• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Văruirea albastră a pomilor. Rețeta unui cunoscut pomicultor

    Denisa Gelatu -

    Văruirea albastră a pomilor, o lucrare pe care pomicultorul Gore Caienar o recomandă de două ori pe an. Rețeta specială include, pe lângă varul pastă și sulfat de cupru.

    Văruirea pomilor primăvara face parte din igienizarea livezii. Scopul principal al aplicării varului pe pomi este acela de a-i proteja de boli și dăunători. Primăvara, pomii se văruiesc după toaletare.

    Citiți și: Văruirea pomilor primăvara. Când și cum se dau pomii cu var primăvara

    Rețetă de var cu sulfat de cupru

    Văruirea albastră a pomilor – rețeta

    Gore Căieran este un pomicultor care a împărtășit pe un grup de specialitate, de pe o rețea de socializare, rețeta sa pentru văruirea albastră a pomilor. Acesta a transmis că văruiește pomii de cel puțin două ori pe an pentru sănătatea lor, dar și pentru aspectul estetic.

    Văruirea pomilor nu se recomandă în cazul arborilor tineri. Aceștia se pot vărui abia din anul al doilea, chiar al treilea după plantare, când au scoarța formată și nu există niciun risc de ardere.

    Gore Caienar, pomicultor pasionat

    „Eu văruiesc pomii de cel puțin două ori pe an pentru aspectul estetic și pentru sănătatea lor. Până acum foloseam doar var pastă, dar de anul acesta am pus sulfat de cupru. Avem la o găleată de 10 litri de apă, 1 kilogram de sulfat de cupru rămas după stropirile în repaus vegetativ, 3 kilograme de var, restul completăm cu apă. Eu am mestecat-o în primă fază cu mașina de găurit și un melc de zidărie”, a spus Gore Caienar care mizează pe văruirea pomilor primăvara și toamna. 

    Pomi văruiți cu amestec de var, sulfat de cupru, cenuță și albuș de ou

    Rețetă pentru văruirea pomilor cu sulfat de cupru și cenușă de lemn

    Un al pomicultor recomandă ca amestecul de văruire să includă, pe lângă var și sulfat de cupru, și cenușă și albuș de ou.

    ”La o găleată de 10 litri am pus 3 kilograme de var praf, o jumătate de kilogram de sulfat de cupru, un cancioc de cenușa de lemn și 10 albușuri de ou. După ce am strecurat, am stropit pomii cu vermorelul cu o diuză lărgită”, a împărtășit altă rețetă de văruire pomicultorul Nuțu Pocaina.

    Ce pomi se văruiesc primăvara

    Pomii care se văruiesc primăvara sunt cei care au scoarța complet formată. Este vorba despre pomii trecuți de primul sau al doilea an de plantare. Pomii plantați în toamnă sau în primăvara aceasta nu se dau cu var, deoarece nu au scoarța formată bine și riscați distrugerea ei prin aplicarea varului.

    Văruirea pomilor primăvara este cel mai ieftin tratament. Este unul dezinfectant care ține la distanță o serie de paraziți care pot provoca probleme scoarței, distruge ouăle de insecte şi a paraziţilor care se află în crăpăturile din scoarţă. Prin văruire se împiedică şi dezvoltarea muşchilor şi a lichenilor pe trunchiuri. În plus, stratul de var se constituie într-un strat protector în fața razelor solare nocive sau, dacă e aplicat toamna, în ultimele zile cu soare, va servi la combaterea crăpării în nopțile geroase de iarnă, potrivit pomicultorului Gore Caienar.

    Vă reamintin că perioadele din an în care se dau pomii cu var sunt cele două anotimpuri: primăvara și toamna

    Cel mai indicat este ca înainte de a ne apuca de văruit toate soiurile de pomi fructiferi să le curățăm tulpina cu o perie cu păr moale pentru a îndepărta o parte dintre ouăle insectelor și pentru a curăța crăpăturile.

    Dacă nu îţi este la îndemână datul cu var cu pensula sau bidineaua să ştii că mai poţi vărui pomii şi cu aparatul de vopsit. Asta în cazul livezilor mari.

    Se recomandă ca văruirea pomilor să se facă atunci când afară sunt temperaturi pozitive, astfel că în cazul văruirii de primăvară, lucrarea se poate face începând cu luna martie.

    Citiți și: De ce este bine să dăm pomii cu var


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!