• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • S-a votat în Parlamentul European! Statele UE, obligate să reducă emisiile cu 40% până în 2030

  Violina Gorcinschi -

  Toate statele membre UE, inclusiv România, trebuie să reducă emisiile până în 2030 față de 2005, conform unui vot dat de Parlamentul European care a adoptat un act normativ ce prevede ținte de reducere pentru fiecare stat membru bazate pe PIB pe cap de locuitor și rentabilitate. De asemenea, noua politică UE include posibilități de a tranzacționa, împrumuta și economisi emisiile vor fi limitate. Toate procedurile de implementare vor fi luate transparent întrucât informațiile privind acțiunile naționale vor fi făcute publice.

  Noul Regulament privind Partajarea Efortului reduce nivelul maxim permis al emisiilor de gaze cu efect de seră în statele membre din transport, clădiri și agricultură până în 2030.

  Statele membre, obligate să reducă emisiile de carbon

  Reduceri anuale obligatorii pentru emisiile de gaze cu efect de seră

  Parlamentul a adoptat ieri, marți – 14 martie, cu 486 de voturi pentru, 132 împotrivă și 10 abțineri, revizuirea așa-numitului Regulament privind partajarea efortului. Acesta stabilește reduceri anuale obligatorii pentru emisiile de gaze cu efect de seră (GES) pentru transportul rutier, încălzirea clădirilor, agricultură, instalații industriale mici și gestionarea deșeurilor pentru fiecare stat membru al UE și reglementează în prezent aproximativ 60% din toate emisiile UE.

  Legea revizuită crește obiectivul de reducere a gazelor cu efect de seră pentru 2030 la nivelul UE de la 30% la 40% față de nivelul din 2005. Pentru prima dată, toate țările UE trebuie acum să reducă emisiile de GES cu obiective cuprinse între 10 și 50%. Țintele pentru 2030 pentru fiecare stat membru se bazează pe PIB-ul pe cap de locuitor și pe rentabilitatea. Statele membre vor trebui, de asemenea, să se asigure în fiecare an că nu își depășesc alocarea anuală de emisii de GES.

  Legea stabilește un echilibru între necesitatea ca țările UE să fie flexibile pentru a-și atinge obiectivele, asigurând în același timp o tranziție justă și echitabilă din punct de vedere social și nevoia de a înlătura lacune astfel încât obiectivul general de reducere al UE să fie îndeplinit. Din acest motiv, există limite cu privire la câte emisii pot economisi statele membre din anii precedenți, se împrumută din anii următori, precum și cât de mult pot tranzacționa alocările cu alte state membre.

  Pentru a putea trage statele membre la răspundere, Comisia va face publice informații despre acțiunile naționale într-o formă ușor accesibilă, așa cum a solicitat Parlamentul.

  „Cu această lege, facem un pas major înainte în atingerea obiectivelor UE în materie de climă. Noile reguli pentru reducerea emisiilor la nivel național asigură contribuția tuturor statelor membre și lacunele existente. Sunt închise. Acest lucru ne permite să transmitem un semnal clar că UE dorește serios să fie campionul global pentru o agendă pentru climă competitivă și eficientă”, a declarat Jessica Polfjärd, raportor pe acest regulament.

  După votul dat în Parlamentul European, textul actului normativ trebuie să fie aprobat oficial de Consiliu. Acesta va fi apoi publicat în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare 20 de zile mai târziu.

  Regulamentul privind partajarea efortului face parte din pachetul „Fit for 55 in 2030”. Acesta reprezintă planul UE de a reduce emisiile de GES cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, în conformitate cu Legea europeană privind clima .


  Te-ar mai putea interesa

  Gheorghe Bariz se luptă să își salveze ferma: ”Dacă aș fi consilierul lui Petre Daea, n-aș face diferențe între fermierul mic, mijlociu și cel mare” Șeful APIA: Subvenție plătită de astăzi pentru toți fermierii care nu au luat banii Subvenția APIA pe un hectar de pășune. Scheme ce se pot combina pentru o plată maximă

  Ultimele știri

  Vremea se răcește brusc, îngheț la sol și ploi cu descărcări electrice. Cod Galben emis pentru 27 de județe Porumb de Tamași. Fermierul Gabriel Corodeanu a transformat porumbul dulce într-un brand local Răzvan Avram, GreenAgro: ”Cred că ar trebui să ne focusăm noi, ca și fermieri, în a produce calitate și nu cantitate”