Tăieri de primăvară la vița de vie
Violina Gorcinschi -Tăieri de primăvară la vița de vie sunt tăieri în uscat, esențiale pentru o producție bună de struguri. Tăierile la vie sunt de mai multe tipuri, în funcție de scopul lor: tăieri de formare, tăieri de rodire, dar și tăieri de „reparație” în cazul în care iarna a produs daune plantelor. În funcție de scopul pentru care se efectuează, există metode diferite de lucru.
În acest articol:
Citiți și: Cum se face tăierea în uscat la vița de vie. Tehnici și sfaturi
Termeni utili și noțiuni când vorbim despre tăierea viței de vie:
- Tăierea în uscat a viței de vie este acțiunea de micșorare a numărului de coarde și de scurtare a lungimii acestora, prin care se modifică poziția relativă a elementelor de producție pe butuc și a ochilor pe elementul de rod, prin stabilirea unei încărcături de rod caracteristice fiecărui soi în parte, în vederea obținerii unui echilibru între creștere și rodire.
- Cepul este formațiunea lemnoasă de lungimi scurte, rezultat din scurtarea ramurii de un an la 1-3 ochi (muguri de iarnă). În procesul de tăiere, cel mai semnificativ este cepul de rod, pe lângă cepul de siguranță (care este aproape de sol și are rolul de a reface butucul în cazul distrugerii prin îngheț).
- Cordița este formațiunea lemnoasă de dimensiuni mijlocii, creată prin scurtarea coardei de 1 an la 4-7 ochi. Cordița poartă muguri de rod și este elementul cel mai des pătrat la tăierile de rodire, la majoritatea soiurilor de viță de vie.
- Coarda de rod provine de la scurtarea ramurii de un an la coardă scurtă (se lasă 8-10 ochi pentru soiuri precum Chardonnay, Cardinal sau Pinot Noir), coardă mijlocie ( 10-12 ochi, pentru soiuri precum Muscat de Hamburg, Riesling italian, Cardinal) și coarda lungă (12-16 ochi la soiuri precum Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Fetească Albă).
- Veriga de rod formată din cepul de înlocuire sau de rod și cordița sau coarda de rod.
Tăieri de primăvară la vița de vie – perioadă. Când se efectuează
Perioada în care se efectuează tăierile de primăvară la vie, în uscat, este importantă și este asociată cu apropierea primăverii. Tăierile în uscat se fac în perioada în care via este (încă) în repaus vegetativ, adică începând cu toamna târzie până primăvara devreme (până la dezmuguritul viței de vie).
Citiți și: Tăieri de primăvară la vița de vie: reguli de aur pentru a obține o recoltă bogată în toamnă
În cazul în care plantațiile se află în zone în care riscul de îngheț este crescut sau soiurile sunt dintre cele sensibile la temperaturi scăzute, tăierile ar trebui realizate în timpul primăverii.
Importanța tăierilor de primăvară la vița de vie
Tăierile de primăvară la vița de vie sunt cruciale deoarece influențează dezvoltarea lăstarilor, cantitatea și calitatea producției de struguri.
Dacă nu este tăiată, vița de vie va avea creștere mai mult în lungime, frunzișul se va dezvolta mai mult, iar roada de struguri nu va fi bogată. Acest lucru este cauzat pe faptul că planta își va folosi energia și nutrienții în creșterea frunzelor și tulpinilor, iar restul resurselor vor merge la struguri, care vor crește mai mici, mai puțini și mai acri. De asemenea, tăierile permit întărirea butucului, făcându-l mai rezistent împotriva bolilor, dăunătorilor și a condițiilor meteo nefavorabile.
Tipuri de tăieri la vița de vie
Există mai multe tipuri de tăieri la vița de vie, în funcție de nevoile plantelor și ale cultivatorilor.
- Tăierile de rodire sau de fructificare au scopul de a crește cantitatea și calitatea culturii de struguri.
- Tăierile de formare a viței de vie se efectuează în primii ani de la plantarea viei și au rolul de a da o formă specifică butucilor.
- Tăierile de regenerare la vița de vie bătrâne aceste lucrări sunt specifice viilor îmbătrânite, cu randament scăzut, și au rolul de a reda productivitatea butucilor.
- Tăierile de regenerare sunt acele tăieri necesare în urma unor incidente care au degradat plantele, cum ar fi înghețul, căderile de grindină sau înghețul.
Cum se fac tăierile de primăvară la vița de vie
Tăierile de primăvară la vița de vie se fac după ce se face normarea numărului de ochi viabili și compensarea acestora. Pentru acest procedeu veți avea nevoie de:
– foarfece;
– ferăstrău;
– dezinfectant.
Tăierea de primăvară a viei necesită cea mai mare grijă, deoarece executarea necorespunzătoare a acestei proceduri poate distruge planta.
- Lamele uneltelor de tăiat trebuie să fie bine ascuțite și dezinfectate cu un produs de curățare pe bază de alcool.Pentru a verifica cât de bine este ascuțită o lamă, luați o foaie de hârtie și treceți-i marginea de-a lungul marginii instrumentului. Dacă hârtia este dificil de tăiat, atunci lama trebuie ascuțită.
- Odată cu debutul primelor zile calde, când temperatura aerului atinge 5 ° C, pregătiți instrumentele necesare.
- Tăierea trebuie făcută în unghi drept (perpendicular pe ramură). Acest lucru va accelera vindecarea, deoarece zona rănii va fi mai mică decât în cazul unei tăieturi teșite.
- Indiferent de schema de tăiere, îndepărtați ramurile bolnave și înghețate.
- Procedura de tăiere ar trebui să fie adecvată pentru fiecare vârstă a viței de vie.
- Pentru tăierea părților lemnoase mai bătrâne se va folosi ferăstrăul, netezind rana cu cosorul. Se pot utiliza și foarfece de buturugi.
Tipuri de tăieri la vița de vie primăvara
Tăierea viței de vie în verigi de rod
Se face la plantațiile clasice, unde butucii sunt plantați des (la distanțe de 1,5 – 2 m unii față de alții), cu susținere pe araci sau spalier. Veriga de rod este combinația dintre cep și coardă. La un butuc cu vârstă mai înaintată (de 5-6) ani, care rodește, se lasă 2-3 cepi cu câte 2-3 fiecare și 3-4 coarde, cu câte 10-12 ochi viabili.
Cepii se lasă din lemnul tânăr, provenit direct din butuc. Astfel de cepi trebuie să fie cât mai jos și orientați în direcția rândului.
Tăierea viței de vie pe spalier
Dacă vița de vie este înaltă, condusă pe spalier, tăierile sunt mai scurte. Pe fiecare cordon se lasă verigi de rod formate din cepi cu 1-2 ochi și cordițe la 5-6 ochi. Sarcina de rod se apreciază în funcție de cât de viguros este butucul și poate avea 50-60 de ochi pe butuc.
Tăierea viței de vie pe boltă
Un alt tip de tăietură se face la vița de vie pe bolte. În acest caz, se recomandă tăieturi scurte, care să lase verigi de rod din cepi la 1-2 ochi și cordițe la 4-5 ochi viabili. Sarcina de rod poate fi de peste 100 de ochi la un butuc puternic și bine întreținut. Coardele tăiate se adună după efectuează procedeul, iar cele care au rămas sunt legate cu rafie sau sfoară de sistemul de susținere.
Cordonul Cazenave
Tăierea de formare – la cordonul Cazenave, elementele de rod sunt verigile de rod formate din cordiță (4-6 ochi) și cepul de înlocuire.
În anul al II-lea de la plantare, la tăiere se lasă o cordiță de 5-6 ochi.
În anul al III-lea de la plantare se proiectează tulpină semiinaltă, scurtându-se sub prima sârmă a spalierului sau se realizează și un cordon, dacă grosimea coardei depășește 8 mm (în diametru). În afară de doi ochi din vârful tulpinii, restul se orbesc, ca și ochii de pe partea inferioară a cordonului, dacă s-a realizat.
În anul al IV-lea se formează cele două cordoane sau, în cazul când s-a format deja un cordon în anul anterior pe acesta, coardele se scurtează la cepi de 2-3 ochi.
În anul al V-lea, coardele crescute din cordoanele proiectate în anul anterior se scurtează la cepi de 2-3 ochi. În cazul cordonului pe care anul trecut au fost lăsați cepi, în acest an se formează primele verigi de rod. De pe fiecare cep coarda cu poziție superioară se scurtează la 4-6 ochi (cordița), iar cea cu poziție inferioară la 2-3 ochi (cep).
Citiți și: Tăieri la vița de vie după îngheț. Recomandările specialiștilor ASAS!
În anul al Vl-lea se poate considera încheiată formarea prin lăsarea pe ambele cordoane a corditelor și cepilor de înlocuire.
Tăierea de fructificare – în fiecare an, la tăiere se va avea în vedere lăsarea elementelor de rod cât mai aproape de nivelul cordonului și, în măsură posibilităților, reîntinerirea formațiilor de rod prin cepii lăsați direct pe cordon.
Tăierile de formare pot fi reduse cu 1-2 ani, dacă plantele sunt uniforme că vigoare, cu creșteri normale, încât să fie tratate toate în mod asemănător. În această situație, tulpinile – că și o parte a cordoanelor – pot fi realizate încă din anul al II-lea, iar în anul al III-lea să se formeze complet cordoanele.
În cazul în care se practică cultură semi-protejată (mușuroind butucii), la baza tulpinilor se formează câte un cep de siguranță de 2 ochi, iar coardele rezultate din acesta se protejează toamna, prin acoperire cu pământ.
Tăierea de primăvară a viței de vie
Pentru a tăia vița de vie care a început deja să producă, este necesar să îndepărtați toți lăstarii fructiferi, deteriorați, slabi, subțiri sau, dimpotrivă, îngroșați, lăsând vițe mature, dezvoltate, de grosime medie (6- 10 mm).
Tăierea de primăvară și toamnă, împreună, reprezintă un singur set de proceduri. Tăierea de toamnă este un tratament preliminar care precede protejarea viței de vie pe timpul iernii. Aceasta implică îndepărtarea părților necoapte ale lăstarilor pentru a minimiza daunele și pentru a ajuta planta să supraviețuiască iarna în siguranță. Toamna, vița de vie este tăiată astfel încât să fie mai mulți ochi decât lăstarii planificați (în cazul în care o parte nu supraviețuiește iernii).
Dacă după iarnă găsiți semne de degerături la vița de vie, nu disperați – puteți restabili planta (cel puțin parțial) cu ajutorul unor tăieturi speciale.
Tăieri la vița de vie care a înghețat în timpul iernării
Dacă aveți de făcut tăieri la vița de vie care a înghețat pe timpul iernii, în primul rând, verificați starea mugurilor. Faceți incizii pe ochi, deplasându-vă de la baza ramurii spre vârf: dacă mugurii sunt verzi, atunci sunt sănătoși, iar culoarea neagră sau maro închis indică deteriorarea. Numărați mugurii afectați și calculați ce procent din volumul total al ochilor alcătuiesc.
- Cu moartea a mai puțin de 80% din muguri, lăsați un număr mai mare de muguri pe legăturile fructelor decât în cazul formării normale. De asemenea, recolta se poate obține și prin mugurii suplimentari de pe ramurile roditoare lăsați în timpul tăierii de toamnă.
- Dacă lăstarii anuali au fost degerați sau mai mult de 80% din muguri au murit, o tăiere sanitară în două etape va ajuta. Înainte ca mugurii să se deschidă, îndepărtați lăstarii înghețați și corzile de rod deteriorate. Când apare verdeața, completați tăierea prin eliminarea creșterilor inutile.
- Dacă 100% dintre muguri sunt afectați, verificați starea cordițelor – acestea sunt mai rezistente la îngheț și au mai multe șanse să supraviețuiască iernii. Dacă mugurii cordițelor sunt și deteriorați, încercați să formați legături din cepii de siguranță sau vârfuri (lăstarii groși ai viței de vie care cresc din muguri de pe ramurile perene ?).
Tăieri la vița de vie pentru a înlătura degerături ale rădăcinilor
Adesea, o iarnă geroasă cu puțină zăpadă duce la deteriorarea sau moartea unei părți a sistemului radicular al viței de vie. Săpați cu grijă pământul în mai multe locuri în jurul viței de vie, la diferite adâncimi, faceți incizii pe rădăcinile plantei – rădăcinile sănătoase trebuie să fie albe pe tăietură, iar cele cu degerături – maro închis.
Dacă diametrul degerăturilor rădăcinii nu este mai mare de 2,5 mm, acest lucru nu este dăunător plantei, important este ca partea principală a sistemului radicular să fie păstrată, ceea ce înseamnă că vița de vie se va recupera anul viitor. În primăvară, reduceți-i solicitarea prin tăierea scurtă a viței de vie.
Tăieri la vița de vie afectată de grindină
Dacă, după grindina de primăvară, planta a pierdut o parte semnificativă din frunze, tăiați cepii la 1-2 ochi. Mai târziu, din ele vor apărea cepi noi, care trebuie subțiați. Acest lucru va ajuta la activarea ochilor de rezervă, care vor începe să dea roade anul viitor.
Tăieri la vița de vie după o perioadă de ger
Înghețurile de primăvară, care coincid adesea cu perioada de înmugurire, pot distruge nu numai lăstarii și mugurii tineri, ci și vița de vie anuală. Dacă se întâmplă acest lucru, tăiați ramurile de anul trecut scurt pentru a încuraja o nouă creștere din mugurii latenți.
Dacă verdeața și inflorescențele au avut de suferit, atunci pentru a trezi mugurii adormiți, va fi suficient să scurtați lăstarii anuali. Acest lucru va restabili parțial recolta. Dacă doar vârfurile ramurilor sunt deteriorate, precum și un număr mic de frunze și inflorescențe, nu este necesară tăierea specială.
Citiți și: Plantarea viței de vie primăvara – când și cum se efectuează corect această lucrare