• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gărgărița florilor de măr. Semne atac, tratamente de combatere

    Violina Gorcinschi -

    Gărgărița florilor de măr – aspect, semne atac, tratamente la pomi. Un dăunător periculos pentru plantațiile cu măr, păr sau gutui, gărgărița florilor de măr se combate primăvara și toamna cu stropiri aplicate când insecta este încă în hibernare.

    În acest articol:

    Gărgărița florilor de măr este un dăunător ce poate reprezenta o mare problemă pentru fermierii care au livezi, deoarece, dacă insectele se înmulțesc suficient de mult, pot produce pagube însemnate. Primăvara, acestea devin active și se hrănesc cu muguri și boboci florali, iar în perioada în care devin adulte, se orientează către frunze. Tratamentul preventiv este cea mai bună soluție pentru a nu avea probleme cu gărgărița florilor de măr.

    Gărgărița florilor de măr – un dăunător periculos

    Gărgărița florilor de măr (Anthonomus pomorum) este prezentă în toate țările din Europa cultivatoare de măr. În România, se întâlnește în livezile din zonele de deal și submontane.

    gargarita florilor de mar
    Gărgărița florilor de măr – dăunător periculos pentru recolte (foto: emaramures.ro)

    Corpul adultului măsoară 5-6 mm lungime și are o culoare brun-roșcată. Capul este negru, iar antenele și picioarele sunt brun-roșcate. Larva are o dimensiune, în medie, de 7-8 mm lungime, de culoare alb-gălbuie, prezentând o capsulă cefalică brună, cu 8 rânduri de peri.

    Această insectă are un regim alimentar monofag, atacând marul, iar, mai rar, părul și gutuiul. Adulții hibernanți atacă mugurii vegetativi și floriferi, iar noii adulți consumă părțile aparatului foliar. Daunele cele mai mari se pot înregistra în primăverile răcoroase, la soiurile de măr cu înflorire târzie, când gărgăriţa depune cel mai mare număr de ouă.

    Când apar atacurile de gărgărița florilor de măr

    Gărgărița florilor de măr își desfășoară atacurile în perioada martie-mai, asupra organelor pomilor fructiferi (muguri în fenofază de dezmughurit, adică urechiușe, boboci florali și frunze).

    Pe timp de iarnă, acest dăunător se adăpostește în crăpăturile scoarței de pom sau în stratul superficial al solului. Atunci când vine primăvara (în perioada martie-aprilie), adulții ies din hibernare.

    larva gargaritei florilor de mar
    Larva gărgăriței florilor de măr (foto: glissando.ro)

    Gărgărița florilor de măr – semnele atacului

    După ce temperaturile cresc peste 5 grade Celsius, înainte de dezmugurirea merilor, insectele devin active, iar după o perioadă de hrănire de 10 zile, femelele depun 2-5 ouă în florile de măr (aproximativ 100 de ouă în 2 săptămâni).  Ulterior, ouăle sunt acoperite cu un clei ce le protejează de prădători sau de alți inamici naturali. Apoi, larvele ies din ouă și se hrănesc cu organele interne ale florilor de măr.

    Până la a doua jumătate a lunii mai, apare noua generație de gărgărițe adulte, care consumă frunzele pomilor înainte de a se retrage pentru hibernare. După ce larvele atacă bobocii florali de măr, aceștia devin bruni la culoare, se usucă și rămân agățați, fiind denumiți popular „cuișoare”.

    Pentru a efectua o verificare mai precisă, scuturați pomii în timpul dimineții pe prelate, iar dacă găsiți peste 5 gărgărițe în urma a 50 de bătăi, este considerat că s-a atins pragul economic de dăunare și sunt necesare tratamentele cu insecticide.

    o persoana in combinezon echipata cu pesticide
    Măsuri și tratamente împotriva gărgăriței florilor de măr

    Gărgărița florilor de măr – combatere

    Fermierii care au livezi de măr trebuie să știe că este mai ușor să prevină apariția unor astfel de dăunători decât să aplice tratamente după ce insectele s-au dezvoltat, înmulțit și au produs deja pagube.

    Pentru a preveni atacurile acestor insecte care pot produce pagube majore livezilor de meri, este recomandată aplicarea tratamentelor împotriva acestora atunci când se află în stadiul de hibernare.

    Pentru combaterea stadiilor hibernante ale gărgărițelor florilor de măr din livezile unde nu s-a aplicat tratamentul în toamnă, se recomandă unul dintre următoarele insecticide:

    Se recomandă aplicarea la temperaturi peste 7° C și nu aplicați produsul timp de 30 de zile înainte sau după aplicarea sulfului sau a polisulfurii de calciu.

    Tratamentul pentru combaterea dăunătorilor cu produsele pe bază uleiuri se efectuează după ce s-a aplicat tratamentul pentru combaterea bolilor şi soluția pe pom să fie zvântată.

    Nu se combină produsele uleioase cu produsele pe bază de cupru. Momentul optim de aplicare a tratamentelor este cât mai aprope de umflarea mugurilor cu temperatura medie zilnică peste 5 ° C, în zilele însorite, fără vânt și după aplicarea măsurilor mecanice (tăieri).

    O altă soluție pentru a preveni invazia de insecte este utilizarea inelelor cu clei, care se amplasează în jurul trunciului sau ramurilor mai groase.

    În cazul în care observați flori uscate în pomi, ramurile trebuie tăiate și distruse prin ardere, pentru a împiedica răspândirea insectelor.


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an