• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce subvenții APIA se dau pentru vaca de lapte. Lista cu scheme, condiții și plăți

    Roxana Dobre -

    Ce subvenții APIA se dau pentru vaca de lapte. Crescătorii de bovine de lapte trebuie să știe ce plăți pot încasa pe cap de vacă, având grijă să bifeze în cererea unică toate subvențiile la care se pot încadra.

    Iată ce subvenții se pot obține pentru vaca de lapte

    Există mai multe subvenții pe cap de vacă de lapte, iar, adunate, schemele pot totaliza peste 500 de euro în fiecare an. Aceste subvenții se obțin de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) doar prin accesarea schemelor, prin depunerea cereii unice anuale și respectarea condițiilor de eligibilitate.

    Lista subvențiilor APIA pentru vaca de lapte

    O listă a subvențiilor APIA pentru vaca de lapte reprezintă un instrument util pentru fermieri. În Planul Național Strategic (PNS) se regăsesc mai multe scheme care pot fi solicitate de crescătorii de vaci prin cererea unică depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    Crescătorii de animale pot cere în continuare ANTZ 7 – lapte de vacă, plată care se achită pe tona de lapte livrat, ANTZ 8 – carne de vită și mânzat, plată decuplată de producție unde se încadrează și vacile de lapte.

    Crescătorii care fac Controlul Oficial al Producțiilor (COP) și au animalele înscrise într-un Registru Genealogic (RG) pot cere în plus PD-21 – Sprjin cuplat pentru venit – vaci de lapte, ajutor ce se achită în limita a 250 de capete/fermă.

    Pentru crescătorii doresc o subvenție de circa 100 euro/cap în plus, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a introdus din 2023 plata pentru bunăstare, PD-07 – Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte, plată nouă pentru fermele din România. Despre această schemă Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Subvenția APIA de 100 de euro pentru vaca de lapte. Condiții ecoschemă, plăți 

    Lista subvențiilor pentru vaca de lapte:

    Număr maxim și număr minim pentru subvențiile pe cap de vacă

    Pentru fiecare subvenție de la APIA există un număr minim de capete de la care fermierul este eligibil pentru plată. Doar în cazul sprijinului cuplat zootehnic există și nun plafon maximal, adică un număr maxim de animale eligibile pentru care se face plata subvenției.

    Numărul minim pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii – ANTZ la vaca de lapte rămâne de trei vaci.

    Numărul minim de vaci pentru sprijinul cuplat PD-21 – Sprjin cuplat pentru venit – vaci de lapte este de minim 10 capete de animale eligibile, cu excepția exploatațiilor din zona montană, unde efectivul minim este de 5 capete eligibile.

    Numărul minim de vaci de lapte pentru a accesa ecoschema PD-07 – Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte nu este menționat în PNS, existând posibilitatea ca acest criteriu să fie introdus în legislația națională.

    Doar pentru SCZ este menționat un număr maxim pentru care se poate încasa subvenția. Ca și până în 2023, sprijinul cuplat la bovine se poate încasa pentru un efectiv de maxim 250 de animale eligibile.

    Condiții pentru subvențiile la vaci de lapte

    Condiții pentru subvențiile la vaci de lapte sunt prevăzute la fiecare schemă de plată. Astfel, pentru a încasa subvențiile pentru animalele din exploatații, crescătorii trebuie să respecte condițiile obligatorii pentru fiecare schemă, fie că aleg doar o subvenție sau optează să le cumuleze pentru a ajunge la valoarea maximă pe cap pe animal.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune care sunt condițiile pentru schemele de plată în zootehnie la vaca de lapte pornind de la cea mai simplă, plata ”de bază” pe cap de animal, și până la cele care necesită măsuri mai costisitoare pentru ferme.

    Condiții APIA pentru plata ANTZ 7 lapte de vacă

    Ajutorul Național Tranzitoriu pentru lapte – ANTZ 7 lapte de vacă rămâne plata care se va achita din bugetul de stat, iar pentru anul 2023 are un plafon estimat la 18.524.000,00 euro.

    Subvenția pe tona de lapte se acordă pentru un minimum 3 tone lapte comercializat. Beneficiarii intervenţiilor sunt fermierii persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafeţelor de teren agricol şi/sau deţinători legali de animale. În categoria beneficiarilor de plăţi se încadrează şi cooperativele agricole precum şi grupurile de producători care desfăşoară activitate agricolă.

    Condițiile de acordare ajutoarelor naționale tranzitorii sunt identice cu cele din 2013. S-a modificat doar data de referință, care a devenit anul 2018 pentru lapte bovine. Plata se calculează în funcție de producția valorificată în perioada de referință.

    Pentru exploatațiile nou înființate după anul 2018, perioada de referință este perioada cuprinsă între data începerii depunerii cererii unice de plată a anului anterior și ultima zi înainte de data începerii depunerii cererii unice de plată a anului curent, adică 1 martie 2022 și 28 februarie 2023.

    Cuantumul pentru aceasta schemă se stabilește anual de APIA prin împărțirea plafonului alocat la numărul de tone de lapte eligibile.

    Subvenția pentru laote se poate cumula cu ANTZ 8 și Sprijinul Cuplat sau ecoschema pentru bunăstare. În cazul Sprijinului Cuplat, complementaritatea se aplică exploatațiilor cu un efectiv cuprins între 5- 250 de capete în zona de munte și exploatațiilor între 10-250 capete în restul țării. Segmentul de ferme cuprinse între 10 și 250 capete, dețin cca. 30% din total efectivelor de vaci, sunt repartizate pe întreg teritoriul țării, asigură activitate principală în zonele rurale și aprovizionează în cea mai mare proporție piețele locale.

    În situația în care sunt îndeplinite angajamentele prevăzute în echoschema „Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte” exploatațiile de vaci de lapte, indiferent de mărimea lor, pot solicita plata suplimentară.

    Condiții APIA pentru plata ANTZ 8 – carne de vită și mânzat

    Subvenția ANTZ 8 bovine se achită pe cap de vacă eligibilă și este o schemă care se împarte atât vacilor de lapte cât și celor de carne, iar pentru anul 20023 are un plafon estimat de 77.847.000,000 euro. Plata se acordă pentru un efectiv de minimum 3 capete bovine iar beneficiarii intervenţiei sunt fermierii persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafeţelor de teren agricol şi/sau deţinători legali de animale. În categoria beneficiarilor de plăţi se încadrează şi cooperativele agricole cu modificările şi completările ulterioare, precum şi grupurile de producători care desfăşoară activitate agricolă.

    În conformitate cu art. 147 alin. (2) din Regulamentul 2115/2022 condițiile de acordare ajutoarelor naționale tranzitorii sunt identice cu cele prevazute la articolul 37 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013. S-a modificat numai data de referință care este începând din 2023, 31 ianuarie 2018. Plata se calculează în funcție de efectivele eligibile înregistrate la această data.

    Pentru exploatațiile nou înființate după anul 2018, data de referință este ultima zi înainte de data începerii depunerii cererii unice de plată a fiecărui an de depunere.

    Schema se poate cumula cu ANTZ 7 și Sprijinul Cuplat. Complementaritatea ANT–SCZ se aplică exploatațiilor cu un efectiv cuprins între 10- 250 de capete.

    Condiții APIA pentru plata SCZ vaci lapte – Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte

    Sprijinul cuplat SCZ pentru vaci de lapte se acordă fermierilor activi, crescători de animale din speciile bovine, care desfășoară o activitate agricolă, pe teritoriul României, şi care trebuie să îndeplinească următoarele condiții de eligibilitate:

    Solicitanţii cu un efectiv mai mare de 250 de capete vaci de lapte beneficiază de SCZ calculat la nivelul a maximum 250 de capete vaci de lapte.

    Condiții APIA pentru plata ecoschemei pentru bunăstarea vacilor de lapte

    Fermele de vaci eligibile pentru ecoschema PD-07 – Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte sunt, evident, fermele de vaci de lapte. Sprijinul se acordă pentru vacile de lapte eligibile, dar nu există condiții privind rasa acestora. Pentru a accesa ecoschema, crescătorii de animale trebuie să se încadreze în categoria fermierilor activi și să dețină animalele, vaci de lapte, înregistrate în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE).

    În plus fermierii beneficiază de această plată dacă:

    – dețin o exploatație autorizată/înregistrată sanitar-veterinar și solicită sprijin (la APIA prin depunerea cererii unice n.r) prin această ecoschemă pentru bovine femele vaci de lapte adulte;
    – au animalele identificate și înregistrate conform sistemului oficial.

    Pe larg despre această schemă aici: Subvenția APIA de 100 de euro pentru vaca de lapte. Condiții ecoschemă, plăți

    Plată pe cap de vacă de la APIA pe fiecare schemă

    Pentru plățile pe cap de animal există în PNS și cuantumuri estimate pentru campania 2023 astfel încât fermierii își pot face un calcul aproximativ privind subvențiile pe care se pot baza pentru vaca de la lapte.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a făcut și o estimare a sumei maxime pe care o pot încasa fermierii pentru o vacă în 2023, dacă respectă condițiile de eligibilitate pentru fiecare schemă aplicabilă sectorului zootehnic.

    Citiți și: Ministrul Daea: Subvenția pentru vaca de lapte – 438 de euro/bovină

    Pentru schemele de ANTZ 7 și ANTZ 8 am luat în calcul cuantumurile din campania 2022 deoarece în cazul acestor subvenții nu sunt făcute încă estimări privind sumele pe cap de animal. Astfel nivelul subvențiilor pe cap de animal, din 2023 ar putea fi:

    Astfel subvenția adunată pe cap de animal din 2023, excepție tona de lapte pe care nu o pot introduce ca plată pe cap de animal:

    67,25 euro/vacă + 338,00 euro/vacă + 100,18 euro /vacă = 505,53 euro pentru fermierii care însumează toate măsurile de la APIA.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA