• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Subvenții APIA 2023 pentru pomii fructiferi pe rod. Condiții, specii pomicole eligibile, plăți

  Roxana Dobre -

  Subvenții APIA în 2023 pentru pomii fructiferi intrați pe rod. Sprijinul cuplat pentru venit pentru Fructe se acordă livezilor care înregistrează o producție minimă pe care o și valorifică în piață. Cererile se depun la centrele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în perioada 1 martie –  15 mai, fără penalizări.

  Pomicultorii pot încasa din 2023 o subvenție cuplată pe hectar dacă dețin o livadă în care produc prune, mere, cireșe, vișine sau caise și piersici. Sprijinul cuplat pentru venit — fructe, intervenția PD-19, se acordă fermierilor care depun o cererea unică la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) și respectă o serie de condiții obligatorii.

  PD-19 – Sprijin cuplat pentru venit- Fructe (prune, mere, cireşe, vişine, caise și piersici) presupune acordarea unei plăți unice pe hectarul eligibil de livadă pe rod. Pentru perioada 2023-2027, suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 12.000 ha, cu un cuantum indicativ planificabil de 567 euro/ha în anul 2023. La stabilirea suprafeței de referință s-a avut în vedere analiza suprafețelor plătite în perioada de programare 2015-2020.

  În acest an subvențiile se acordă în baza Ordinul MADR nr. 80/2023, publicat în Monitorul Oficial nr. 168 din 28 februarie 2023.

  Citiți și: Subvenție APIA pentru înierbarea livezilor și viilor: condiții, plăți la hectar

  Subvenții APIA pentru pomi fructiferi. Condiții de eligibilitate

  Plata pentru fructe se acordă fermierilor care îndeplinesc următoarele criterii de eligibilitate:

  a) sunt beneficiari BISS;
  b) sunt utilizatorii unei suprafețe agricole localizate pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul integrat de administrare și control (IACS);

  Sprijin cuplat pentru pomicultură. Suprafața minimă pentru plata APIA

  Fermierii care vor să beneficieze de PD-19 – Sprijin cuplat pentru venit- Fructe (prune, mere, cireşe, vişine, caise și piersici) trebuie să exploateaze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha și cu o suprafață a parcelei agricole de cel puțin 0,1 ha.

  Subvenții APIA pentru pomi fructiferi. Producții minime obligatorii

  Sprijinul cuplat pentru venit se acordă fermierilor care fac dovada comercializării următoarelor cantități minime anuale pe hectar:

  a) 5,6 tone la prune;
  b) 7,8 tone la mere;
  c) 4,4 tone la cireșe și vișine;
  d) 4,7 tone la caise;
  e) 5 tone la piersici.

  Pomicultorii trebuie să facă dovada comercializării fructelor pentru consum în stare proaspătă și/sau către o unitate de industrializare înregistrată pentru siguranța alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008, o constituie factura/facturile sau fila/filele
  din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol.

  Unitățile de industrializare care exploatează suprafețe cu livezi fac dovada industrializării producției proprii în cantitățile menționate prin documente contabile interne. Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoare menționate este data de 31 martie a anului următor anului de cerere curent.

  Citiți și: Listă subvenții APIA 2023. Schemele de plată pentru fermieri începând din acest an

  Subvenția APIA pentru pomicultură. Plăți la hectar

  Pentru perioada 2023-2027, suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 12.000 ha, cu un cuantum indicativ planificabil de 567 euro/ha în anul 2023. La stabilirea suprafeței de referință s-a avut în vedere analiza suprafețelor plătite în perioada de programare 2015-2020.

  Cuantumul indicativ maxim estimat de 737,10 de euro/ha în anul 2023 pentru care s-a luat în calcul ipoteza volatilității prețurilor inputurilor necesare aplicării tehnologiei. Cuantumul indicativ minim estimat de 510,30 de euro/ha în anul 2023 pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a suprafețelor cultivate.

  La stabilirea cuantumurilor posibile s-a avut în vedere raționamentul prevăzut la art.102 (2) din Regulamentul nr. 2021/2115 privind flexibilitatea necesară pentru realocare în vederea evitării fondurilor neutilizate.


  Te-ar mai putea interesa

  Șeful ANZ – mesaj pentru apicultori Bani în plus la subvenția APIA. Lista plăților-bonus la hectar și animale Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

  Ultimele știri

  Ciupitul lăstarilor viței de vie. Când și cum se execută Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Cea mai mare fabrică de lapte românesc funcționează cu roboți și va fi independentă energetic