Jacaranda, copacul violet – cum se plantează și se îngrijește
Violina Gorcinschi -Jacaranda, copacul violet – plantare și îngrijire. Jacaranda mimosifolia sau copacul violet este o pată de culoare în orice curte sau grădină. Folosit mai ales în peisagistică, Jacaranda este un copac ce are câteva particularități privind plantarea și îngrijirea.
Florile de Jacaranda, copacul violet, sunt la fel de încântătoare ca florile de cireș. Copacii mari sunt complet acoperiți cu flori albastre pal și lila, care emană și o aromă plăcută. În Mexic și Zimbabwe, apariția florilor de jacaranda anunță sosirea primăverii. În țările subtropicale, înflorirea jacarandei durează aproximativ două luni, moment în care, datorită unui singur copac înflorit, peisajul este transformat, creând o atmosferă cu adevărat fabuloasă. De aceea, în țările cu climă caldă, jacaranda este una dintre principalele plante folosite în amenajarea peisajului. Acesta este plantat de-a lungul drumurilor, în parcuri și piețe.
Informații generale despre Jacaranda, copacul violet
Tradus din limba guarani, jacaranda înseamnă „parfumat”. Într-adevăr, în timpul înfloririi, întregul spațiu din jur nu este doar plin de nori violet, ci și învăluit într-o aromă discretă, dar puternică de miere. De la mijlocul secolului al XVIII-lea, jacaranda, originară din America de Sud, a devenit cunoscută și în Europa. Cu o climă potrivită, se cultivă în aer liber, iar în alte cazuri se cultivă în sere și chiar în case și apartamente.
Copacul este bine ramificat, cu o coroana de dimensiuni medii, diametrul trunchiului putând ajunge până la 40-50 cm și înălțimea până la 10-15 m.
Florile de Jacaranda mimosifolia cresc grupate în ciorchine, având formă de trompetă, de 3-4 cm lungime.
Copacul violet înflorește de primăvara până vara, florile pot dura 2 luni, acestea apărând înainte de frunze. După trecerea florilor, rezulta păstăi în care se găsesc semințele.
Aspecte interesante despre jacaranda
Acest copac uimitor de frumos este cultivat nu numai pentru a face străzile și curțile mai atractive.
- Jacaranda poate fi găsit adesea pe teritoriul instituțiilor de învățământ, deoarece există credința că florile de jacaranda care cad pe elevi îi ajută la trecerea examenelor. Profesorii mai realiști le recomandă, totuși, să înceapă să se pregătească pentru examene înainte ca jacaranda să înflorească, altfel s-ar putea să nu aibă timp să învețe totul.
- În Australia, există o tradiție de a planta jacaranda lângă casele oamenilor, în cinstea nașterii unui copil în familie. Încă din anii 1930 și 1940, în unele maternități australiene, tinerilor părinți li se oferă un răsad de copac violet la externare.
- În țările africane, se crede că Spiritul Albastru trăiește în jacaranda, ceea ce ajută la luarea deciziilor corecte, așa că disputele importante sunt, uneori, ținute sub acest copac.
- Lemnul de jacaranda este, de asemenea, foarte apreciat. Din acesta este confecționat mobilier scump și instrumente muzicale.
- Jacaranda este folosită și în medicină, extractele din frunze și flori fiind folosite pentru a trata anumite boli infecțioase.
Jacaranda: creștere și îngrijire
Copacul violet crește numai în condițiile în care temperatura aerului nu scade sub 7 ° C, iubește iluminarea bună, dar nu îi priește dacă este expus la lumina directă a soarelui pentru o lungă perioadă de timp și nu tolerează curenții de aer și umiditatea.
Temperatura ideală pentru această plantă este de 20-25°C vara și nu mai mică de 15°C iarna.
În țările est-europene, este destul de dificil să se asigure astfel de condiții chiar și în regiunile sudice, dar există excepții.
În unele parcuri se crește Jacaranda, însă iarna planta are nevoie de îngrijire suplimentară. În parcuri sunt instalate, de regulă adăposturi speciale în care oaspetele tropical este protejat de temperaturi extreme, umiditate și vânt. Jacaranda prinde rădăcini și în grădinile botanice și sere, unde sunt asigurate condiții apropiate de cele din zona de origine.
Creșterea copacului violet, Jacaranda, în apartament
Jacaranda este cultivată cu succes și ca plantă de apartament. Este foarte puțin probabil să înflorească în interior, dar cultivatorii de flori îl iubesc pentru verdeața sa elegantă.
Pentru a crește jacaranda în casă, într-un recipient, pregătiți un sol ușor afânat, cu un conținut ridicat de turbă, bine drenat, cu un ph de 6,5 – 7,5.
Din aprilie până în august, copacul se fertilizează cu îngrășăminte minerale fără calciu, nu mai mult de o dată la două săptămâni.
Planta se udă cu apă calduță atunci când stratul superior al solului este ușor uscat. În zilele caniculare, asigurați-vă că udați jacaranda cu pulverizator.
În primii trei ani de viață, copacul violet aceasta trebuie transplantat, în fiecare an, într-un ghiveci mai mare. Dacă copacul este mai vechi, se transplantează o dată la câțiva ani.
Jacaranda – înmulțire prin semințe și butași
Jacaranda, copacul violet, se înmulțește atât prin semințe, cât și prin butași.
Jacaranda înflorește începând cu al treilea sau al cincilea an de viață, în acest moment planta atingând o înălțime de 2,5-3 m. Este dificil să se realizeze înflorirea într-un apartament, deoarece copacul nu are suficient spațiu, dar dacă aveți ocazia să oferiți condițiile potrivite, sunt șanse să vedeți muguri mov delicați.