• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenție nouă pentru fermierii români. Banii, un sprijin pentru zootehnie

    Roxana Dobre -

    O subvenție nouă ar urma să fie introdusă în schemele de plăți de la APIA, a anunțat directorul executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein Ro, Ionuț Lupu. Acesta a precizat că este vorba despre o subvenție pentru plantele de nutreț care urmează a fi însilozate, iar sprijinul va fi unul semnificativ pentru sectorul de creștere a animalelor.

    Subvenția APIA pentru plantele de nutreț va fi propusă la Bruxelles astfel încât producătorii din sectorul zootehnic să o poată accesa din 2024.

    Directorul executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein Ro, Ionuț Lupu, a explicat în ediția de astăzi, miercuri – 22 martie, a emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR că pentru subvențiile de anul viitor se va propune o nouă formă de plată pentru fermele de animale.

    ”Lamijlocul acestui an se pregătesc punctele de vedere cu privire la modificarea Planului Național Strategic (PNS) pentru anul 2024. Ne dorim ca pentru vaca de lapte să reușim să impunem cinci puncte care să ajute fermierii.  Suntem 100% convinși că nu va putea exista niciodată o subvenție care să acopere toate nevoile pentru că există tot timpul diferențe de ferme, diferențe de abordări. Vorbim de o subvenție pentru plantele de nutreț care urmează a fi însilozate”, a anunțat în premieră Ionuț Lupu pentru emisiunea Agrostrategia. 

    Citiți și: Costin Telehuz, MADR, la Agrostrategia (TVR 1): „Planul Național Strategic poate fi schimbat o dată pe an”

    Baloți de siloz pentru furajare

    Subvenție acordată la porumb, lucernă, secară și triticale

    Ionuț Lupu a detaliat pentru emisiunea Agrostrategia care vor fi culturile agricole pentru care s-ar putea acorda noua plată, din 2024.

    ”Vorbim despre o subvenție pentru plantele de nutreț care urmează a fi însilozate. Dacă ne referim la întreaga suprafața cultivată de crescătorii de vaci, din total vorbim de 25% alocată pentru cultura de lucernă, peste 67% porumb siloz și restul secară, orz și triticale. Fermierii crescători de vaci au suprafețe importante de porumb siloz”, a arătat Ionuț Lupu, care a completat că, la nivel național, suprafața de porumb pentru siloz se ridică la 80.000-90.000 ha din estimările Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein Ro, iar celelalte plante care se însilozează – secară, triticale – undeva în jur de 50.000-60.000 de hectare.

    ”O suprafață care nu este nici pe departe atât de importantă precum cultura de porumb boabe. La nivel național vorbim despre 2,6 milioane de hectare. Deci, este clar că se poate găsi o soluție favorabila sectorului bovin”, a subliniat reprezentantul Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein Ro.

    Citiți și: Subvenții APIA 2023: Sprijin cuplat pentru producția de semințe furajere. Condiții, acte, plăți

    Conform acestuia, discuțiile pentru noua plată s-au purtat și cu deputații din Comisia pentru Agricultură din Parlament, care i-au asigurat pe fermieri de susținerea printr-un proiect legislativ în acest sens.

    ”Avem foarte mare încredere în faptul că avem un acord de principiu din partea reprezentanților Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților care promit că vor găsi niște soluții în acest sens. Este clar că este un ajutor important pentru că știm că acest ajutor pentru furajare este vital pentru ferme. Este clar că nu putem vorbi de o filieră a laptelui rezonabilă din punct de vedere al costurilor dacă nu obținem acest suport punctual pe partea de porumb siloz”, a mai arătat Ionuț Lupu.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Ionuț Lupu, Holstein Ro (22.03.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial