Monstera deliciosa – planta care oxigenează eficient aerul din casă. Sfaturi de îngrijire
agrointeligenta.ro -Monstera deliciosa sau Ananasul săracului este o plantă ornamentală care produce foarte mult oxigen, îmbunătățind calitatea aerului din interiorul camerei unde este ținută. Permanent verde, Monstera deliciosa este apreciată inclusiv pentru fructele pe care le produce și care sunt, evident, delicioase.
Informații despre Monstera deliciosa și îngrijirea acestei plante am primit de la Ciprian Săplăcan, director executiv al florăriilor Trias. Invitat la ”În Grădina Danei”, în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, horticultorul a vorbit despre beneficiile de a avea o Monstera în casă atât pentru decor, cât și pentru a îmbunătăți calitatea aerului.
De ce ar trebui să ai în casă sau la birou o Monstera deliciosa
Monstera deliciosa, cunoscută și ca Planta uragan, este o plantă decorativă recomandată atât pentru locuință, cât și pentru birouri. Marele beneficiu al ei este producția ridicată de oxigen care o face foarte utilă. Mereu verde și destul de rezistentă, fără mari cerințe de îngrijire, planta înfrumusețează orice spațiu.
Deși acest lucru se întâmplă mai greu, Monstera deliciosa produce și fructe care pot fi consumate.
”Monstera deliosa este o plantă foarte interesantă care nu numai că produce foarte mult oxigen, este permanent verde în casă. Este ideală atât pentru casele noastre, cât și pentru clădirile de birouri. Monstera deliciosa. De ce deliciosa? Pentru că este efectiv delicioasă. Am avut ocazia anul acesta să ne bucurăm de o plantă pe care am plantat-o în urmă cu aproape 20 de ani în seră care a început să fructifice și am avut ocazia să și consumăm din fructele acestei plante și exact cum îi spune și numele, sunt delicioase! Este un fruct cu o combinație între ananas și pepene galben. Este o plantă care mie îmi place foarte mult, decorează foarte bine încăperile, este o plantă foarte elegantă și pe măsură ce se dezvoltă, ne dă din ce în ce mai multe surprize sau ne arată din ce în ce mai multe lucruri”, a vorbit Ciprian Săplăcan despre Monstera deliciosa, la ”În Grădina Danei”, producție realizată la TVR 1 de Dana Constantinescu.
Monstera deliciosa – caracteristici, aspect
Monstera deliciosa este o plantă care, dacă beneficiază de condiții optime, ajunge să aibă o înălțime impunătoare. Sub formă de liană, ea se poate întinde până la trei metri.
Originea plantei Monstera deliciosa este în America Centrală. Este o plantă epifită, adică își fixează rădăcinile pe alte plate pentru a avea sprijin.
O caracteristică a Monstera deliciosa – ceea ce o face și ușor de recunoscut, este forma frunzelor la maturitate, când ating dimensiunea de peste 40-50 cm. Acestea ajung în timp să fie găurite pentru a permite să treacă lumina, dar și apa, care este direcționată către rădăcini. Prin faptul că lumina ajunge până la baza plantei, inclusiv rădăcinile aeriene sunt capabile de fotosinteză.
Florile apar rar la plantele de Monstera și nu sunt deosebit de frumoase, iar fructele sunt mai dificil de obținut, fiind nevoie de ani mulți de îngrijire a plantei și de asigurarea unor condiții optime.
Ce pământ este bun pentru Monstera deliciosa
Planta Monstera deliciosa nu este foarte pretențioasă. Ea nu are nevoie de un pământ dedicat, însă trebuie totuși un pământ bine drenat astfel încât să permită excesului de apă să se ducă repede ori în tăviță, ori în rezervorul de apă pentru ghivecele care au rezervor de apă sau sisteme de autoudare.
Cel mai bun amestec pentru monstera deliciosa este cel de turbă, pâmânt de pădure și nisip, în părți egale.
Cât de des trebuie udată
În perioada de vară, Monstera deliciosa are nevoie de mai multă atenție. Este o plantă care iubește apa, dar nu și excesul de apă. Vara, undeva la 3-4 zile măcar trebuie să o controlăm, iar iarna ne putem uita la ea o dată pe săptămână, când o udăm.
Monstera deliciosa – nevoia de lumină
Este o plantă foarte versatilă, care iubește lumina însă care se adaptează extraordinar de bine și în zonele întunecoase. Monstera deliciosa poate fi crescută și în clădiri de birouri chiar în zone cu lumină doar artificială, fără geam în încăperea respectivă. Ce trebuie știut în schimb? Trebuie făcută totuși o rotație în cazul în care o avem într-o zonă mai întunecoasă. Din când în când, să o poziționăm într-o zonă cu lumină astfel încât să poată să facă totuși fotosinteză. O dată la 2-3 luni să o ținem măcat câteva săptămâni într-o zonă luminată.
Monstera deliciosa este o plantă de interior, așa că nu rezistă la temperaturi scăzute. Nu se recomandă să țineți plante în locuri unde temperatura aerului coboară sub 10 grade Celsius. De asemenea, nici căldura prea mare nu este pe placul ei, preferând o temperatură a aerului între 19 grade și cel mult 25 de grade Celsius.
Monstera delicios – cât de des trebuie schimbat ghiveciul
Monstera deliciosa este o plantă care crește destul de repede. Ea crește atâta vreme cât îi dăm spațiu. O plantă care este poziționată într-un ghiveci mai mare chiar și de la început, se dezvoltă imediat mai repede.
”De cele mai multe ori, noi în amenajările interioare limităm creșterea plantei prin păstrarea unui ghiveci mai mic. Dar unde este spațiu și avem posibilitatea să îi dăm un loc generos din punctul ăsta de vedere, e cel mai bine să avem un ghiveci mai mare și asta înseamnă că putem să îi facem o schimbare anuală”, spuen Ciprian Săplăcan, director executiv al Florăriilor Trias.
Monstera deliciosa – nevoia de fertilizare
În mediul ei natural, Monstera deliciosa își ia hrana din pădure, de pe scoarța copacilor de unde trăiește însă în casă, după un timp pământul se epuizează și asta este valabil pentru orice plantă de interior.
”Știu că în concepția românilor se merge pe ideea de a-i da lumină și apă dar nu este suficient. Fertilizarea este bine să fie făcută săptămânal mai ales în perioada de creștere puternică – mă refer de primăvara până toamna iar iarna, poate la 2-3 săptămâni astfel încât să îi asigurăm un supliment de nutrienți în mod constant”, spune horticultorul.
Monstera deliciosa – tratamente
Monstera este o plantă foarte puțin predispusă la dăunători. Are niște ciuperci care se pot instala pe spatele frunzelor în special și se poate instala de asemenea și păianjenul roșu. În general, însă, este o plantă care respinge dăunătorii și doar dacă există în apropiere plante bolnave de la care ar putea să ia dăunători, s-ar putea să se contamineze. Dar în general este o plantă foarte rezistentă, mai ales dacă este întreținută corect.
Ca tratamente, se recomandă stropiri cu insecticid atunci când identificați atac de insecte.
Cum înmulțim Monstera deliciosa
Înmulțirea la Monstera deliciosa se face prin butășire. Se iar părți din vârful plantei sau din tulpină, cu cel puțin o frunză.
Probleme ce pot apărea la Monstera deliciosa
Există o serie de probleme pe care le puteți avea la Monstera deliciosa, dar care au soluții rapide dacă identificați cauza:
- frunze galbene – excesul de apă determină îngălbenirea frunzelor de Monstera deliciosa;
- pete maronii pe frunze – pot fi arsuri solare, dacă planta este expusă prea mult direct la lumină;
- vârful plantei și marginile frunzelor se usucă – temperaturile sunt prea scăzute, plante trebuie mutată într-un loc mai cald.
Curățarea frunzelor de praf se face cu o cârpă moale și se pot folosi și produse speciale care dau luciu. Frunzele se pot pulveriza vara cu apă pentru a răcori planta.
În Grădina Danei. Monstera deliciosa – îngrijire