Culturi profitabile

Afacerea cu nuci în România. Ing. Iosif Kiss: ”Un hectar de livadă de nuc făcut ca la carte generează un venit de minim 10.000 de euro pe an”

Business-ul cu nuci este una dintre cele mai bune oportunități de afaceri agricole în acest moment. Pentru a înființa o livadă de nuci, investiția variază de la câteva sute de euro la 10.000 de euro, bani în care sunt incluse sistemele de irigații, fertilizarea solului. Partea bună este că pentru a finanța afacerea, fermierii români au la dispoziție și fonduri europene, prin submăsura de reconveresie pomicolă inclusă în Programul Național pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Totuși, înainte de a investi într-o afacere cu nuci este bine să vă informați corect, inclusiv în privința profiturilor pe care le puteți obține. Capcana este o perioadă de 4-5 ani pe care trebuie să o așteptați până când nucii plantați vor intra pe rod. După aceea, business-ul intră direct pe profit, iar livada necesită lucrări de mentenanță care vă vor răpi doar două săptămâni pe an. ”Ceea ce puțină lume își dă seama este că investiția într-o livadă cu nuci este o investiție pentru viitor. Spre exemplu, în cazul hibrizilor pentru lemn, fiecare lună care trece de la plantarea unui hectar de pomi înseamnă o creștere în valoare de 1.000 de euro. Nici o bancă din lume nu poate oferi o astfel de dobândă pentru banii depuși sau, în acest caz, investiți în afacerea cu nuci”, explică ing. Iosif Kiss, consultant specializat în cultura nucului.

Timpul de lucru necesar – într-un an de zile, pentru un hectar de livada de nuc este de circa 2 săptămâni, ceea ce înseamnă că un deţinător de un hectar de livadă de nuc are 50 (cincizeci) de săptămâni/an pentru el şi familia lui. ”Un hectar de livadă de nuc făcut ca la carte genereaza un venit de minim 10.000 (zece mii) de euro/an dă asigurări ing. Kiss.

nut

Specialistul a realizat o analiză amplă în care dovedește că o afacere cu nuci oferă câștiguri de două ori mai mari decât cele ale unui salariat cu venit mediu în România. Astfel, la nivelul luni aprilie 2014, salariul mediu brut în România era de 2.395 lei/lună, ceea ce, la un curs mediu de 4,41 lei/euro rezultă că un salariu brut este de 6.517 euro/an.

”Potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal și reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, impozitul pentru veniturile din livezile de până în 2,5 hectare este calculat de 4.709 lei/an, iar pentru livezile mai mari de 2,5 hectare este de 4.144 lei/an. Asta înseamnă dublul impozitului pentru salariul mediu anual pentru un angajat care lucrează 48 de saptămâni/an”, exemplifică ing. Iosif Kiss. Se poate compara acest impozit cu ceea ce încasează statul în urma venitului salarial luat ca exemplu? Păi… Nu prea… Pentru că rămân cu mult mai mulţi bani în buzunarul proprietarului de livadă faţă de salariat.

Specialistul spune că, în paractica curentă, se întâlnesc scheme de plantare realizate în sistem extensiv (sub o sută de pomi/hectar), în sistem clasic, semi-intensiv, intensiv, superintensiv şi în sistem hiper-intensiv. ”Schema de plantare influenţează în mod direct şi durata de viaţă a livezii şi productivitatea, în sensul că cu cât productivitatea e mai mare, cu atât mai scurtă este durata de viaţă a acesteia, dar şi durata de amortizare a investiţiei este mai scurtă”, declară Kiss.

Ca titlu informativ, în China – liderul mondial în producția de nuci, la înfiinţarea plantaţiilor de nuc se preferă schemele de plantare hiperintensive, cu o densitate de 1.250 de nuci /hectar, ce scot o producţie anuală de 15 tone de nucă în coaja/hectar. ”Acest tip de schemă de plantare are avantajul că scoate maximul din tot ceea ce poate produce terenul în cauză, dar presupune un pic de atenţie şi rigurozitate în efectuarea lucrărilor de întreţinere, fertilizare şi irigare”, explică proprietarul www.nucifere.com.

Sub aspect financiar, exploatația hiper-intensivă de nuc produce peste 35.000 eur/an , iar economiile doar la plata normei de venit pe hectarul de livada productivă este de aproape 3.000 de euro/an, faţă de situaţia în care acelaşi număr de pomi s-ar planta pe 4 hectare şi nu doar pe un singur hectar. ”Asta înseamna un minim 30.000 de euro economie la plata impozitului sub formă de normă de venit pe primii 10 ani de viaţă productivă ai plantaţiei”, reiese din calculele consultantului.

prelucrare miez de nuca

În privinţa valorificării producţiilor de nuci pe piața internă sau la export, aceasta se poate face în mai multe moduri:
– în coajă;
– sub formă de miez de nucă, mixt sau selectat: jumătăţi, sferturi, optimi şi spărturi;
– sub formă de ulei;
– sub formă de produs finit de sine stătător ( ex. miez de nucă glazurat cu ciocolata, cu miere de albine şi seminţe de susan, lapte de nucă, etc);
– sub formă de ingredient în produse alimentare ( ex. cozonac cu nucă, biscuiţi cu nucă etc).

