• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Substrat de nucă de cocos pentru răsaduri: beneficii, utilizare, preț

    Violina Gorcinschi -

    Substratul din nucă de cocos a devenit tot mai populat în rândul legumicultorilor din România. Pentru obținerea răsadurilor, substratul de nucă de cocos are o serie de beneficii și este ușor de utilizat.

    Substratul de nucă de cocos, numit și turbă de cocos, pământ de nucă de cocos sau sol de nucă de cocos, este un preparat realizat din coajă de nucă de cocos mărunțită, în care se adaugă fibră de nucă de cocos pentru a crea o structură mai aerisită, și coajă de nucă de cocos tocată (chipsuri). Raportul din acest substrat este de aproximativ 30% fulgi din coajă nucă de cocos și 70% fibre de cocos.

    Ce conține substratul de nucă de cocos

    Coaja fibroasă a nucii de cocos este zdrobită, fermentată timp de 14-18 luni, apoi uscată și presată în cărămizi, tablete sau discuri de diferite dimensiuni. Uneori, într-un astfel de substrat, se adaugă turbă și fertilizanți (a se citi instrucțiunile de pe ambalaj, în cazul în care este cumpărat de pe piață). Chiar și fără suplimente nutritive, rezultatul este un material organic natural, prietenos cu mediul, cu aciditate optimă pentru plante, potrivit pentru cultivarea aproape a oricăror culturi agricole, răsaduri de legume și flori, plante de interior. Compoziția cojii de nucă de cocos include antiseptice naturale care suprimă microflora patogenă.

    o persoana care tine pamant in mana
    Compoziția de substrat de cocos poate fi refolosită (foto: www.succulentgarden.ro)

    Beneficiile utilizării substratului de cocos pentru legume

    Această listă de beneficii vă poate convinge că substratul din nucă de cocos este o alegere excelentă pentru răsaduri.

    Semănatul și stratificarea semințelor în substrat de cocos

    Substratul de nucă de cocos este un material excelent pentru germinarea oricăror semințe sau bulbi (datorită capacității unui astfel de sol de a acumula și de a elibera uniform umiditatea, materialul sădit nu duce lipsă de umiditate și nu devine îngreunat, astfel încât germinarea are loc mai uniform) legume, culturi de fructe de pădure, flori și fructe. Semințele mici sub un strat de fracțiuni umede ale cojii de nucă de cocos germinează mult mai repede.

    Substratul de nucă de cocos este, de asemenea, util pentru stratificarea semințelor înainte de plantare, folosind atât metode la rece, cât și la cald. Fibra de cocos este un excelent agent antiseptic și antibacterian. În plus, acesta asigură ventilația necesară. Bacteriile, mucegaiul sau putregaiul cu siguranță nu vor apărea într-un astfel de substrat, iar semințele vor avea întotdeauna suficientă umiditate și aer.

    Stratificarea la rece a semințelor înseamnă păstrarea lor înainte de plantare la rece, la o temperatură nu mai mare de 4-5 ° C (în frigider sau în zăpadă), timp de 2-3 luni într-un substrat umed, respirabil – solul de cocos este ideal pentru aceasta. Este important să scoateți periodic semințele și să verificați dacă solul nu și-a pierdut umiditatea și are acces la aer, iar materialul sădit în sine nu este mucegăit.

    Stratificarea la cald a semințelor este utilizată pentru semințele cu un embrion subdezvoltat. Astfel de semințe sunt stratificate la o temperatură de 25-28°C. Acestea sunt plasate într-un substrat umed de cocos, „învelite” cu folie alimentară sau plasate într-o seră specială pentru o perioadă de 2 săptămâni până la 2 luni înainte de apariția primilor muguri.

    doua maini care planteaza un lastar
    Plantele mici au nevoie de ventilație și umiditate optimă (foto: www.pestre.ro)

    Creșterea răsadurilor în substrat de nucă de cocos

    Pământul de nucă de cocos este foarte ușor de folosit. Pentru a pregăti un substrat de nucă de cocos pentru plante (stratificarea sau germinarea semințelor, creșterea răsadurilor), o cărămidă uscată cumpărată dintr-un magazin trebuie doar să fie înmuiată în apă caldă curată într-un raport de volum de 1 la 4, se așteaptă 10-20 de minute până când fibra de cocos absoarbe lichidul, apoi se amestecă bine si se folosește. Substratul de nucă de cocos absoarbe bine apa și se umflă rapid. Dacă pregătiți o cantitate mare de substrat, este mai bine să adăugați apă treptat și, în același timp, să amestecați masa de mai multe ori, astfel încât să fie saturată uniform cu umiditate.

    Dacă vreo parte a solului de cocos rămâne nefolosită, asigurați-vă că o uscați înainte de a o depozita, altfel se va acri.

    Pe lângă proprietățile minunate ale acestui substrat descrise mai sus, acesta conține o anumită cantitate de macro și microelemente (potasiu, fosfor etc.), care joacă un rol important în dezvoltarea puieților tineri, astfel încât răsadurile nu trebuie să fie hrănite (mai ales dacă sunt amestecate cu turbă în raport de 1:1 sau cu vermiculit/perlit în raport de 3:1). Pentru a accelera procesul de creștere a răsadurilor, puteți uda mugurii cu apă amestecată cu un stimulator de creștere.

    Substratul de nucă de cocos poate fi folosit pentru creșterea răsadurilor de orice cultură. Dar dacă doriți să creșteți, de exemplu, o floare adultă în ea, atunci planta va avea nevoie de hrănire frecventă și udare regulată (adesea zilnică).

    Cât costă substratul de nucă de cocos

    Prețul substratului de nucă de cocos depinde mult de originea acestuia, de cantitatea achiziționată și de forma acestui produs. De asemenea, substratul poate veni gata tratat într-un anumit scop, ceea ce face ca produsul să fie mai scump.

    Un pachet de 4,5 kilograme de substrat de fibră de cocos este suficient pentru un un volum de 70 de litri, iar prețul este de 42,50 de lei. Acest tip de substrat este recomandat pentru horticultură, amestecuri de pământ, amenajări de terenuri de sport etc.

    Un pachet de substrat de nucă de cocos cu volum de 3 litri, special pentru orhidee se vinde în marile magazine de bricolaj cu circa 12 lei.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară

    Ultimele știri

    PROTESTE. Fermierii francezi au blocat camioanele străine la graniță: „Vrem să provocăm haos și penurie de alimente” Taxa pe moștenire i-a scos pe fermierii britanici în stradă, la protest România rămâne cel mai mare exportator de grâu al Uniunii Europene. Ultimele cifre!