• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Subvenții APIA 2023. Fermierii care au nevoie de diplomă pentru o plată mai mare la hectar

  Roxana Dobre -

  Subvenții APIA 2023: fermierii care au nevoie de diplomă sau certificat pentru o plată mai mare la hectar. Diplomele sau certificatele pentru dovedirea absolvirii a cel puțin un curs de inițiere sunt documentele obligatorii pentru subvențiile APIA pe suprafață achitată tinerilor fermieri în 2023. Documentele sunt necesare pentru PD-03 – Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri (CIS-YF), subvenția care se plătește agricultorilor care au vârsta maximă de 40 de ani.

  Pentru perioada 2023-2027, România aplică intervenția sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri, ceea ce presupune acordarea unei plăți decuplate de producție pe hectarul eligibil declarat de tânărul fermier. Pentru a deveni eligibili tinerii până în 40 de ani trebuie să demonstreze că au studiile sau experiența necesară pentru instalarea ca șef de fermă.

  Lista actelor care demonstrează studiile efectuate de fermieri sunt specificate în Ordinul MADR nr. 80/2023, publicat în Monitorul Oficial nr. 168 din 28 februarie 2023.

  Citiți și: CIS-YF – noua subvenție APIA pentru tineri fermieri: condiții, plată la hectar

  Listă diplome pentru subvenții 2023 – tineri fermieri, persoane fizice

  Conform Ordinul MADR nr. 80/2023, pentru subvenția dedicată pe suprafață, tinerii fermieri, persoane fizice, trebuie să facă dovada formării sau a deținerii competențelor adecvate în domeniul agricol/agronomic, cu unul dintre următoarele documente:

  a) diplomă/certificat pentru dovedirea absolvirii a cel puțin un curs de inițiere în domeniul agronomic acreditat;
  b) diplomă/certificat/adeverința pentru dovedirea absolvirii unei forme de învățământ agronomic, respectiv școală profesională, liceu, facultate, cursuri postuniversitare, doctorale etc.;
  c) certificat de competențe profesionale pentru dovedirea deținerii de competențe profesionale în domeniul agronomic;
  d) document eliberat de un angajator situat pe teritoriul național sau al altui stat pentru dovedirea experienței practice în activitate agricolă de cel puțin 12 luni acumulată în ultimii 10 ani în cadrul unei exploatații agricole.

  Documentele prevăzute mai sus se depun la APIA până la data de 30 septembrie inclusiv.

  Citiți și: Calendar subvenții martie 2023. Plăți în conturi și termene limită pentru fermieri

  Listă diplome pentru subvenții 2023 – tineri fermieri, persoane juridice

  În cazul tinerilor fermieri persoane juridice, cu mai mulți acționari/asociați persoane fizice, cerința privind formarea sau deținerea competențelor adecvate trebuie îndeplinită de către persoana fizică tânăr fermier care are calitatea de administrator/manager al exploatației, potrivit prevederilor alin. (2).

  Pentru a fi șef al exploatației, tânărul fermier trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  a) să dețină controlul privind luarea deciziilor referitoare la gestionarea exploatației agricole, în cazul persoanelor fizice/persoanelor fizice autorizate/întreprinderilor individuale/ întreprinderilor familiale;
  b) în cazul persoanelor juridice controlul efectiv se dovedește prin:
  – exercitarea de către tânărul fermier a calității de asociat
  unic sau
  – exercitarea de către tânărul fermier cumulativ a calității de acționar sau asociat majoritar (deținerea a 50% + 1 din acțiuni/părți sociale) și administrator/manager.

  În cazul în care mai multe persoane fizice tineri fermieri dețin împreună calitatea de acționar sau asociat majoritar sau toți acționarii, asociații sunt persoane fizice tineri fermieri, unul dintre aceștia trebuie să aibă și calitatea de administrator, manager.

  Documentele doveditoare pentru privind instalarea ca tânăr fermier și înființarea fermei

  Documentele doveditoare privind instalarea ca tânăr fermier pe întreg teritoriul țării, respectiv înființarea fermei, pot fi, după caz:
  a) adeverința de rol agricol conform înscrisurilor în registrul agricol din care să reiasă data înregistrării pentru prima dată în registrul agricol, pentru persoanele fizice,
  b) certificatul de înregistrare și/sau certificatul constatator eliberat de ONRC din care să reiasă sediul/punctul de lucru situat pe întreg teritoriul țării, pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale și persoane juridice.

  Sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri, intervenția PD-03, reprezintă o plată anuală care se acordă tinerilor fermieri eligibili pentru plata BISS, cu vârsta de maximum 40 de ani în anul de cerere, instalați pentru prima dată ca șef al exploatației, pentru primele 50 de hectare eligibile determinate și care se acordă pentru o perioadă de 5 ani, începând de la prima depunere a cererii de plată pentru tinerii fermieri.

  În Planul Național Strategic (PNS) în anul 2023 subvenția pentru tineri fermieri are un cuantum indicativ al plății de 46,00 euro/ha.


  Te-ar mai putea interesa

  Oierii sar în ajutorul familiei care și-a pierdut oile în urma unui tratament făcut în fermă China a inventat o pastă cu care suprafețele de deșert devin terenuri arabile Plăți APIA 2024. Primele subvenții ANT care vor intra în conturi Preț arpagic 2024. Cât costă un kg de arpagic în diferite județe Vin banii pentru fermieri! Guvernul a aprobat sumele pentru subvențiile ANT vegetal și zootehnie

  Ultimele știri

  Cum se aplică GAEC 8 pentru subvențiile APIA din acest an. Comisia Europeană, notificată Ucraina cere ajutorul României în exportul de cereale. S-a propus o nouă rută pe Dunăre Avansul la programele Tomata și Usturoiul – aprobat de Comisia Europeană Anunț făcut astăzi de APIA pentru crescătorii de bovine Subvenția APIA care a scăzut la jumătate față de anul trecut