• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tratamente la pomii fructiferi în perioada de repaus vegetativ

    Violina Gorcinschi -

    Tratamente la pomii fructiferi în perioada de repaus vegetativ. Ce stropiri de iarnă și când se fac acestea la pomii aflați încă în repaus vegetativ, adică până la venirea primăverii.

    Tratamentele fitosanitare în intervalul de repaus vegetativ sunt foarte importante pentru dezvoltarea sănătoasă a speciilor pomicole deoarece previn apariția dăunătorilor și reduc considerabil numărul de tratamente aplicate ulterior. Măsurile de igienă culturală și tratamentele fitosanitare sunt optime în special în perioada de până la faza de înmugurire, înainte ca insectele să devină din nou active.

    O serie de tratamente se aplică pomilor în perioada de repaus vegetativ. Aceste stropiri au rolul mai ales de a combate din timp apariția dăunătorilor care pot ierna în livadă. Mai jos vă prezentăm recomandările pentru stropiri de iarnă la pomii fructiferi, conform unei informări emise de Autoritatea Națională Fitosanitară prin Oficiul Fitosanitar Botoșani.

    Tratamente la pomii fructiferi în perioada de repaus vegetativ

    Măsurile fitosanitare aplicate pomilor înainte de venirea primăverii aduc multe beneficii deoarece reduce considerabil numărul de tratamente ulterioare.

    Dăunători

    Pentru toate speciile pomicole aflate în stadiul repausului vegetativ se continuă măsurile de igienă și se recomandă executarea tratamentelor pentru combaterea dăunătorilor principali:

    – păduchele din San Jose (Qudraspidiotus perniciosus) și alți păduchi țestoși;

    afide (Aphis pomi, Hyalopterus pruni, Myzus cerasi etc);

    – acarieni (Panomychus ulmi, Tetranychus urticae, Briobria rubrioculus);

    – cotari (Operophtera brumata).

    Când se fac tratamentele la pomi în repaus vegetativ

    Perioada potrivită pentru aplicarea tratamentului este până la faza de înmugurire.

    În cazul în care se va face un singur tratament, este recomandat ca acesta să se execute cu puțin timp înainte de reluarea vegetației. Această perioadă este caracterizată prin o vulnerabilitate mai mare a formelor de iernare ale insectelor care încep să devină active.

    Lucrări de irigienizare a pomilor în repaus vegetativ

    Înainte de aplicarea tratamentului chimic, este necesară executarea unor măsuri agrotehnice profilactice, cum ar fi:

    Aceste lucrări se execută odată cu tăierile de rodire ale pomilor fructiferi.

    Ce produse se aplică la tratamentele pentru pomi în repaus vegetativ

    Printre produsele chimice omologate se numără:

    – JUVINAL 10 EC – 0,1% (pentru păduchele din San Jose – larve hibernante, pentru măr și prun);

    – MOVENTO 100 SC – 1.875 l/ha – Păduchele din San Jose

    – MOSPILAN 20 SG – 0,450 kg/ha + VITAL 90 – adjuvant (păduchele San Jose -larve hibernante, păianjenul roșu-ouă iarnă, afide-ouă iarnă, la măr și prun);

    – OVIRON TOP – 2.500 ml/100 l apă (măr, prun, păr, cireș)

    Tratamentele se efectuează, în timpul zilei, prin îmbăierea pomilor cu soluție, inclusiv a trunchiurilor. Pomii trebuie să fie uscați (să lipsească zăpada sau chiciura), iar temperatura să fie peste 5 grade cu tendințe de creștere, fără vânt;

    Produsele nu se vor amesteca cu zeamă bodeleză, polisulfuri, captan etc. Dacă doriți să faceți alte combinații, faceți, înainte, un test de compatibilitate fizico-chimică.

    Produsele vor fi utilizate în funcție de instrucțiunile de pe ambalaj.

    Folosiți echipament de protecție (halat, mănuși, ochelari, mască de protecție) în timpul utilizării produselor pentru protecția plantelor.

    Clătiți de trei ori recipientele în care au fost substanțele folosite și goliți apa în pompă. În acest fel, nu se pierde nimic din cantitatea de produs.

    Ambalajele produselor sunt colectabile pentru distrugere sau reciclare (SCAPA – Sistemul de colectare a ambalajelor de pesticide), acest lucru reducând semnificativ riscul pentru sănătate și mediu.

    afide pe frunzele unei plante
    Rețetă împotriva dăunătorilor pomilor (foto: petala.ro)

    Rețetă naturală de insecticid împotriva afidelor și păduchilor de plante

    Dacă preferați o variantă mai naturală pentru combaterea dăunătorilor pomilor, urmăriți pașii acestei rețete.

    Ingrediente

    – 5 linguri de bicarbonat;

    – 5 linguri săpun lichid/detergent de vase;

    – 5 linguri de boia iute sau ardei iute uscat din anii trecuți;

    – 1 căpățână de usturoi.

    Ca recipient, aveți nevoie de un PET de 5 litri.

    Fiecare cățel de usturoi se curăță, se zdrobește (nu se pisează) și se adaugă în bidon cu restul ingredientelor. Se umple recipientul cu apă și se lasă la macerat minim 24 de ore, după care se strecoară și se stropesc plantele afectate de câte ori este necesar până dispar dăunătorii.

    Amestecul contra păduchilor plantelor poate fi folosit cu succes și împotriva atacurilor la fel de păguboase ale păienjenilor sau furnicilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații