• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Florin Barbu, Comisia de agricultură: Legea cărnii – inițiată în Parlament. Carnea românească va fi etichetată corect

    Roxana Dobre -

    O lege nouă care să încurajeze produsele din carne de porc este pregătită în Parlament și va funcționa similar cu legislația privind laptele românesc. Anunțul a fost făcut de Florin Barbu, președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților.

    Viitorul creșterii porcilor în România a fost luat în discuție în cadrul conferinței “Contextul economic și legislativ pentru dezvoltarea sectorului suinelor în România”, care a avut loc ieri, luni – 6 februarie. După eveniment, Florin Barbu, a anunțat pe pagina sa de Facebook că în Parlament se pregătește o lege specială pentru carnea românească, care să fie etichetată corespunzător în marile magazine și să aibă raft separat.

    ”Vom pune în dezbatere publică ”Legea cărnii” un proiect de lege asemănător cu ”Legea Laptelui și a produselor lactate”- carnea de porc românească să fie etichetată corespunzător și să existe în supermarketuri rafturi separate unde se găsesc produse din producția autohtonă. Evident că, pentru a putea face o lege bună, este nevoie să fim alături unii de alții, să dezbatem, să modificam împreună unele articole, să găsim cele mai bune soluții pe care să le transpunem într-un cadru legislativ complet și complex. Experiența mea de lucru de la Legea Laptelui, îmi spune că vom reuși pentru ca noi toți ne dorim să punem pe mesele românilor carne de porc crescut și procesat în România. Interesul național trebuie să primeze, să avem grijă de țara noastră, de România și hrana românilor și sa fim sănătoși că să putem consuma cât mai multă carne de porc ”Fabricată în România”, a anunțat Florin Barbu.

    Citiți și: Ce spune ministrul Petre Daea despre creșterea porcilor în gospodării

    România pierde anual aproximativ un miliard de euro din cauza importurilor masive de carne

    Florin Barbu a completat că România pierde anual aproximativ un miliard de euro, din cauza importurilor masive de carne de porc – 80%, față de 20% cât importa acum 6 ani.

    ”Azi, creștem de 17 ori mai puțin porci decât acum 30 ani. Cine câștigă? ”Prietenii” noștri olandezi, danezi și chinezi, care sunt în top 3 exportatori de carne de porc. Noi am pornit de la a ne păsa și a ne implica pentru că am avem datoria să protejăm acest sector și agricultura românească! Prin fiecare pas pe care îl facem, însemnând fiecare proiect legislativ aprobat suntem mai aproape de acest obiectiv”, a atras atenția șeful Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților.

    A️cesta a mai arătat că în urma implementării Legii privind aprobarea Programului de Susținere a Crescătorilor de Animale, program de reproducție la suine, au fost depuse 28 de proiecte, ceea ce înseamnă 1,5 milioane de purcei.

    ”Avem în lucru Legea privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine și eu am introdus împărțirea pe 8 regiuni. Dacă sunt focare de pestă într-o regiune, se vor impune restricții numai în acea regiune și nu va fi oprită mișcarea animalelor și exportul de carne pentru toată țara. Lucrăm la un pachet de măsuri mai clare pentru combaterea acestei boli și vom modifica și cotele din Legea Vânătorii. Vreau ca, în maximum 3 săptămâni, să avem acest proiect legislativ votat și în Camera Deputaților”, a subliniat Florin Barbu.

    Citiți și: Maxim 15 porci. Reguli noi pentru țăranii care cresc porci în gospodărie

    Conferința cu tema: “Contextul economic și legislativ pentru dezvoltarea sectorului suinelor în România” a avut loc pe 6 februarie iar printre invitații de marcă care s-au alăturat discuțiilor amintim: ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Florin Barbu, președintele Comisiei de Agricultură din Senat, George Scarlat, președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Antal Barabasi, președintele grupului Carmistin, Iustin Paraschiv, președintele Asociației Forța Fermierilor, Vlad Macovei și moderatorul evenimentului, Adrian Ursu.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!