• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Preț grâu 2023 – fermierii se așteaptă la ce e mai rău. Prețuri acum la contracte!

    Roxana Dobre -

    Preț grâu 2023. Ce preț va avea o tonă de grâu din noua recoltă reprezintă un subiect arzător pentru fermierii români care speră atât la o producție mai bună decât cea de anul trecut, dar și la un preț corect care să le asigure viabilitatea afacerii și a investițiilor în curs.

    La acest moment, fermierii se așteaptă la ce e mai râu în privința prețului la grâul din recolta 2023. Mulțu agricultori spun că discuțiile avute cu traderii le indică faptul că prețul unui kilogram de grâu va coborî sub 1 leu în acest an. Importurile masive dar și situația incertă privind evoluția prețurilor, îi determină pe producătorii agricoli să ia în calcul cele mai sumbre scenarii.

    Fermierii se tem că prețul grâului va avea un parcurs descendent iar kilogramul va ajunge să coste sub 1 leu. Pe grupurile de profil fermierii discută despre ce prețuri se preconizează la grâu anul acesta.

    Citiți și: Efectele raportului USDA pe martie 2023. Prețul cerealelor – la cel mai mic nivel din ultimele 18 luni

    Sub 1 leu pe kilogram – un preț de care se tem fermierii pentru grâul recoltat în acest an

    Prețul grâului 2023. Fermierii se tem că grâul se va vinde sub 1 leu

    Pe un grup de Facebook, un fermier și-a consultat colegii producători agricoli de cereale care cred ca va fi prețul grâului în acest an.

    Agricultorii au răspuns că prețul a scăzut deja sub 1 leu pe kilogram, deci sub 1.000 de lei tona.

    ”0,90 de bani preț confirmat ieri. Dacă s-a licitat pe 1,1 lei în port, faceți socoteala. Sub 1 leu o sa fie oricum, cu cât va scădea depinde dacă va lăsa în continuare să intre marfă de Ucraina necontrolat sau nu”, a transmis un producător agricol.

    ”Ieri am primit preț pentru recolta nouă de grâu la 1,03 lei”, a împărtășit un fermier. Un preț similar, de 1.000 de lei pe tonă la grâul de panificație este încheiat în această periodă în zona Botoșani.

    Din răspunsurile producătorilor agricoli cel mai mic preț la care se așteaptă să vândă grâul este de 0,60 de bani pe kilogram, ceea ce reprezintă un dezastru având în vedere costurile de producție mult mai ridicate pe care le suportă în acest an.

    Pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) cotațiile pentru săptămâna 23 februarie – 1 martie 2023, au indicat următoarele prețuri:

    Preț grâu panificație:

    – Zona Vest: 1.234 lei tona, în scădere cu 5,08%;
    – Zona Est: 1.352 lei tona, în scădere cu 2,24%;
    – Zona Sud: 1.364 lei tona, în creștere de 3,81%;
    – FOB (Free on Board — liber la bord) Constanța: 1.465 lei tona, în creștere cu 0,48%.

    Preț grâu furajer:

    – Zona Vest: 1.168 lei tona, în creștere cu 1.21%;
    – Zona Est: 1.373 lei tona, în scădere cu 1.29%;
    – Zona Sud: 1.382 lei tona, în creștere de 2.14%;
    – FOB Constanța: nu sunt date afișate.

    În altă ordine de idei, livrările de grâu (principala cultură agricolă a Rusiei) aproape s-au dublat în perioada ianuarie-februarie comparativ cu primele două luni ale anului trecut, arată datele furnizate de firma Logistic OS.

    Cumpărătorii de grâu au refuzat grâul rusesc la începutul sezonului, când preţurile nu erau aşa atrăgătoare, dar acum au început să revină după recolta mare de anul trecut ajută care grâul rusesc să se plaseze printre cele mai ieftine la nivel global. În prezent, există suficientă cerere pentru cerealele ruseşti. Livrările de grâu rusesc pe mare în perioada ianuarie-februarie s-au ridicat la 6,1 milioane de tone, cu aproximativ 90% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, arată datele furnizate de Logistic OS.

    În paralel, cotaţiile futures la grâu au coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele 12 luni la bursele de la Chicago şi Paris, iar volumele mari venite din Rusia ar putea plafona preţurile pentru restul sezonului, susţin analiştii de la Rabobank. Piaţa se aşteaptă, în general, ca acordul referitor la exporturile de cereale via Marea Neagră, care expiră la 18 martie, să fie reînnoit cu succes, adaugă analiştii de la Rabobank.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații