• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tratamente pentru răsaduri: recomandări

    Angelica Lefter -

    Tratamente pentru răsadurile de legume. Ce produse puteți folosi pentru a pregăti substratul de răsad, dar și ce îngrășăminte pot ajuta răsadurile încă din primele faze de dezvoltare, reprezintă doar câteva recomandări pentru tratamente la răsaduri.

    Pentru obținerea unui răsad sănătos, liber de agenți patogeni, Autoritatea Națională Fitosanitară, prin Oficiul Fitosanitar Botoșani, a emis un buletin de avertizare prin care recomandă respectarea unor măsuri de prevenire și combatere constând din dezinfecția amestecului de pământ pentru produs răsadul, a solului, semințelor, tratamente foliare în perioada de răsărire până la plantare.

    Tratamente pentru răsaduri. Pregătirea substratului

    Amestecul de pământ se va pregăti cu 5-7 zile înainte de semănat. Amestecul de pământ care se refolosește se va dezinfecta cu Basamid granule – 500 kg/ha, (s.a.-dazomet 97%), produsul este omologat pentru combaterea manei la sol, fuzarioza, ofilirea vasculară cât și ca insecticid pentru combaterea coropișniței și a nematodului galicol al rădăcinilor.

    Dacă nu s-a făcut dezinfecția substratului, înainte de semănat cu 5-7 zile, amestecul de pământ se poate dezinfecta cu unul din produsele:

    Amestecul de pământ se poate dezinfecta și termic prin aplicarea unui jet de aburi, timp de o oră, la 95-100 de grade Celsius, la adâncimea de 30-35 cm. Avantajul aburirii este faptul că dăunătorii mor instant, iar solul poate fi utilizat imediat fără a fi necesară o perioadă de repaos.

    Îngrășământ pentru răsaduri. O rețetă ieftină și ușor de preparat

    Tratamente la răsaduri după semănat

    Imediat după semănatul în răsadnițe, se stropește patul germinativ la suprafață cu 10-15 litri de soluție/100mp de semănătură cu Previcur Energy – 0,15%+unul din produsele: Merpan 80 WDG (s.a. – captan 80%) – 0,15%.

    Tratamente la răsaduri după răsărire (foto: Facebook.com – Marcoser)

    Tratamente la răsaduri după răsărire

    Plantele răsărite sau repicate se vor trata săptămânal, după ce au fost plivite și udate, cu unul din produsele:

    Produsele de protecție se vor alterna pentru a nu se crea rezistență agenților patogeni.

    Substanțele fitosanitare pe bază de cupru sunt preventive.

    Producerea răsadurilor de legume: 15 greșeli de evitat

    La apariția focarelor de boală, plantele bolnave se smulg, se distrug și se intervine imediat cu tratament chimic. Infecțiile la apariția lor produc distrugeri masive în doar câteva zile și atacă mai ales răsadurile semănate sub formă de covor.

    Infecțiile sunt provocate de micozele de sol: Pythum spp. Phytophthora parasitica, Rhizoctonia spp. Fusarium spp. care, în condiții prielnice, sunt active pe o perioadă lungă de timp.

    Infecțiile de tip Altenaria, atacă suprafața semințelor și dăunează în interior, dar se regăsesc și în resturile plantelor de la suprafață. În condiții favorabile, micozele pătrund prin țesuturi sau prin rănile de la suprafața plantei ajungând în toate organele plantei.

    Ce trebuie să faceți pentru a preveni alungirea răsadurilor

    Pentru a preveni alungirea răsadurilor se va aerisi periodic răsadnița, se va evita excesul de umiditate și se vor trata plantele începând cu apariția celei de-a treia perechi de frunze adevărate cu produse pe bază de cupru.

    Tratamente la răsaduri contra dăunătorilor ( foto: Facebook.com – Marcoser)

    Tratamente contra dăunătorilor la răsaduri

    Combaterea dăunătorilor de regulă se face la semnalarea atacului.

    Combaterea la răsaduri a dăunătorilor din patul germinativ (nematodul galicol al rădăcinilor, nematozi) se face cu Nemathorin 10 G – 1,5 g/mp (s.a. fostizat 10%), cu încorporare la 8-10 cm. Se poate folosi produsul Raisan 51-70 ml/mp (s.a. metan sodiu – 510 g/l), fumigant de sol cu acțiune fungicidă, insecticidă, nematocidă și erbicidă.

    Combaterea coropișnițelor la răsaduri se face folosind unul din produsele:

    Combaterea acarienilor la răsaduri se face cu unul din produsele:

    Tratamentele fitosanitare se vor executa la timpul optim, iar la prepararea soluției se vor respecta dozele sau concentrațiile recomandate în instrucțiunile de folosire.

    Îngrășăminte naturale de aplicat după plantarea răsădurilor de legume

    La efectuarea tratamentelor cu produse de protecția plantelor se vor respecta cu strictețe normele de protecție a muncii, de protecție a mediului, animalelor, peștilor și altor viețuitoare acvatice.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!