ulei din nuca nuca ambalata 66739_627031623987228_1132954148_n

”În privinţa valorificării nucilor în coajă , indiferent dacă e voba de valorificare pe plan naţional sau la export, este absolut necesar ca nuca să fie cel puţin uscată la o umiditate care să permită depozitarea în condiţii de siguranţă, respectiv până la o umiditate de maxim 15 %. O umiditate mai ridicată decât aceasta creează premisele pentru apariţia mucegaiurilor (afla-toxinelor), fapt ce poate afecta calitatea miezului de nucă şi implicit poate afecta serios sănătatea ficatului”, atrage atenția consultantul Iosif Kiss.

El mai trage și un alt semnal foarte important: ”Nuca în coajă care nu provine din livezi altoite cu unul sau mai multe soiuri, nu este omogenă calitativ nici sub aspectul calităţii miezului de nucă şi nici sub aspectul calităţii sudurii valvelor. Din acest considerent prețurile de valorificare a nucilor in coajă româneşti, care de cele mai multe ori nu sunt nici uscate corespunzător, este destul de scăzut”, spune ing. Iosif Kiss.

Deși depinde de fiecare producător ce preț dorește să ceară pe producția sa de nuci, este bine de știut că, toamna, preţul nucilor este de aproximativ un euro/kilogram, iar evoluţia acestuia până în primăvară poate să crească de până la 2,5 ori. ”Din acest punct de vedere nu recomand celor ce deţin livezi de nuci sau care fac achiziţii să nu vândă nuca mai devreme de luna martie. În privinţa nucilor în coajă provenind din soiurile franceze, preţul de valorificare este de minim 3.8 euro/kg, cu destinaţie la export”, mai spune Iosif Kiss.

Citiți și:

***Tot ce trebuie să știi înainte de a înființa o livadă de nuc: De la tipul plantației, la condițiile de sol și ce soiuri de nuc aduc cel mai mare profit

***Ce potențial are România pe piața mondială a nucului: Avem un milion de hectare de teren nelucrate pe care am putea înfiinţa livezi de nuc

***Nucii franțuzești, printre soiurile recomandate de specialiști pentru înființarea unei livezi de nuc. Vezi de unde trebuie cumpărat materialul săditor


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


48 comentarii

 1. O sa mă credeti nebun cum vreau sa fac livada doar cu 13.00ron un kg de nuci puse in ghiveci la răsărit au început deja sa rasara in primavara ii plantez momentan am pus 36 de nuci la răsărit .ce sa dau bani la smecheri cu soiul lor de teapa care se usucă dupa 10 ani sunt înarmat cu multa răbdare

 2. buna detin o livada cu nuci in judetu Maramures sunt momentant plecata din tara si am auzit vestea asta a nucilor cine ma poate tine in contact as fi foarte multumita daca stie cineva unde mai exact se vinde adresa mea e [email protected] sau tel 0773449441

 3. E plin NET-ul de banditi si imbarligatori !
  Vine Ponta ,dupa “taxa pe stalp” cu ” taxa pe nuc” si te-a rupt.
  Cum platesti in anul cand nu faci mai nimic,sa spunem,din cauza conditiilor meteo?
  Vor sa vanda puietii?
  Eu va propun afacerea cu “piei de closca si praf de stranutat”!:)))
  Astia sunt in stare sa va propuna sa exportati instalatii de Aer Conditionat in Groenlanda si Centrale Termica in Sahara!
  Acelasi lucru se intampla cu Fondurile Europene!
  Toti banditii astia lucreaza in Minister si sunt platiti de stat,adica de noi toti, dar ei isi “vand’ munca” pe bani multi !

  1. asa este:)
   Am vazut pe propria mea piele. Si subventia a fost impresionanta:) . jur ca am scos motorina din buc pana la locul de plantare. Pentru un drum, ca sa nu se interprereze:))
   —///
   Am infiintat o cultura de nuc ( Sibisel 44) pe o suprafata de 3 H.A. in zona calarasi.
   In cautare de colaboratori pt nuca verde ( trufanda, dulceata de nuci verzi) , frunze, coaja, nuca normala, etc. Deasemenea catina, plantatie salcami, fructe eco, etc. Mai multe detalii la tel sau intalinre directa in Bucuresti sau in plantatie.
   tel +40 (766) 661 411

 4. Buna ziua,am 150 buc. puiet de nuc in primul an de vegetatie si am aflat ca sunt soi pt lemn (nuc negru) se poate altoi,o sa dea productie buna? Multumesc.

  1. nu ati cautat sau nu ati fost interesat sa vindeti .
   la pitest este o SC cu capital romanesc care se ocupa cu colectarea ..selectare . si esportul catre tarile arabe ..Mentionez ca nu cunosc pretul de achizitie

  2. Eu cumpar frecvent nuci in coaja, imi plac mai mult decat miejii scosi din coaja cine stie cand ! Anul acesta la piata nu au existat nuci in coaja ( nu am fost la Obor… este departe de mine ), asa ca am cumparat nuci in coaja de la LIDL cu 13 RON / KG . Aprox 60-70 % erau mucegaite si stricate . Mieji ambalati in vid au iz de ranced … .

 5. Salut, as vrea sa infiintez si eu o livada de nuci de macar 1-3 ha, dar nu am nici un fel de experienta in domeniu. As avea nevoie de indrumare incepand de la ce fel de teren trebuie pentru plantare pana la accesare fonduri europene (in Moldova zona judet Bacau sau Vrancea). Va rog sa ma contactati la e-mailul/telefon atasat si sper ca pe viitor sa putem colabora cu succes.
  Va multumesc! [email protected]/0722349883

  1. Daca nu apelezi la “inginerii” care cer 5000 euro pt intalnire o sa reusiti. Nu dau nume aici, ca sterg astia comentariul:))
   ——-/
   —///
   Am infiintat o cultura de nuc ( Sibisel 44) pe o suprafata de 3 H.A. in zona calarasi.
   In cautare de colaboratori pt nuca verde ( trufanda, dulceata de nuci verzi) , frunze, coaja, nuca normala, etc. Deasemenea catina, plantatie salcami, fructe eco, etc. Mai multe detalii la tel sau intalinre directa in Bucuresti sau in plantatie.
   tel +40 (766) 661 411

 6. Cumparati cativa nuci din soiuri performante,plantati-i si ingrijiti-i riguros ! Insamantati toamna nuci culese din pomi- specii autohtone sau de portaltoi ! Ingrijiti plantele-portaltoi rasarite [ udat,tratamente fitosanitare ]. La momentul oportun,plantati portaltoii si-i altoiti cu altoi recoltati din pomii- nuci din soiuri nobile . Este f. ieftin de produs puieti si astfel infiintarea unei plantatii de nuc este f. ieftina. [0757 550493 ]

 7. Buna ziua, as vrea sa infiintez si eu o livada de nuci de macar 5 ha, dar nu am nici un fel de experienta in domeniu. AS avea nevoie de indrumare incepand de la ce fel de teren sa cumpar(in Moldova zona Neamt), ce fel de soi sa plantez pentru o cultura cat mai bogata, pe ce fel de sol trebuie sa plantez, ce schema de plantare ar fi cea mai buna, ce autorizatii imi trebuie si de la care din Autoritatile Statului(in ideea unei extinderi si a obtinerii unor fonduri europene-pe viitor), cat de departe de localitati se poate infiinta o astfel de livada. Intr-un cuvant am nevoie de ghidare totala pentru intreg procesul infiintarii si dezvoltarii unei plantatii.
  Va rog din sulfet sa ma contactati la e-mailul atasat si sper ca pe viitor sa putem colabora cu succes.
  Va multumesc!

  1. Am infiintat o cultura de nuc ( Sibisel 44) pe o suprafata de 3 H.A. in zona calarasi.
   In cautare de colaboratori pt nuca verde ( trufanda, dulceata de nuci verzi) , frunze, coaja, nuca normala, etc. Deasemenea catina, plantatie salcami, fructe eco, etc. Mai multe detalii la tel sau intalinre directa in Bucuresti sau in plantatie.
   tel +40 (766) 661 411

  1. EU tind sa cred ca nu ar fi o investitie proasta mai ales daca ai sta de vorba cu un investitor si nu tinand cont de parerea celor ce nu stiu nici macar ce e ala nuc !!!!

  2. As dori numarul dumneavoastra de telefon daca se poate iar daca nu sa mi spuneti unde mai exact este acea plantatie din vaslui….va multumesc

  3. Va rog imi puteti da adresa sau un nr de tel pentru a contacta persoana care are plantatia din Urlati Prahova.Sunt interest pentru o plantatie in Baicoi Prahova.

  4. Eu am o livada de nuci in botosani (circa 5,5 ha) din varietatea franquette si nu am probleme deocamdata. Sunt in al doilea an si vad ca merg in nordul Moldovei, sper sa nu am probleme mai tarziu. Puietii i-am cumparat de la domnul Ovidiu Lazar din Focsani si vin cu certificat fitosanitar si tot ce doriti. Deci se poate si cu nuci frantuzesti in Romania.

 8. Am plantat 1 ha cu nuc european in sistemul 4*8, cu intercalarea intre randurile de nuc a alunului de padure in acelasi sistem. Astept rezultatele curajului meu dar si sfatul dumneavoastra. Multumesc!

 9. De ce toata lumea (de specialitate)ne povatuieste sa plantam nucul frantuzesc provenit din pepiniere aflate in zone cu clima mediteraneana (submediteraneana) desi la noi este o clima continentala? Poate cineva sa-mi indice o plantatie aflata pe rod, din Romania, cu nuc franzuzesc pe care sa o pot vizita si sa ma minunez, in toamna 2015?

Scrie un comentariu