• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • El Nino aduce fenomene meteo extreme la nivel mondial. Ce spun meteorologii despre vremea din România

    Roxana Dobre -

    Organizaţia Mondială de Meteorologie (OMM) din cadrul ONU avertizează că fenomenul El Nino ameninţă clima la nivel mondial. Roxana Bojariu, șefa Departamentului de Climatologie din cadrul ANM a explicat ce efecte va avea asupra țării noastre.

    Precedentul fenomen, La Nina, care a intensificat secetele şi inundațiile, s-a încheiat, dar va fi înlocuit cu un alt fenomen care poate produce efecte periculoase şi pagube însemnate la nivel mondial.

    Roxana Bojariu, șefa Departamentului de Climatologie din cadrul Administrației Național de Meteorologie (ANM) a explicat că România nu va fi afectată de aceste fenomene meteo periculoase, și nici Europa.

    Citiți și: Când vine primăvara! ANM a făcut anunțul despre încălzirea vremii

    ”Există efecte indirecte, pentru că suntem pe același glob, și până la urmă toate lucrurile interacționează între ele în sistemul climatic, dar nu există un efect foarte robust, direct. Însă, în alte părți ale globului, se vor modifica configurațiile legate de precipitații și de temperatură, în așa fel încât va ploua mai mult, în unele zone și în altele va fi secetă”, a spus specialista, astăzi, vineri – 3 martie, la Antena3.

    Fenomenul meteorologic La Nina, care a intensificat secetele şi inundaţiile, s-a încheiat şi va fi înlocuit cu El Nino, care ar putea să cauzeze la rândul său alte probleme, au anunţat miercuri, 1 martie, experţi în climatologie din cadrul ONU

    Citiți și: Semne din natură care anunță schimbarea vremii

    Secetă și temperaturi mai mari

    Conform reprezentanței ANM, se vor modifica zonele de secetă și precipitații abundente față de cele din La Nina pe care le-am experimentat acum.

    ”Oricum, fenomenul El Nino, cel care aduce ape mai calde la suprafață, pe arie mare din Pacificul tropical, vine ca o sursă suplimentară de căldură și asta înseamnă că vom avea la sfârșitul anului o temperatură medie globală în 2023 mai mare clar decât cea din 2022. Vom avea și fenomene extreme, evident, pe măsură, care vor influența mai ales zone din estul Africii, Africa de Sud, nord-estul Braziliei, în America de Sud, zone din Australia vor fi afectate, dar mai puțin Europa. Amploarea acestor fluctuații (ieri aveam zăpadă în Mallorca, unde românii se duc pentru plajă – n.r.) devine din ce în ce mai mare. Și aici putem vorbi de un fond al încălzirii globale care pune în mișcare cantitatea sporită de vapori de apă și de căldură și, evident, că o transferă între părțile sistemului, între regiuni”, a mai comentat Roxana Bojariu, șefa Departamentului de Climatologie ANM.

    Ce spun experții despre fenomenul El Nino

    Fenomenul meteorologic La Nina, care a intensificat secetele şi inundaţiile, s-a încheiat şi va fi înlocuit cu El Nino, care ar putea să cauzeze la rândul său alte probleme, au anunţat miercuri experţi în climatologie din cadrul ONU, relatează Agerpres. Graţie La Nina, un fenomen ce are tendinţa de a scădea temperatura oceanelor şi care s-a manifestat din 2020, încălzirea climei globale s-a atenuat puţin pe parcursul anului trecut.

    Cu toate acestea, 2021 şi 2022 au fost mai călduroşi decât toţi anii anteriori anului 2015, a precizat Organizaţia Mondială de Meteorologie (OMM) din cadrul ONU în raportul său trimestrial.

    „Impactul de împrospătare adus de La Nina a frânat temporar creşterea globală a temperaturilor, chiar dacă ultimii opt ani au fost cei mai călduroşi înregistraţi vreodată (de la debutul măsurătorilor meteorologice – n.red.), a declarat Patteri Taalas, secretarul general al OMM.

    În prezent, fenomenul său contrar, El Nino, ar putea să revină în această vară şi „riscă să alimenteze un nou vârf al temperaturilor mondiale”, a avertizat el. La Nina determină o răcire pe scară largă a temperaturilor de la suprafaţa Oceanului Pacific ecuatorial central şi oriental. La Nina se produce la fiecare şapte ani şi alternează cu El Nino şi cu condiţii neutre între cele două fenomene.

    Previziuni incerte

    Există 90% şanse ca aceste condiţii meteo să fie neutre între martie şi mai, un procent care scade la 80% pentru intervalul aprilie-iunie şi la 60% pentru intervalul mai-iulie.

    Şansele ca El Nino să se dezvolte în 2023 sunt estimate la 15% pentru aprilie-iunie, la 35% pentru mai-iulie şi la 55% pentru iunie-august.

    „Avem nevoie de două sau trei luni pentru a formula o idee mai fiabilă despre ceea ce va urma”, a avertizat Alvaro Silva, consultant al OMM.

    Monitorizarea alternanţei celor două faze ajută ţările lumii să se pregătească mai bine pentru impacturile lor potenţiale, precum inundaţii, secete şi căldură extremă, a adăugat acelaşi specialist.

    „Odată cu El Nino, există o probabilitate mai mare ca 2023 să devină cel mai călduros an înregistrat vreodată (din istoria măsurătorilor – n.red.)”, a mai spus Alvaro Silva.

    OMM avertizează că în pofida încheierii La Nina, unele dintre efectele sale asupra precipitaţiilor ar putea să persiste din cauza duratei îndelungate a fenomenului.

    Deşi El Nino şi El Nina sunt fenomene naturale, ele se înscriu „într-un context al schimbărilor climatice induse de oameni, care fac să crească temperaturile mondiale, afectează tiparul ploilor sezoniere şi fac clima să devină mai extremă”, precizează raportul OMM.


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!