• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Satul care a spus „NU” transformării pășunii comunale în parc de fotovoltaice!

    Angelica Lefter -

    Duminică. 22 ianuarie. Zi istorică pentru comuna Beznea din județul Bihor. Aproape toată comunitatea s-a reunit pentru un vot decisiv: se transformă sau nu pășunea satului în parc de fotovoltaice? Votul, într-un procent cuvârșitor, a fost împotriva inițiativei care punea în pericol tradiția locului și traiul puținilor crescători de animale care se mai chinuie să reziste.

    Crescătorii de animale au trimis la redacția Agrointeligența – AGROINTEL.RO informația că situația de la Beznea a fost lămurită privind preluarea a peste 70 de hectare de pășune. Decizia a fost să nu se meargă cu firma care și-ar fi dorit un contract pentru utilizarea pășunii pe o perioadă de 49 de ani.

    Crescătorul de bivolițe Marius Florin Cacuci ne-a transmis că membrii Asociaţiei de Pădurit şi Păşunat Măgura Piatra Craiului – Beznea, s-au întâlnit în ședință, iar pe agenda discuțiilor s-a afla și acest subiect fierbinte care a fost tranșat.

    Crescătorul de bivolițe, Marius Florin Cacuci, din localitatea Beznea, județul Bihor

    Oamenii din Beznea au decis că decât să renunțe la pășune, mai bine renunță la conducerea Asociației sătești. În cele din urmă au căzut la un acord: acela de a anula subiectul și de a renunța definitiv la propunerea făcută de firma PNE RO PV Holding care tatona zona de ceva vreme și dorea să concesioneze terenul.

    ”A avut loc o ședință la Căminul Cultural, a tuturor membrilor care fac parte din Asociația de Pădure și Pășune. Mama mea este membru al Asociației și mi-a făcut împuternicire să pot participa la ședința respectivă. Pe ordinea de zi au avut concesionarea unei suprafețe de 70 de hectare, împădurirea unor pășuni care sunt cu vegetație și la punctul 3 un schimb de teren cu Primăria. Miza principală era înstrăinarea celor 70 de hectare de pășune. Înainte de a se supune la vot, trebuie ca adunarea generală să aprobe ordinea de zi. În momentul în care Președintele a citit ce este pe ordinea de zi, la final, s-a ridicat cineva și a cerut suspendarea lui din funcție. Atunci s-a constat că nu este legală suspendarea, că trebuia legal făcută o înștiințare de 5-6 zile ca să pună pe ordinea de zi. În context, s-a cerut să nu se mai discute în ședință primul punct privind înstrăinarea pășunii și punctul trei – schimbul de teren cu Primăria. Și s-a supus la vot. Au fost 3 voturi împotrivă și 2 abțineri, și 270 pentru. În concluzie s-a votat să nici nu se mai discute despre aceste subiecte. În concluzie pășunea rămâne a satului. Adunarea Generală are drept de veto și nu a dorit să se discute despre aceste puncte pe ordinea de zi”, a relatat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, fermierul Marius Florin Cacuci.

    Amintim că reprezentanții firmei care dorea concesionarea pășunii, ar fi vrut pământul cu un contract pe 49 de ani.

    Agrointeligența, alături de fermieri

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a publicat săptămâna trecută un articol amplu despre cazul din Beznea. Subiectul s-a dovedit unul deranjant pentru mulți, motiv pentru care la redacție am primit telefoane de amenințări pentru că ne facem treaba jurnalistică de a informa comunitățile privind drepturile pe care le au în afacerea de multe sute, chiar miliarde de euro care se numește ”fotovoltaice pe pășuni”.

    ”Fermierii vă mulțumesc mult pentru sprijinul acordat! Fără ajutorul dumneavoastră, prin mediatizare, ar fi fost foarte greu să ne mobilizăm în comunitate, să ne păstrăm pășunile, aproape imposibil. Astfel, în urma articolului publicat de dumneavoastră, membrii asociației au votat pentru păstrarea pământului moștenit de la bunicii și străbunicii noștri. Vă mulțumim mult!”, ne-au transmis astăzi, la redacție, crescătorii de animale din Beznea, județul Bihor.

    Subiectele principale aflate pe ordinea de zi a adunării generale a Asociaţiei de Pădurit şi Păşunat Măgura Piatra Craiului – Beznea

    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”