• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ucraina înființează un fond de asigurare de 500 de milioane de dolari pentru exportul de cereale

    Violina Gorcinschi -

    În contextul actual dificil al pieței cerealelor, Ucraina înființează un fond de asigurare în valoare de 500 de milioane de dolari, pentru orice vas avariat care face escală în porturile ucrainene. În plus, aceasta dorește să pună în discuție și obținerea unui termen de 1 an pentru reînnoirea acordului privind exportul de cereale și să mărească numărul de porturi din care se va face aprovizionarea cu produse agricole ucrainene.

    Fond de asigurare pentru navele avariate care transportă cereale din Ucraina

    Cu scopul de a crește exporturile de cereale, parlamentul din Ucraina a aprobat un fond de asigurare în valoare de 500 de milioane de dolari, drept compensații pentru orice navă avariată care face escală în porturile de pe teritoriul țării, potrivit Traficmedia.ro. 

    Ucraina este gata să renegocieze condițiile acordului pentru transportul de cereale din zona Mării Negre, semnat în iulie 2022 cu Rusia, țara agresoare, prin care Kievului îi este permis exportul de produse agricole în trei porturi din Marea Neagră: Chornomorsk, Odesa și Pivdenny.

    Conform prevederilor acordului, acesta se reînnoiește o dată la 3 luni, termenul actual urmând să expire pe 18 martie. Reprezentanții ucraineni vor să încerce obținerea unei prelungiri a acordului cu încă un an, pentru a nu fi obligați să renegocieze la fiecare 3 luni. Pe lângă această pretenție, oficialii guvernului ucrainean doresc să fie incluse și alte porturi (cum ar fi Mykolaiv), dar și alte mărfuri (printre care oțelul) în acordul de transport pe cale maritimă. În această direcție, vice prim-ministrul ucrainean Oleksandr Kubrakov a publicat pe contul său de Twitter un anunț.

    „Lucrăm la reluarea livrărilor & extinderea gamei de produse. Invit țările din lumea civilizată și întreprinderile interesate să coopereze”, a precizat oficialul.

    o persoana care coboara pe scarile unei nave
    Inspecțiile întârziate ale navelor sunt un impediment pentru exportul de cereale (foto: alephnews.ro)

    Inspecțiile tardive ale navelor, un ghimpe în coastă pentru guvernul ucrainean

    Una dintre divergențele dintre Rusia și Ucraina pe acest subiect îl reprezintă întârzierile inspecțiilor navelor către și dinspre Ucraina. Pentru a diminua amânarea acestor inspecții, Ucraina a găsit soluția creșterii dimensiunii minime a navelor care transportă cereale de la 15.000 la 25.000 dwt. De asemenea, statul ucrainean va încerca să obțină și o creștere a numărului de echipe de inspecție în apele turcești, pentru a elimina coada de nave care s-a mărit semnificativ în această lună, împiedicând volumele de export.

    Exporturile de mărfuri solide în vrac ale Ucrainei s-au prăbușit cu 77,8% în primul an de război cu Rusia, așa cum au arătat datele BIMCO (Consiliul Maritim Baltic și Internațional).

    Pe de altă parte, datele furnizate de site-ul Project44 indică faptul că numărul navelor care vizitau lunar porturile Ucrainei la începutul anului 2021 (peste 130) a scăzut dramatic după declanșarea războiului, ajungând la 2-6 nave în primele luni ale anului 2022. În portul Odesa, totalitatea navelor din port a s-a diminuat cu 80% la începutul acestui an, față de prima lună a anului precedent, în timp ce numărul de vase care sosesc în port a indicat, în aceeași perioadă, o scădere de circa 90%.

    steagul ucrainei intr-un lan de cereale
    Ucraina, un pion cheie în securitatea alimentației mondiale (foto: euractiv.com)

    Ucraina, un jucător important pe piața mondială de cereale

    Securitatea alimentară mondială este amenințată grav de blocarea unui exportator de calibrul Ucrainei, ținând cont că înainte de debutul conflictului militar, mai mult de o zecime din transporturile globale de grâu și porumb proveneau din Ucraina.

    Potrivit site-ului Deutsche Welle Ucraina este un pion important în producția mondială de cereale, care cultivă și exportă grâu, porumb și orz. Comisia Europeană a furnizat date care arată că Ucraina furnizează 10% din piața mondială de grâu, 15% din piața de porumb și 13% din piața de orz. În plus, este lider în producția și comerțul mondial de ulei de floarea-soarelui, cantitățile furnizate reprezentând peste 50% din totalul global.

    Conform Consiliului European, înainte de război, peste jumătate din stocurile de grâu cumpărate de ONU, prin Programul Mondial Alimentar, distribuite în țările sărace, venea din Ucraina.

    Situate pe primul și, respectiv, al doilea loc, porumbul și grâul sunt, de asemenea, cele mai cultivate cereale din lume. Potrivit statisticilor Departamentului de Agricultură al SUA, Ucraina a fost pe locul 7 între cei mai mari producători mondiali de grâu în 2021/2022, cu 33 de milioane de tone. Aceasta este întrecută de UE (pe primul loc), Australia, SUA, Rusia, India și China.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!