia Europeană. Adică nu faci ce vrei”, a spus Adrian Pintea în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Despre depunerea cererii unice în 2023, aici: Subvenții APIA 2023. Anunț de ultimă oră pentru fermierii care vor plăți la hectar și animale

    Șeful APIA a anunțat cum se vor derula controalele pentru subvenții în 2023

    Ce este controlul de monitorizare, aplicabil în intervalul 2023-2027

    Adrian Pintea a transmis pentru fermieri și care sunt noutățile în cazul controalele pentru subvenții, care se vor aplica începând din 2023 și până în 2027.

    ”Noutatea anului și a următoarei perioade 2023-2027 este că în momentul în care tu, fermier, ai venit și ai depus cererea de plată la APIA, tu nu pot să îmi spui că ai plantat ceva și în teren să ai altceva. Pentru că aici intervine acel control de monitorizare, adică noi avem imagini actualizate și chiar foarte actualizate cu tot ceea ce se întâmplă aproape în timp real, astfel încât tu nu pot să îmi spui că aici ai avut în grădină ceapă și să ai porumb. Adică pot să și văd dacă e porumb sau e ceapă verde. Nu neapărat că o să căutăm hoții sau căutăm pe nu știu cine astfel dar acest control se ajută să avem o rată de eroare redusă sau erorile să fie cât mai puține. În momentul în care erorile sunt mai puține și eșantioanele de control sunt mai mici”, a mai spus șeful APIA.

    Citiți și: Înscrierea în Baza Națională de Date – regulă obligatorie pentru subvenția APIA pe cap de animal

    Controalele APIA încep în iulie și se finalizează la 30 septembrie

    Directorul general al APIA a menționat și care este calendarul care va fi respectat în acest an de funcționarii agenției, pentru controalele în teren și teledetecție.

    ”În luna iunie se extrag eșantioanele de control, în iulie încep verificările. Deja având cumva și monitorizarea în spate, un prim control preliminar, să-i spunem așa, a fost făcut. Se fac eșantioanele de control, se transmit către centrele județene. Serviciile specializate din cadrul centrelor județene, serviciu control teren împreună cu biroul inspecții fac echipe mixte, fac aceste controale pe teren, controale care trebuie să fie finalizate până în data de 30 septembrie. Dintre perioada 30 septembrie – 15 octombrie, toate rapoartele de control sunt introduse în sistemul informatic, iar în data de 16 să demarăm la fel plata în avans”, a mai subliniat șeful APIA.

    Eșantioanele de control de la APIA ar putea fi mai mici în acest an

    Datorită controlului de monitorizare, care ar reduce erorile, eșantionul de verificări în teren și teledetecție ar putea fi redus pentru anii următori.

    ”Controalele vor fi de două tipuri și clasic și teledetecție, dar acum efectiv cum vor fi controalele în amănunt. Încă așteptăm tot felul de clarificări de la nivelul Comisiei Europene, dar având în vedere că deja avem acel control de monitorizare, cu siguranță eșantioanele vor fi mult mai mici”, a explicat Adrian Pintea.

    Acesta a completat că în privința plăților în avans se va respecta același calendar ca și în anii trecuți. ”Pe 16 octombrie va fi, vom demara plățile în avans. Acum, este cam prematur să spun că va fi 50% 30% 80% dar cu siguranță dacă Comisia Europeană va elabora regulamentul de acordare a plăților în fiecare an a fost de plăți 50% FEGA (plățile directe n.r), 50% FEADR (plățile compensatorii n.r). Întotdeauna împreună cu Ministerul Agriculturii am făcut demersuri ca să fie 70% FEGA, 85% FEADR și cu siguranță dacă Comisia Europeană va aproba și anul acesta și eu zic că da, se vor face demersuri ca tot în aceleași procente să se acorde și plata avansului și pentru anul acesta”, a conchis directorul general al APIA.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Adrian Pintea, Director General APIA (27.02.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!