• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alex Jurconi, Fondul Mutual Pro Agro: ”Includerea secetei și înghețului în zona de despăgubiri este un lucru pe care noi l-am promis membrilor noștri. Iată că am reușit!”

    agrointeligenta.ro -

    Modificările pe care Guvernul le-a propus la Ordonanța de Urgență 64/2013 privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultură trebuie discutate și în cadrul Comitetului de Dialog Social, a declarat Alex Jurconi, președintele Federației Naționale Pro Agro. Jurconi apreciază ca binevenit demersul autorităților de a include în mod explicit seceta și înghețul pe lista fenomenelor pentru care fermierii pot primi despăgubiri prin fondurile mutuale.

    ”Includerea secetei și a înghețului în zona de despăgubiri este un lucru pe care noi l-am promis membrilor noștri și iată că am reușit să convingem că este nevoie de această prevedere. Cred că acest proiect – cu forma înaintată astăzi spre consultare publică, trebuie să intre în Comitetul de Dialog Social de la nivelul ministerului pentru a vedea ce modificări mai putem aduce și noi, organizațiile profesionale din sectorul agricol. Pornim de la premisa că minsterul a vrut să faciliteze implementarea acestei decizii, ca fondurile mutuale să poată în sfarsit să opereze în beneficiul fermierilor”, a declarat pentru Agrointeligența Alex Jurconi, președintele Pro Agro, singura organizație care a înființat primul fond mutual agricol din România.

    Jurconi a arătat totodată și că implicarea Autorității de Supraveghere Financiară a fost solicitată inclusiv de către Pro Agro. ”Cred că implicarea ASF ar trebui să fie mai mult în zona de supraveghere și mai puțin în zona de acreditare”, a precizat Alex Jurconi.

    Potrivit Acestuia, dacă fondul mutual Pro Agro ar fi fost operațional, cu modificările propuse în legătură cu extinderea ariei de acordare a despăgubirilor, crescătorii de animale afectați de boala limbii albastre ar fi putut primi compensații. „Vorbim despre despăgubiri de care ar fi beneficiat atât cei care au avut animale bolnave, cât și de cei care au suferit pierderi de venit din cauza blocării unor piețe de export”, a mai declarat Alex Jurconi.

    Federația Națională Pro Agro a fost prima organizație profesională care a depus documentația pentru înființarea primului fond mutual agricol. Dosarul de acreditarea fost depus la finele anului trecut, în baza OUG 64/2013 privind inființarea și acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultură și acordarea de compensații financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu. Potrivit președintelui Alex Jurconi, documentația privind schema de garantare este foarte amplă – mii de pagini.

    Prin Fondul Mutual Pro Agro, fermierii români vor putea fi protejaţi integral şi de alte riscuri decât cele acoperite de firmele de asigurări, despăgubirile fiind acordate atât din contribuțiile membrilor, cât și din resursele Programului Național pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020, care are prevăzute 200 de milioane de euro pentru a acoperi pagubele din agricultură.

    Recent, în cadrul primei ediții a ”Balului fermierilor” organizat la Palatul Ghica din Capitală, ministrul agriculturii Daniel Constantin a declarat că primul fond mutual agricol va fi funcțional din 2015.


    Te-ar mai putea interesa

    Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Când se seamănă semințele de roșii MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare

    Ultimele știri

    Un oier trage semnalul de alarmă: Samsari care iau mieii măsluiesc cântarele cu telecomanda! Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale