• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții agricole 2023. Fermierii obligați să își declare veniturile la APIA

    Roxana Dobre -

    Fermierii care vor subvenții sunt obligați să își declare veniturile la APIA. Fermierii sunt obligați din acest an să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) o declarație pe proprie răspundere privind veniturile realizate conform situaţiilor financiare din ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de situaţii financiare. Cerința este necesară pentru obținerea calității de fermier activ, condiție obligatorie pentru eligibilitatea fermelor care primesc bani europeni și din bugetul național.

    Fermierii care au consultat regulile pentru subvențiile APIA pe suprafață și cele zootehnice din campania 2023 au descoperit că trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere, Anexa 9 din Ordinul ministrului Agriculturii nr. 80/2023 privind criteriile de eligibilitate, privind veniturile totale realizate, din activități neagricole și activități agricole.

    Producătorii agricoli au cerut redacției Agrointeligența-AGROINTEL.RO mai multe lămuriri privind categoria de fermieri pentru care este obligatorie Anexa 9, cum se completează și de ce este obligatorie la APIA.

    Citiți și: Documentele necesare pentru a dovedi calitatea de fermier activ la APIA

    Producătorii agricoli trebuie să demonstreze că au calitatea de ”fermier activ” pentru subvențiile din campania 2023

    Ce este Anexa 9 și cine trebuie să o completeze obligatoriu în cererea de plată 

    Anexa 9 din Ordinul nr. 80/2023 este o declarație pe proprie răspundere care trebuie completată obligatoriu doar de către fermierii persoane juridice al căror cuantum anual al plăților directe este de peste 5.000 euro. Aceștia trebuie să completeze la APIA o adeverință privind veniturile realizate conform situațiilor financiare din ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de situații financiare. Modelul de adeverință privind veniturile realizate este prevăzut în anexa nr. 9, pe care Agrointeligența-AGROINTEL.RO o pune la dispoziția fermierilor mai jos:

    Anexa 9 din Ordinul ministrului Agriculturii nr. 80/2023

    Documentul completat se prezintă la APIA la depunerea cererii de plată și este obligatoriu pentru fermierii persoane juridice organizate potrivit Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Legii nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și completările ulterioare, Legii cooperației agricole nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare, Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările și completările ulterioare, liceele agricole, precum și unitățile de cult.

    Citiți și: Subvenții APIA 2023. Fermierii care nu respectă acest termen nu vor intra la plată

    Cum se completează Anexa nr.9 pentru declararea veniturile la APIA

    În Anexa nr.9 fermierii declară pe proprie răspundere care sunt veniturile totale realizate din activităţi neagricole și activitățile agricole dar și veniturile totale din cele două activități. Venituri înseamnă veniturile brute, înaintea deducerii cheltuielilor şi impozitelor aferente.

    Veniturile realizate din activităţi agricole sunt veniturile care au fost obţinute de un fermier din activitatea sa agricolă, în cadrul exploataţiei sale, inclusiv sprijinul din partea Uniunii Europene din Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), precum şi orice ajutor naţional acordat pentru activităţi agricole.

    Documentul completat se fermieri se completează sub rezerva prevederile Codului Penal privind falsul în declarații și declararea necorespunzătoare a adevărului făcută unui organ sau instituții de stat.

    De ce este obligatorie declararea veniturilor la APIA

    Declararea veniturilor pe care le-au obținut fermierii persoane juridice, care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul la plăți directe, care ar fi depășit cuantumul de 5.000 euro, precum și cei care nu au depus cerere de plată în anul anterior, dar calculul estimat al plăților directe depășește cuantumul de 5.000 euro, este obligatorie. Sumele declarate la APIA sunt necesare pentru îndeplinirea condițiilor privind calcularea cuantumului anual total al plăților directe care trebuie să reprezinte cel puțin 5% din veniturile totale obținute din activități neagricole în ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi verificabile.

    Veniturile totale obținute în cadrul exploatației din activități agricole reprezintă cel puțin o treime din veniturile totale obținute în ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile dovezi verificabile.

    Demonstrarea calității de fermier activ este condiție obligatorie pentru toate schemele de plăți care se derulează prin APIA.


    Te-ar mai putea interesa

    Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!