• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția mică la vaci: 65 euro/cap și 16 euro/tona de lapte – estimări Agrointeligența

    Roxana Dobre -

    Ajutoarele Naționale Tranzitorii la specia bovine vor intra în curând la plată. Pe baza plafoanelor anunțate și a numărului de animale de la APIA, Agrointeligența a calculat că fermierii vor încasa o plată de 65 de euro pe vacă. În cazul subvenției pe lapte, suma se anunță în jurul a 16 euro pe tona de lapte.

    Crescătorii de vaci de lapte și carne care beneficiază de Ajutoare Naționale Tranzitorii nu au intrat încă la plata subvenţiei pentru animale. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – APIA are la dispoziție un act normativ care urmează să fie aprobat iar ulterior poate să calculeze sumele pentru fermieri și să înceapă plata pe cap de animal și tona de lapte.

    135 de milioane de euro pentru ANT animale

    Plafoanele alocate fermierilor pentru zootehnie au un cuantum de 670.270.290 de lei, adică 135.435.500 de euro. Banii se împart pentru cele trei scheme de ANT – vaci, oi și lapte, astfel:

    a) 91.675.276 lei, echivalentul sumei de 18.524.000 de euro, pentru schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul lapte;
    b) 385.264.803 lei, echivalentul sumei de 77.847.000 de euro, pentru schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul carne;
    c) 193.330.211 lei, echivalentul sumei de 39.064.500 de euro, pentru schema cuplată de producție, speciile ovine/caprine.

    Estimări plată ANTZ: 65 euro pe cap de vacă și 16 euro pe tona de lapte

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă spune cum stă ”bursa” cuantumurilor pentru ANTZ vaca de lapte pentru anul de cerere 2022, conform plafoanelor alocate și numărului de animale eligibile anul trecut:

    În prezent proiectul de hotărâre de Guvern care a fost lansat de MADR în dezbatere publică trebuie aprobat de Executiv și ulterior publicat în Monitorul Oficial. După aceste demersuri obligatorii APIA poate anunța cuantumurile pe cap de animal stabilite pentru anul 2022.

    Reamintim că directorul general al APIA, Adrian Pintea a dat o veste bună fermierilor care așteaptă subvențiile care se achită din bugetul de stat. Șeful APIA a anunțat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 că după 15 – 20 ianuarie vor începe cel mai probabil plățile pentru ANT-uri.

    ”Există fermieri care nu au prins bani deloc și aceștia care sunt, de exemplu, fermierii care au doar ANT-uri, acele ajutoare naționale tranzitorii și dacă ne referim la zootehnie, pentru că la vegetal probabil că au luat doar partea europeană. Știm că această subvenție se dă din bugetul anului următor, bugetul a venit la Ministerul Agriculturii, este repartizat pe agenții. Eu preconizez că undeva după 15-20 ianuarie vom reuși să facem plățile și pentru ajutoarele naționale tranzitorii, atât în sectorul vegetal, cât și în sectorul zootehnic”, a explicat Adrian Pintea, pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 11 ianuarie.

    În afară de ANT, crescătorii de bovine mai pot accesa și sprijinul cuplat zootehnic la care plata a început de anul trecut, de la avans, și care se achită fermierilor în următoarele cuantumuri:


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier

    Ultimele știri

    România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini