• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Jacaranda, copacul violet – cum se plantează și se îngrijește

  Violina Gorcinschi -

  Jacaranda, copacul violet – plantare și îngrijire. Jacaranda mimosifolia sau copacul violet este o pată de culoare în orice curte sau grădină. Folosit mai ales în peisagistică, Jacaranda este un copac ce are câteva particularități privind plantarea și îngrijirea.

  Florile de Jacaranda, copacul violet, sunt la fel de încântătoare ca florile de cireș. Copacii mari sunt complet acoperiți cu flori albastre pal și lila, care emană și o aromă plăcută. În Mexic și Zimbabwe, apariția florilor de jacaranda anunță sosirea primăverii. În țările subtropicale, înflorirea jacarandei durează aproximativ două luni, moment în care, datorită unui singur copac înflorit, peisajul este transformat, creând o atmosferă cu adevărat fabuloasă. De aceea, în țările cu climă caldă, jacaranda este una dintre principalele plante folosite în amenajarea peisajului. Acesta este plantat de-a lungul drumurilor, în parcuri și piețe.

  Informații generale despre Jacaranda, copacul violet

  Tradus din limba guarani, jacaranda înseamnă „parfumat”. Într-adevăr, în timpul înfloririi, întregul spațiu din jur nu este doar plin de nori violet, ci și învăluit într-o aromă discretă, dar puternică de miere. De la mijlocul secolului al XVIII-lea, jacaranda, originară din America de Sud, a devenit cunoscută și în Europa. Cu o climă potrivită, se cultivă în aer liber, iar în alte cazuri se cultivă în sere și chiar în case și apartamente.

  Copacul este bine ramificat, cu o coroana de dimensiuni medii, diametrul trunchiului putând ajunge până la 40-50 cm și înălțimea până la 10-15 m.

  Florile de Jacaranda mimosifolia cresc grupate în ciorchine, având formă de trompetă, de 3-4 cm lungime.

  Copacul violet înflorește de primăvara până vara, florile pot dura 2 luni, acestea apărând înainte de frunze. După trecerea florilor, rezulta păstăi în care se găsesc semințele.

  copac de jacaranda
  Copacul jacaranda, popular în țările tropicale (foto: visitmoretonbayregion.com.au)

  Aspecte interesante despre jacaranda

  Acest copac uimitor de frumos este cultivat nu numai pentru a face străzile și curțile mai atractive.

  Jacaranda: creștere și îngrijire

  Copacul violet crește numai în condițiile în care temperatura aerului nu scade sub 7 ° C, iubește iluminarea bună, dar nu îi priește dacă este expus la lumina directă a soarelui pentru o lungă perioadă de timp și nu tolerează curenții de aer și umiditatea.

  Temperatura ideală pentru această plantă este de 20-25°C vara și nu mai mică de 15°C iarna.

  În țările est-europene, este destul de dificil să se asigure astfel de condiții chiar și în regiunile sudice, dar există excepții.

  În unele parcuri se crește Jacaranda, însă iarna planta are nevoie de îngrijire suplimentară. În parcuri sunt instalate, de regulă adăposturi speciale în care oaspetele tropical este protejat de temperaturi extreme, umiditate și vânt. Jacaranda prinde rădăcini și în grădinile botanice și sere, unde sunt asigurate condiții apropiate de cele din zona de origine.

  jacaranda in ghiveci
  Întreținerea copacului violet în apartament (foto: ogorod.ru)

  Creșterea copacului violet, Jacaranda, în apartament

  Jacaranda este cultivată cu succes și ca plantă de apartament. Este foarte puțin probabil să înflorească în interior, dar cultivatorii de flori îl iubesc pentru verdeața sa elegantă.

  Pentru a crește jacaranda în casă, într-un recipient, pregătiți un sol ușor afânat, cu un conținut ridicat de turbă, bine drenat, cu un ph de 6,5 – 7,5.

  Din aprilie până în august, copacul se fertilizează cu îngrășăminte minerale fără calciu, nu mai mult de o dată la două săptămâni.

  Planta se udă cu apă calduță atunci când stratul superior al solului este ușor uscat. În zilele caniculare, asigurați-vă că udați jacaranda cu pulverizator.

  În primii trei ani de viață, copacul violet aceasta trebuie transplantat, în fiecare an, într-un ghiveci mai mare. Dacă copacul este mai vechi, se transplantează o dată la câțiva ani.

  Jacaranda – înmulțire prin semințe și butași

  Jacaranda, copacul violet, se înmulțește atât prin semințe, cât și prin butași.

  Jacaranda înflorește începând cu al treilea sau al cincilea an de viață, în acest moment planta atingând o înălțime de 2,5-3 m. Este dificil să se realizeze înflorirea într-un apartament, deoarece copacul nu are suficient spațiu, dar dacă aveți ocazia să oferiți condițiile potrivite, sunt șanse să vedeți muguri mov delicați.


  Te-ar mai putea interesa

  ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

  Ultimele știri

  O mare fabrică românească de pâine a fost cumpărată de străini Alertă meteo de ploi și vânt puternic. Cantitățile de apă pot depăși 50 l/mp De la tunsul oilor la pensiune cu specific ciobănesc. Florin Muntean a investit în Complexul Țurcana