• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Văruirea pomilor primăvara. Când și cum se dau pomii cu var primăvara

    agrointeligenta.ro -

    Văruirea pomilor primăvara – recomandări pentru o lucrare făcută corect și în perioada optimă. Când și cum se văruiesc pomii primăvara, ce produse folosim, aflăm din acest articol.

    La venirea primăverii, după efectuarea tăierilor la pomii fructiferi, întreaga livada trebuie curățată. Se îndepărtează frunzele uscate, crengile căzute, dar și orice alte resturi vegetale ce nu au utilitate și pot doar să ascundă încărcătură de boli pentru pomii fructiferi.

    De ce se dau pomii de var primăvara

    De ce dăm pomii cu var primăvara

    Văuirea pomilor primăvara face parte din acest set de lucrări de igienizare a livezii. Scopul principal al aplicării varului pe pomi este de a-i proteja de boli și de dăunători. Din acest motiv, văruirea se face atât primăvara, cât și toamna.

    Citiți și: Văruirea pomilor toamna. Cum văruim pomii înainte de venirea iernii

    Prin aplicarea varului pe trunchiul pomilor, aceștia sunt protejați inclusiv pe timpul verii. Soluția pe bază de var distruge ouăle depuse de insecte, dar și paraziții care se ascund în crăpăturile scoarței.

    Dacă pomii sunt văruiți, se reduce riscul de apariție a lichenilor și mușchilor.

    Un alt scop al văruirii pomilor primăvara este cel estetic: o livadă în care pomii sunt corect văruiți are un aspect îngrijit, curat, plăcut.

    Perioada în care se dau pomii cu var primăvara

    Perioada în care se dau pomii cu var primăvara

    Perioada din an în care se dau pomii cu var sunt de fapt cele două anotipuri: primăvara și toamna. Se recomandă efectuarea lucrării când afacră sunt temperaturi pozitive, așa că în cazul văruirii de primăvară, lucrarea se poate efectua în siguranță începând cu luna martie.

    Citiți și: De ce este bine să dăm pomii cu var

    Văruirea se face numai după ce pomii au fost tăiați, deci după toaletarea lor.

    Văruirea se face în anumite condiții de vreme. Nu trebui să se anunțe ploi pentru ziua aceea și, recomandabil, nici în următoarea, pentru ca varul să aibă timp să se usuce bine. Ploaia riscă să spele varul aplicat pe pomi și atunci lucrarea trebuie reluată.

    Ce pomi se văruiesc primăvara

    Ce pomi se văruiesc primăvara

    Pomii care trebuie dați cu var sunt cei maturi, la care scoarța este complet formată. Vorbim despre pomii trecuți de primul sau al doilea an de la plantare.

    Pomii plantați în toamnă sau în această primăvară nu se dau cu var. Neavând încă o scoarță bine formată, riscați distrugerea ei prin aplicarea varului.

    Rețetă de var pentru pomi

    Rețeta de var pentru pomi

    Rețeta de var pentru văruirea pomilor primăvara este aceeași cu cea aplicată la tratamentul de toamnă.

    Iată rețeta clasică de var pentru pomi:

    Varul stins, aracetul și sulfatul de cupru sau sarea se pun în cei 10 litri de apă, amestecând să se obțină o pastă omogenă. Acesta este varul care se aplică pe pomi.

    Pentru ca varul să reziste pe pomi mai mulți ani, văruirea se poate face cu o pastă din caolin, care este o argilă albă, fină, bogată în acid silicic. La această pastă se adaugă balegă proaspătă de vacă și apă de ploaie. Pentru durabilitate mai mare se poate adăuga și silicat de sodiu (apă de sticlă, un compus anorganic obținut din nisip și sodă caustică, folosit din vechime pentru a crește rezistența lemnului la putrezire, atacul insectelor, gândacilor, a cariilor foarte rezistente). Se folosesc 2 litri de silicat de sodiu la 100 de litri de pastă de caolin. Pe parcursul anilor, siliciul din caolin și balega de vacă hrănesc pomul. Această pastă se poate folosi și la acoperirea rănilor rămase în urma tăierilor.

    Vopseaua lavabilă albă poate fi folosită și ea pentru a vărui pomii. Condiția folosirii acestei vopsele din comerț este să alegeți acele sortimente care sunt destinate pentru baie și bucătărie și care conțin ioni de argint. Aceștia din urmă acționează pe pomi ca un fungicid.

    Citiți și: Văruirea pomilor, o metodă eficientă de combatere a dăunătorilor

    Văruirea corectă a pomilor primăvara

    Curățarea pomilor înainte de văruire

    Curățarea pomilor înainte de văruirea de primăvară

    Văruirea pomilor începe cu curățarea bine a scoarței de pe trunchi. Se poate folosi o perie de sârmă sau de plastic, dar care să nu fie foarte aspră. Cu ajutorul periei vei înlătura scoarța uscată, dar și o parte din ouăle depuse de insecte.

    Curățarea pomilor se face cu o zi înainte de aplicarea varului. Ambele lucrări necesită atenție, dar și mult efort. În plus, se fac pe timpul zilei, când puteți vedea mai bine toate zonele de curățat și de tratat.

    După ce ați curățat pomii, resturile rămase pe jos se adună și se recomandă a fi arse.

    Văruirea corectă a pomilor primăvara

    Aplicarea varului pe pomi primăvara

    Varul pentru pomi se prepară în ziua în care va fi aplicat. Se recomandă ca văruirea să fie făcută a doua zi după curățarea scoarței pomilor, într-o zi senină și fără ploi. Un alt motiv pentru care se aplică varul în aceeași zi în care a fost obținut este ca produsul să fie omogen.

    Aplicarea varului pe pomi se poate face cu o pensulă mai mare sau cu o bidinea. Puteți folosi la nevoie și un trafalet, dar lucrarea va fi mai greoaie și va trebui să insistați pentru ca a varul să intre în toate crăpăturile scoarței.

    Văruirea pomilor se începe din partea sus, imediat sub primele ramuri care formează coroana pomului. Se continuă văruirea în jos, până la baza pomului. Acolo unde nu reușiți să ajungeți prea bine în partea de jos, puteți aplica varul prin stropire.

    Se aplică minim două straturi de var pe fiecare pom pentru care acoperirea să fie completă.

    Lucrarea de văruire se începe dimineața pentru ca varul să aibă timp să se usuce pe parcursul zilei.

    Când se aplică varul la pomi se folosesc ochelari de protecție și mănuși, fiindcă varul stins este caustic și trebuie evitat contactul cu pielea. Dacă din greșeală vă ajunge în ochi, clătiți rapid cu apă rece din abundență.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion

    Ultimele știri

    Ciparea tractoarelor pentru o putere mai mare. Avantaje și riscuri ANM: Alertă meteo condiții extreme în mai județe din țară! Președinte Erdogan îi îndeamnă pe turci să boicoteze alimentele la suprapreț, pe fondul scăderii inflației