• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii sunt revoltați! În România, dacă nu ai diplomă de Bac, nu mai poți face agricultură!

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii sunt revoltați după ce Ministerul Agriculturii a publicat în dezbatere un ordin de ministru care dă drept de subvenție APIA numai fermierilor care dețin un certificat de formare profesională. Această acreditare se obține în urma unui curs obligatoriu la care eligibilitatea este condiționată de diploma de studii medii sau superioare (diplomă de bac sau de licență).

    Val de nemulțumire în rândul fermierilor români care s-au trezit, cu trei săptămâni înainte de depunerea cererii unice, cu o nouă obligație pentru a primi subvențiile pe suprafață. Ca să mai fie eligibili, toți cei care lucrează teren agricol vor trebui să dețină un certificat de formare profesională dobândit prin instruire privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor.

    Certificatul se obține în urma unui curs online, de 18 ore, la finalul căruia se dă un test grilă. Cursurile sunt organizate de oficiile județene ale Autorității Naționale Fitosanitare și costă 193 de lei.

    Detalii în articolul: Ordin MADR: Subvenții APIA numai pentru fermierii cu certificat de formare profesională

    Fermier: Am sunat la Vaslui. Dacă nu ai diplomă de Bac, nu se poate!

    Ca să poată urma cursurile, fermierii trebuie să fie minim absolvenți cu diplomă de liceu. Adică să aibă diplomă de Bacalaureat.

    ”Am sunat eu la Vaslui și mi-a zis clar: nu ai diplomă de Bac, nu se poate. Ca fermieri, vă recomand să faceți presiuni să se schimbe legea, altfel nu veți mai putea lua subvenții de la APIA. Așa mi-a zis funcționarul când eu i-am zis că eu al liceul, dar nu am diplomă. Mi-a zis că fără copie după diplomă nu se poate”, ne-a declarat un fermer vasluian care face agricultură de mulți ani, dar cu toate acestea, nu se poate încadra să oblină certificatul obligatoriu pentru APIA.

    Culmea este că certificatul de formare profesională reiese, conform proiectului MADR,  a fi obligatoriu chiar și pentru fermierii care sunt ingineri agronomi. Adică au urmat timp de 5 ani cursurile unei facultăți de profil. ”Am facut 5 ani Facultatea de Agronomie, am cred vreo 20 de ani de muncă în câmp, cred că am mare nevoie de 18 ore de curs online ca să pot face tratamente la culturi”, ne-a spus, revoltat, alt fermier.

    ”O metodă prin care să se reducă numărul de fermieri care iau subvenții de la APIA”

    Alți fermieri văd în noua măsură un nou mijloc de a distruge ferma mică din România. Faptul că actul normativ este scos din sertar cu numai trei săptămâni înainte de campania APIA pe 2023 ridică, într-adevăr, mari semne de întrebare. ”Situația este destul de grea. Politicieni noștri nu s-au gândit că cea mai mare parte din fermieri nu au Bac, așa că vor fi obligați să își vândă exploatațiile sau să depindă de unul și de altul, contra cost, să își înființeze și îngrijească culturile”, ne-a spus alt agricultor care a subliniat: ”România a ajuns țara în care, dacă nu ai diplomă de Bac, nu mai poți da cu sapa”.

    ”A promis ministrul că va creste subvenția. Nu a fost în stare să atragă mai mulți bani de la UE, dar a găsit o metodă prin care să reducă numărul de potențiali beneficiari eliminând cel puțin 40-50 la sută cu această măsură. În plus ridica mingea la fileu unor „formatori” ce vor câștiga ceva bănuți, și nu putini. Mare caracter!”, este părerea altui fermier.

    Vă reamintim că astăzi, luni – 6 februarie, Ministerul Agriculturii a publicat în dezbatere publică un proiect de ordin de ministru prin care se introduce, ca o condiție pentru eligibilitate la obținerea subvențiilor APIA, deținerea  certificatului de formare profesională dobândit prin instruire privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor. 

    Alte obligații ale fermierilor sunt

    – să efectueze periodic etalonări și controale tehnice ale echipamentului de aplicare a produselor de protecție a plantelor, conform cunoștințelor dobândite la instruirea inițială;
    – să dețină certificatul de inspecție pentru echipamentele de aplicare a produselor de protecție a plantelor de uz profesional;
    – să nu aplice tratamente cu produse de protecţie a plantelor în zonele de protecţie a resurselor de apă, în zonele de protecţie sanitară şi ecologică, precum şi în alte zone protejate stabilite prin legislația în vigoare;
    – să respecte condiţiile privind depozitarea, manipularea, diluarea și amestecul produselor înainte de utilizare, manipularea ambalajelor și a deşeurilor de produse de protecție a plantelor, eliminarea amestecurilor din rezervor rămase după aplicare, curăţarea echipamentului utilizat pentru aplicarea produselor, recuperarea sau eliminarea deșeurilor de produse de protecție a plantelor şi a ambalajelor acestora în conformitate cu legislaţia privind deșeurile. Spaţiile pentru depozitarea produselor de protecție a plantelor de uz profesional să fie construite astfel încât să împiedice emisiile accidentale și să respecte normele privind amplasarea, dimensionarea, dotarea și materialele de construcţie a depozitelor.

    Recent, Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere un alt proiect de act normativ, un proiect de ordonanță de urgență, care instaura pedeapsa cu închisoarea pentru fermierii care utilizau produse fitosanitare fără a avea certificat fitosanitar. În urma reacției vehemente venite din partea agricultorilor, proiectul de OUG a fost amendat, iar în forma sa ulterioară, obligativitatea acestui certificat a fost menținută numai pentru produsele fitosanitare foarte periculoase.

    Acum, conform proiectului de ordin MADR – care nu trebuie trecut prin ședință de Guvern, obligativitatea certificatului de formare profesională este legată de subvențiile pe care fermierii le încasează de la APIA. Noul act normativ trebuie să stea în dezbatere publică timp de 10 zile, timp în care fermierii pot transmite propuneri și observații pentru modificare. Documentul, în forma sa de draft, poate fi consultat AICI.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!