• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vor fi taxate cerealele din Ucraina? Euractiv: Comisia va revizui liberalizarea comerțului între Ucraina și UE

    Violina Gorcinschi -

    Cerealele, inclusiv porumbul și grâul, dar și rapița și uleiul de floarea-soarelui din Ucraina ar putea fi taxate. Comisia Europeană analizează revizuirea comerțului liber dintre Ucraina și UE.

    Condițiile favorabile de care Ucraina beneficiază în prezent în ceea ce privește comerțul cu cereale și cu alte produse agricole a stârnit proteste din partea fermierilor de la granița cu statul ucrainean, afectați din ce în ce mai mult de concurență. În urma impactului negativ din ultima perioadă, Comisia Europeană ar fi decis să analizeze opțiunile pentru revizuirea regimului de liberalizare a comerțului cu Ucraina, potrivit Euractiv.

    Comisia Europeană (CE) analizează opțiuni pentru revizuirea regimului de liberalizare a comerțului cu Ucraina, întrucât situația cu exporturile agricole ale Ucrainei îi pune pe fermierii europeni într-o poziție dezavantajoasă.

    „Comisia va revizui liberalizarea comerțului cu produse agroalimentare între Ucraina și UE”, s-a arătat în mesajul celor de la Euractiv.

    De asemenea, se subliniază că CE s-a confruntat cu „presiuni tot mai mari” din partea țărilor europene, întrucât condițiile actuale i-au pus pe fermieri într-o poziție dezavantajoasă din cauza „afluxului de produse ucrainene”. În plus, producătorii agricoli români, polonezi și maghiari au vorbit despre falimentul care îi paște dacă nu se iau măsuri.

    Comisia Europeană a mai recunoscut că actualele condiții pentru importul alimentelor din Ucraina sunt „o problemă pentru fermierii noștri”.

    Potrivit directorului general adjunct al Comisiei, Michael Scannell, la aproape un an de la începutul războiului, aceste măsuri au avut succes – din decembrie 2022, au fost exportate 3 milioane de tone de cereale.

    Conform estimărilor preliminare ale Ministerului Economiei din Ucraina, în conformitate cu metodologia balanței comerciale, exportul de mărfuri către țările UE în 2022 a crescut cu 4,2% față de 2021 — la 28 miliarde de dolari. Creșterea exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană a devenit posibilă datorită măsurilor de sprijinire a economiei ucrainene în ansamblu. Exporturile au crescut și datorită, în special, deschiderii piețelor europene pentru mărfurile ucrainene, inițiativei UE „Drumuri de solidaritate”, „fără viză vamală”, „transport fără viză” etc

    boabe de cereale
    Fermierii români, afectați la prețurile mici ale cerealelor din Ucraina

    Țările vecine cu Ucraina au pus presiuni pe Comisia Europeană

    Reprezentanții României în Parlamentul European, cum ar fi Daniel Buda, Carmen Avram și Rareș Bogdan, au ridicat problema veniturilor din ce în ce mai mici ale fermierilor români în fața Comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, iar acesta a recunoscut că agricultorii români câștigă mai puțin din cauza exporturilor din Ucraina.

    „Dacă vorbim despre România, avem probleme aici mai degrabă cu veniturile foarte mici ale fermierilor, pentru că am spus că, față de media din UE, unde au crescut veniturile fermierilor, în România avem o scădere cu 21% a veniturilor fermierilor, acestea fiind date recente. Comerțul liber cu Ucraina este necesar, este sprijinit de Comisie și acest lucru a dus la efecte negative pentru fermierii din țările afectate în ceea ce privește o ofertă din ce în ce mai limitată. Analizăm aceste probleme la Comisie și poate că rezerva de criză trebuie folosită încă o dată”, a declarat oficialul european.

    Fermierii români sunt vocali în ceea ce privește dificultățile cauzate de prețurile agricultorilor ucraineni cu care este imposibil de concurat. Aceștia se plâng că, de exemplu, porumbul lor este refuzat de traderi deoarece pot cumpăra mai ieftin din Ucraina.

    „Se aduce atâta marfă ieftină, fără taxe vamale și taxe de transport(din Ucraina), încât traderii refuză marfa românească. În tot acest timp, noi, agricultorii, așteptăm. Ți-i frică să vinzi la ora actuală, că nu știi dacă îți iei banii pe marfă”, s-a plâns un fermier din județul Vaslui.

    Și Polonia este puternic afectată de comerțul liber al Ucrainei cu UE. Statul polonez vrea să solicite reintroducerea la nivel european a taxelor vamale pentru porumbul din Ucraina. Solicitarea va fi analizată la următorul consiliu de miniștri ai agriculturii UE, la sfârșitul lunii. Polonia a anunțat că, pe 30 ianuarie, în Consiliul de Miniștri ai Agriculturii din UE, va cere să se discute solicitarea poloneză de restabilire a taxelor vamale pentru porumbul importat din Ucraina. Anunțul a fost făcut pe 12 ianuarie de către secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Janusz Kowalski.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”