• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierii riscă să dea banii înapoi la APIA. 1 februarie – termen limită pentru salvarea plăților

  Roxana Dobre -

  Fermieri chemați urgent la APIA pentru depunerea unor documente justificative. Agenția avertizează că beneficiarii unei plăți achitate deja în conturi riscă să restituie banii dacă nu prezintă până la 1 februarie actele solicitate.

  Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat joi, 26 ianuarie, că, până la data de 1 februarie 2023, beneficiarii ajutoarelor acordate în baza Hotărârii de Guvern nr. 1053/2022 privind acordarea unor ajutoare excepţionale producătorilor agricoli, crescători din sectoarele suin şi avicol, care nu au accesat Măsura 14 – Bunăstarea animalelor, au obligația depunerii documentelor care fac dovada menţinerii activităţii până la data de 31 decembrie 2022.

  Conform sursei citate, documentele justificative pentru perioada 1 august – 31 decembrie 2022 sunt  mişcarea cumulată a efectivelor de suine, respectiv fişa urmăririi activităţii la păsări, inclusiv situaţia incubaţiei, după caz, însuşită prin semnătură de conducătorul unităţii.

  Citiți și: Guvernul a aprobat astăzi noi ajutoare de până la 150.000 euro/fermă pentru crescătorii de animale

  Excepție de la depunerea obligatorie fac beneficiarii care se află în una dintre următoarele situaţii:

  Documentele se depun la Centrele judeţene ale APIA, respectiv al municipiului Bucureşti unde s-au depus cererile de solicitare. Fermierii care au accesat Măsura 14 – Bunăstarea animalelor nu mai depun documentele justificative prevăzute de HG nr. 1053/2022 dacă au depus decont justificativ pentru trimestrul III și/sau trimestrul IV sau documente de forță majoră.

  Citiți și: Hotărâre de Guvern: Ajutor pentru crescătorii de animale – până la 150.000 euro/fermă

  APIA: fermierii pot fi obligați să dea banii înapoi

  APIA face precizarea că în cazul în care se constată nerespectarea condiţiei mai sus prevăzute, beneficiarii schemei sunt obligaţi la restituirea contravalorii ajutorului excepțional. Recuperarea sumelor prevăzute se realizează potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 142/2012, cu modificările şi completările ulterioare.

  Reamintim că APIA a achitat în 2022 un ajutor excepţional pentru fermierii din domeniul zootehnic și avicol. Beneficiarii au fost crescători de suine sau păsări, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi familiale şi/sau persoane juridice, care deţineu exploataţii comerciale autorizate sanitar-veterinar.

  Valoarea totală acordată pentru fiecare beneficiar din sectorul suin s-a calculat în funcție de capacitatea de producţie în condiții minime de bunăstare deţinută, echivalent UVM, până la concurenţa plafonului echivalent în lei a 150.000 euro.

  Valoarea totală acordată pentru fiecare beneficiar din sectorul avicol s-a calculat în funcție de capacitatea de producţie în condiții minime de bunăstare deţinută, echivalent UVM, până la concurenţa plafonului echivalent în lei a 100.000 euro.

  Despre aceste plăți Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: APIA anunță: noi plăți în conturile crescătorilor de animale! Ajutoarele achitate – maxim 150.000 euro/fermă


  Te-ar mai putea interesa

  Mușuroirea tomatelor. Când și cum se face Prețul roșiilor românești s-a prăbușit după sărbători. Cât costă acum un kilogram de tomate la fermieri APIA – anunț făcut astăzi pentru fermieri!

  Ultimele știri

  Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre ANAF s-a răzgândit! Noua taxă pentru transport nu se va mai aplica pentru micii fermieri!