• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Combaterea buruienilor din cultura de porumb – primul pas pentru obținerea de recolte bogate și profitabile

    Adrian Radu -

    Combaterea buruienilor reprezintă principala lucrare de îngrijire care se efectuează la cultura porumbului în primele faze de vegetatie, datorită creşterii lente a culturii şi datorită densităţii reduse la m2, pentru că astfel sunt create cele mai bune condiţii pentru dezvoltarea buruienilor. De aceea, pentru cultura de porumb este foarte important ca tinerele plante să răsară și să se dezvolte în teren curat, lipsit de concurența buruienilor.

    Pierderile de producţie cauzate de buruieni la cultura de porumb pot fi cuprinse între 30 şi 95%, conform studiilor de specialitate (Şarpe N., 1976). S-a demonstrat faptul că, datorită prezenței buruienilor se pierd câte 100 kg de boabe de porumb pentru fiecare 40 de kg de buruieni substanță uscată. (O. Lesniuc 1985). Buruienile consumă apa din stratul arabil și subarabil, concurând plantele de cultură și amplificând acțiunea secetei. Consumul acestora este de 2 până la 4 ori mai ridicat decât al plantelor de cultură; spre exemplu, dacă porumbul are nevoie de 400 de l pentru a sintetiza 1 kg de substanță uscată, buruienile specifice acestei culturi folosesc între 500-1000 de litri pentru a realiza aceeași masă. Speciile precum Amaranthus, Cirsium arvense, Chenopodium album consumă între 800-1000 de litri de apă pentru a produce 1 kg de substanță uscată (G.I Bazdirev, 1985).

    Mai mult, în condițiile pieței din ultimii doi ani, când prețul fertilizatilor a fost și încă este foarte ridicat, combaterea buruienilor din cultura de porumb prezintă o importanță deosebită în optimizarea costurilor pe hectar, deoarece buruienile necombătute pot consuma o mare parte din îngrășămintele administrate, provocând pierderi financiare semnificative.

    Specialiștii companiei FMC, propun pentru cultura de porumb două erbicide ce pot fi aplicate atât preemergent, cât și postemergent timpuriu, care combat un spectru larg de buruieni graminee și cu frunză lată anuale, și anume: Successor® TX și Successor® Pro.

    Successor® TX este omologat la cultura de porumb pentru aplicare atât în preemergență cât și în postemergență timpurie (până la 6 frunze ale porumbului), iar la cultura de floarea soarelui doar pentru aplicare în preemergență. Doza omologată este de 3-4 L/ha, în funcție de nivelul infestării terenului cu buruieni, de spectrul acestora, dar și de momentul aplicării. Pentru rezultate optime privind aplicarea erbicidului preemergent, solul trebuie să fie bine pregătit, mărunțit și nivelat, pentru ca erbicidul să formeze o peliculă cât mai uniform la suprafata solului.

    Successor® TX combate un spectru larg de buruieni monocotiledonate anuale precum: mohor (Setaria spp), costrei (Sorghum halepense), meișor (Digitaria sanguinalis), iarba bărboasă (Echinochloua crus-galli) sau mei (Panicum miliacenum) și dicotiledonate anuale precum: știr (Amaranthus retroflexus), spanac sălbatic (Chenopodium spp), turița (Galium aparine), traista ciobanului (Capsela bursa-pastoris), fumarița (Fumaria oficinalis), mușetel (Matricaria chamomilla), macul roșu (Papaver rhoeas), zârna (Solanum nigrum), rocoina (Stellaria media), pungulița (Thlaspi arvense) sau ventrilica (Veronica spp).

    Successor® Pro (petoxamid 600 g/l) este omologat la culturile de porumb, floarea soarelui și rapiță și se poate aplica atât preemergent cât și postemergent timpuriu, în doza de 1,5–2 l/ha. Successor® Pro combate buruieni graminee anuale și unele buruieni cu frunză lată anuale si in functie de conditiile climatice (umiditatea solului), eficacitatea produsului este de 4-6 saptamani de la aplicare.

    Erbicidul Successor® Pro poate fi aplicat la toate tehnologiile de cultura a florii-soarelui (clasica, pe baza de imazamox sau EXPRESS®), iar la aplicarea postemergenta, buruienile trebuie sa fie cel mult in curs de rararire pentru a obtine eficienta maxima a produsului.

    Erbicidul Successor® Pro combate buruieni graminee precum meișor (Digitaria sanguinalis), iarba bărboasă (Echinochloua crus-galli) , mei (Panicum miliacenum), mohor (Setaria spp) sau costrei (Sorghum halepense) și buruieni cu frunză lată precum știr (Amaranthus retroflexus), traista ciobanului (Capsela bursa-pastoris), spanac sălbatic (Chenopodium spp), turița (Galium aparine), fumarița (Fumaria oficinalis), mușetel (Matricaria chamomilla), macul roșu (Papaver rhoeas), zârna (Solanum nigrum), rocoina (Stellaria media), pungulița (Thlaspi arvense) sau ventrilica (Veronica spp).

    Ambele erbicide: Successor® TX și Successor® Pro, pot fi aplicate la toți hibrizii de porumb pentru boabe, porumb zaharat și producere de sămânță, dar și la toți hibrizii de floarea soarelui (clasică sau cu rezistență la erbicidele Express™ și imazamox).

    Pentru mai multe detalii despre erbicidele FMC , accesați site-ul oficial al companiei, www.fmcagro.ro. Tot aici găsiți și datele de contact a reprezentanților de vânzări FMC, gata să vă ajute cu răspunsuri la toate întrebările pe care le aveți.

     

    FMC Corporation este o companie de cercetare în agricultură, oferind fermierilor din întreaga lume soluții și produse inovatoare de protecția și nutriția plantelor, pentru a-i ajuta să producă hrană pentru o populație în continuă creștere, adaptându-se totodată la mediul înconjurător în plină schimbare.

    Soluțiile inovatoare FMC pentru protecția culturilor – inclusiv cele biologice, produse pentru nutriția plantelor, solutii pentru agricultura digitala și de precizie – îi ajută pe fermieri, consultanți și profesioniști în protectia plantelor, să treacă cu brio peste cele mai grele provocări, protejând în același timp mediul înconjurător. Cu aproximativ 6400 de angajați în mai mult de 100 de facilitati în toată lumea, FMC își ia angajamentul să descopere noi substante active pentru noi formulari de produse erbicide, insecticide și fungicide și să devină un pionier în tehnologii semnificativ mai prietenoase cu planeta. Vizitează site-ul fmcagro.ro pentru a afla mai multe și urmărește-ne pe Facebook®

    Cătalin Viziru – Director marketing FMC Agro Romania si Republica Moldova


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru Agnes Jansen după reportajul Agrointeligența: ”Mă pensionez, dar nu rămâneți fără legume!” Cine încasează subvenția APIA pe pășunea comunală. Acte necesare