• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA 2023. Primul document obligatoriu pentru plata la hectar

    Roxana Dobre -

    Subvenții APIA 2023 – primul document obligatoriu pentru plata la hectar. Fermierii beneficiari de subvenții, plătite prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), trebuie să obțină un act obligatoriu la dosar, care este practic primul document ce trebuie eliberat.

    Pentru subvenția pe suprafață fermierii trebuie să obțină un prim act obligatoriu care să ateste că terenul pentru care cer bani europeni sau naționali se află la dispoziția beneficiarului. Practic restul documentelor obligatorii nu își au rostul dacă fermierul nu poate dovedi că are terenul la dispoziție, fie în proprietate, fie în vreo formă de arendă.

    Fermierii trebuie să se asigure că pot obține adeverința de la Primărie, primul document obligatoriu pentru subvenții (foto: freepik.com)

    Citiți și: Subvenții APIA 2023: Suprafețele care trebuie declarate la APIA pentru plata pe hectar

    Primul act care trebuie obținut pentru subvenția pe suprafață, în 2023

    Primul act pe care trebuie să îl obțină fermierii este adeverința de Primăria unde este arondat terenul pentru care se cer plăți pe suprafață în 2023. Adrian Folea, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Braşov a anunțat ce trebuie să facă fermierii pentru a obține primul act pentru subvenții.

    „Premergător depunerii cererii unice pentru subvenții, fermierii trebuie să se prezinte la sediile primăriilor, mai precis la registrele agricole, pentru a li se elibera adeverinţa care demonstrează utilizarea terenului. Această adeverinţă va fi eliberată de către primării şi trimisă fie on-line, la centrele locale, fie fizic, înmânată fermierilor, iar aceştia se vor prezenta la sediile APIA, unde vor depune cererile de plată”, a precizat Adrian Folea, director Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Braşov, pentru www.bzb.ro.

    Citiți și: Subvenții APIA. Cum se asigură fermierii că adeverința de la Primărie este eliberată corect

    Fermierii trebuie să declare şi suprafeţele neproductive în momentul în care depun cererea pentru obţinerea subvenţiei la hectar. Cererile trebuie să fie depuse până cel mai târziu în 15 mai 2023.

    Cum demonstrează fermierii că terenul pentru subvenții se află la dispozița lor

    Fermierul demonstrează la depunerea cererii că deține documente din care să reiasă că are teren în folosință și la dispoziția sa în conformitate cu legislația națională, cum sunt:

    a) adeverință conform înscrisurilor din Registrul Agricol, aferente anului curent de cerere, care se completează conform modelului-cadru prevazut în legislația națională. Adeverințele sunt acordate de Primărie din arealul UAT ului la care este arondat fermierul, în baza documentelor furnizate de fermieri și care atestă dreptul de folosință al terenului (după caz aceste documente pot fi: titlu de proprietate, act de moștenire, act de vânzare cumpărare, contract de arendă, contract de concesiune, comodat).

    b) copie conform cu originalul a contractului de închiriere/concesiune/comodat a suprafeței agricole, încheiat între fermier și unitățile administrativ-teritoriale, după caz.

    c) copie conform cu originalul a contractului de concesiune/arendă a suprafeței agricole, încheiat între fermier și Agenția Domeniilor Statului.

    APIA efectuează control administrative la depunerea cererilor de plată de către fermieri, suprafețele declarate în cererile unice de plată pentru care nu se depun documentele prevăzute anterior până la data-limită de depunere a cererilor unice de plată cu penalități de întârziere sunt neeligibile.

    Cererea unică se depune în campania 2023, în intervalul 1 martie – 15 mai fără penalizări sau în perioada 16 mai – 9 iunie cu penalizări cumulate de 1% pentru fiecare zi de întârziere.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!