• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Radu, AFF: Nu poți impune fermierului prețul la care el să își vândă producția

    Denisa Gelatu -

    Prețul de vânzare al cerealelor nu poate fi impus unui fermier care își face propriile calcule și alege singur momentul în care vinde, a declarat Daniel Radu, Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de joi, 9 martie, pe TVR 1, fermierul Daniel Radu din județul Ilfov a arătat că anul trecut a fost unul atipic, în care calculele fermierilor au fost date peste cap.

    Prim-vicepreședintele AFF a subliniat că fermierii au tot dreptul să vorbească despre prețul mic pe care îl primesc la acest moment pentru grâu sau porumb. Agricultorii sunt îndreptățiți să facă acest lucru întrucât ei au calculele proprii și, în baza acestora, pot stabili un preț care să le asigure continuitatea afacerii.

    „Nu, nu este o rușine (să vorbești despre prețuri. Fermierii ar trebui să fie mult mai vocali. Nu poți să impui un preț și în același timp nu poți să îi condiționezi pe fermieri, adică să-i spui să nu ceară mai mult”, a conchis fermierul Daniel Radu în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Fermierii care au vândut grâul la recoltare, mai câștigați

    Daniel Radu: ”Eu unul am vândut chiar la vremea recoltării”

    Daniel Radu lucrează împreună cu fratele său o suprafață de circa 1.200 de hectare în județul Ilfov. Este printre agricultorii care au vândut întreaga producție la recoltare. Recunoaște să și-a asumat un risc, iar la acel moment și-a asumat și că prețuri vor urca, ceea ce ulterior nu s-a întâmplat.

    „A fost un an palpitant, un an periculos, un an cu mix de trăiri. Normal că ne-am speriat cu toții, pentru că nu știam ce se va întâmpla. Pe lângă asta, a fost și o acută lipsă de apă, plus că prețurile la toate inputurile au crescut. A crescut și prețul cerealelor. Este o piață liberă. Pentru fermierul român a fost o presiune. În același timp, trebuie să fiu corect și să spun că orice fermier care voia să vândă cerealele la vremea respectivă, la recoltat, cu prețurile care au fost atunci destul de ridicate, putea să o facă. Eu unul am vândut chiar la vremea recoltării, nu mai am nimic pe stoc”, a declarat Daniel Radu.

    Daniel Radu: ”Dacă ai creat un coridor de tranzit, trebuie să fie coridor de tranzit, nu coridor de descărcare a cerealelor”

    În actualul context creat de importurile fără taxe din Ucraina, fermierul ilfovean arată că discuția a devenit una complexă, iar cei care suferă sunt la acest moment numai agricultorii români, în timp ce zootehnia și procesarea este în câștig.

    „Este o discuție în două sensuri. Așa cum am spus oricine dorea să vândă cerealele la seceriș, putea să facă și cu prețuri foarte bune. În momentul în care s-a creat acest coridor și cerealele din Ucraina au pătruns în România, fiind mai ieftine, mai ales cei cu zootehnie, industria avicolă, de morărit, panificați, cu toții au profitat de faptul că cerealele care veneau din Ucraina erau mult mai ieftine față de prețul pieței locale la vremea respectivă. Pe de altă parte, trebuiau protejați fermierii noștri. Dacă ai creat un coridor de tranzit, trebuie să fie coridor de tranzit, nu coridor de descărcare a cerealelor”, a explicat Daniel Radu.

    Prim-vicepreședintele AFF a arătat că este așteptată o compensare a pierderilor fermierilor români, iar acest sprijin trebuie să fie alocat urgent și echitabil. ”Sunt curios pe ce criterii se face această compensare. Fermierii au nevoie de capital ca să își desfășoare activitatea”, a mai spus fermierul Daniel Radu în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 care poate fi urmărită de luni până joi, de la ora 10:00. 

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Daniel Radu, Prim-vicepreședinte AFF (09.03.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale