• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Document MADR: Ajutor de stat pentru creșterea animalelor, în 2023

    Roxana Dobre -

    Crescătorii de animale primesc noi sume în prima partea a anului 2023, conform unui proiect de act normativ lansat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat astăzi, joi – 19 ianuarie, în dezbatere publică, proiectul pentru completarea art.19 din Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor. Documentul prevede sumele alocate în prima parte a anului 2023,  beneficiarii sumelor și condițiile pentru ajutorul care se vor plăti din bugetul de stat.

    Suma alocată ajutorului de stat pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023 este de maximum 53.000.000 de lei credite de angajament, din care 23.002.000 de lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine și 29.998.000 de lei pentru speciile ovine şi caprine, respectiv 74.000.000 de lei credite bugetare, din care 32.116.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine și
    41.884.000 lei pentru speciile ovine şi caprine, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2023.”

    De precizat că MADR a lansat inițial proiectul de hotărâre de Guvern prin care schema de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor se prelungește până la 30 iunie 2023 la data de 24 noiembrie dar acesta nu prevedea sumele alocate pentru fermieri, bugetul schemei aprobându-se anual prin hotărâre a Guvernului.

    Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: MADR: Ajutorul de stat pentru sectorul de creștere a animalelor – prelungit

    Proiectul privind prelungirea sprijinului a fost aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1158 din 29 noiembrie 2022.

    Beneficiarii ajutorului de stat pentru creșterea animalelor în 2023

    Solicitanţii ajutorului de stat sunt asociaţii sau organizaţii de crescători de animale care prestează serviciile menționate anterior, acreditate de către Agenția Națională pentru Zootehnie ”Prof. dr. G. K. Constantinescu” pentru întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice ale raselor de animale şi/sau pentru determinarea calităţii genetice a raselor de animale.

    Schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

    Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creșterii animalelor.

    Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor menționate anterior este:
    a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice;
    b) de până la 70 % din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

    Ajutorul de stat pentru fermieri, condiții în 2023

    De asemenea, solicitanţii trebuie să încheie cu beneficiarii, crescători de animale, cărora le prestează serviciile menționate anterior contracte care să cuprindă specia, rasa şi numărul de animale, serviciile prestate şi tariful acestora. Prin Hotărârea Guvernului nr.1423/2022, aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare, s-a prelungit până la data de 30 iunie 2023.

    Potrivit art.19 din Hotărârea Guvernului nr.1179/2014, cu modificările și completările ulterioare, bugetul schemei se aprobă anual prin hotărâre a Guvernului.

    Ajutorul de stat pentru fermieri – alocări financiare pe specii

    Repartizarea sumelor pe specii se realizează proportional cu sumele solicitate prin cererile inițiale anuale, respectiv:

    Sumele se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2023.

    Sunt și fermieri care ar putea plăti costurile din buzunar

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a sesizat la începutului lunii ianuarie că peste 2.000 de crescători de vaci riscă să rămână ”pe dinafară” la plata subvenției pe cap de animal care se acordă Registrelor Genealogice. Acești crescători vor suporta și taxele pentru ameliorare din propriul buzunar deoarece s-au transferat la final de an de la o asociație de crescători la alta.

    În aceste condiții, ANZ nu le-a avizat cererea inițială pentru ajutorul de stat care se plătește în 2023. ” Hotărârea de guvern spune că la data depunerii cererii, care este de la 1 decembrie până pe 15 decembrie cum a fost 2022 de exemplu, anul trecut, animalele care înseamnă femele adulte de reproducție trebuie să se afle în registru pentru care faci cererea. Ori cererile făcute de fermieri ca să-și închidă anul erau făcute ieșire din registrul X la data de 31 decembrie și intrare la registrul Y la data de 1 ianuarie 2023. În condițiile acestea, animalele, teoretic și faptic, prin hârtiile respective se aflau încă în registrul vechi, adică de unde vroiau să plece. Conform hotărârii de guvern, eu n-am cum să aprob o cerere inițială, să avizăm – că noi asta facem avizăm. Am făcut o comisie la nivelul agenției că nu iau deciziile sigur. Și n-am avut cum să avizez cererea pentru animalele care au vrut să treacă până la următoarea cererea inițială”, a spus Florinel Bîrcă, precizând că acești fermieri vor trebui să aștepte o nouă reglementare legislativă, o nouă hotărâre de guvern”, ne-a declarat Florinel Bîrcă, directorul ANZ pe 5 ianuarie.

    În proiectul lansat astăzi de MADR se precizează că sumele alocate se repartizează ” proporțional cu solicitate prin cererile inițiale anuale”, adică cele pe care Asociațiile le-au transmis la APIA până la 15 decembrie iar pentru cei 2.000 de fermieri nu s-a primit aviz.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului