Lege nouă în vigoare pentru pășunile date de la primărie
Roxana Dobre -Legea Zootehnie a fost schimbată oficial printr-o legea publicată în Monitorul Oficial. Noile prevederi vizează crescătorii de animale care beneficiază de pășuni arendate de la primării dar și asociațiile care derulează programe de ameliorare.
Legea nr. 244/2023 pentru modificarea Legii zootehniei nr. 32/2019 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 673 de vineri, 21 iulie. Noua legislație vine cu o serie de modificări pentru crescătorii de vaci, oi și capre care închiriază pășuni de la primării dar și pentru asociațiile care derulează programe de ameliorare.
Citiți și: Ajutor pentru crescătorii de vaci – condiții. Cererile se depun la APIA, până pe 9 august
Schimbări pentru arendarea pășunilor comunale
Noua legea modifică articolul 16, alineatul (2) din Legea zootehniei nr. 32/2019 care va avea un nou cuprins. Astfel:
– Prin derogare de la prevederile art. 315 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, unitățile administrativ-teritoriale care dețin în proprietate publică/privată sau în administrare terenuri cu destinație agricolă, libere de contract, pot încheia contracte de concesiune/închiriere/arendare, după caz, prin atribuire directă, cu crescătorii de animale.
Citiți și: Nou ajutor de stat pentru creșterea animalelor, aprobat de Guvern. Cererile se depun la APIA
Ajutorul de stat pentru ameliorare, aprobat prin Hotărâre de Guvern
O altă modificare vizează articolul 23, alineatul (1) care prevede că ajutorul de stat pentru ameliorare se va aprobat prin hotărâre de Guvern, la propunere MADR.
”Pentru plata serviciilor din domeniul ameliorării animalelor, crescătorii de animale beneficiază de ajutoare de stat, acordate în concordanță cu legislația Uniunii Europene și care se aprobă, la propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin hotărâre a Guvernului”, se meționează în noua lege.
Reamintim că în ședința de Guvern de vineri, 30 iunie, a fost aprobată schema de ajutor de stat ce are ca scop acoperirea costurilor administrative pentru întocmirea și menținerea registrului genealogic, precum și a costurilor aferente testelor pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului.
Ajutoarele de stat sunt furnizate sub formă de servicii subvenționate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, respectiv, întreprinderilor individuale și familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care dețin atestat de producător, după caz, precum și persoanelor juridice care își desfășoară activitatea în domeniul producției de produse agricole.
Sumele pe care le primesc asociațiile care fac ameliorare variază între 30 de lei și 140 de lei.