• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Preț miei de Paști 2023. Crescătorii de oi anunță scumpiri la carnea de miel

    Roxana Dobre -

    Preț miei Paști 2023. Crescătorii de oi fac primele calcule pentru prețul mieilor din acest an. Perioada fătărilor a început mai devreme, așa că oierii speră că vor avea miei suficienți pentru a satisfacere cererea din piață și pentru export.

    Crescătorii de oi estimează că în 2023 prețul mieilor de Paști va crește comparativ cu 2022, atât pentru animalele vândute în viu cât și pentru cele livrate la carcasă.

    În 2023, Paștele ortodox va fi sărbătorit pe 16 aprilie, iar cel catolic cu o săptămână mai devreme, pe 9 aprilie. Oierii și-au făcut planul deja privind vânzarea mieilor, Sărbătorile Pascale fiind perioada cea mai aglomerată în fermele care au de vânzare miei iar cererea este pe măsură. În restul anului, ciobanii se bazează pe exporturile către țările arabe, carnea de miel neavând încă o piață bine formată printre consumatorii români.

    Prețul mieilor pentru Paști 2023 (foto: Facebook.com – Lăcrămioara Ghilimei)

    Preț miei 2023. Cererea de pe piața arabă ”dictează” prețul din România

    Prețul mieilor în 2023 este dictat de ofertele pe care oieri le primesc pentru export. Ciobanii spun că fătările la ovine au decurs bine în acest an iar mieii vor atinge până la Sărbătorile Pascale greutatea optimă pentru vânzare. Fie că vând direct din fermă sau vor cere autorizație pentru spații special amenajate din piețe, pentru carcasă, crescătorii de ovine și-au făcut deja o idee privind prețul pe care îl vor cere de Paști.

    Acesta va fi mai mare comparativ cu 2022 din cauza scumpirilor la furaje și seceta care a afectat și pășunile anul trecut. Prețul este influențat însă și de cererea de pe piața arabă, spun crescătorii.

    ”În general lumea caută miel românesc cu o greutate de peste 15 kilograme, să nu fie crud, să fie mai bătrân, cum se spune”, a spus Aron Sandru, un cioban din Gorj.

    În privința prețului, un al oier, Nicolae Vaidianu, este de părere că acesta va ajunge la circa 25 de lei în viu și 45 de lei carcasă.

    ”Mieii sunt fătați în jurul Sărbătorilor, pe la Crăciun, și sunt și oi mai târzii, care fată acum. Ăia o să meargă către țările arabe, că nu o să avem unde să-i mai dăm. Sperăm să fie prețul măcar acceptabil, să ne scoatem și noi cheltuielile. Totul depinde de țările arabe, dacă la ei merge treaba, se dă drumul, că la noi mulți nu se mai ocupă să-l taie, îi dă la tir și dacă va fi prețul rău la arabi, va fi și la noi. Undeva la 20 – 25 de lei în viu și 40-45 de lei carcasa”, a spus crescătorul.

    Prețul mieilor 2023 în prezent

    Pe grupurile de Facebook dedicate creșterii ovinelor ciobanii au dezvăluit care este prețul pe kilogramul de miel în prezent. Unii ciobani cer de acum între 18-25 de lei pe kilogram în viu și 40 de lei pentru carcasă, astfel că este greu de crezut că prețul va rămâne neschimbat de Paști.

    Sunt și fermieri însă care afirmă că prețul corect este de 27 de lei kilogram în viu, argumentând că prețul porumbului și în general costurile pe fermă au crescut simțitor din 2022.

    În schimb, samsarii postează anunțuri privind achiziția de miei în viu la prețul de 15 lei pe kilogram, 17 lei pe kilogram.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”