• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA 2023: Sprijin cuplat pentru producția de semințe furajere. Condiții, acte, plăți

    Roxana Dobre -

    Subvenții APIA 2023: Sprijin cuplat pentru producția de semințe furajere. Care sunt condițiile pentru încasarea acestei plăți introduse din 2023, ce acte sunt necesare fermierilor și la cât se ridică plata pe hectar, vă prezentăm în acest articol.

    Fermierii pot accesa din acest an o subvenție suplimentară care le aduce o plată estimată de Ministerul Agriculturii în Planul Național Strategic (PNS) la 200 de euro pe hectar. Plata se solicită prin cererea unică, formular care se depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în intervalul 1 martie – 15 mai, fără penalizări.

    Sprijinul cuplat pentru venit – producere sămânță plante furajere, intervenția PD-20, presupune acordarea unei plăți unice pe hectarul eligibil, cuplată de producția vegetală.  Schema se aplică pentru prima dată în România, ca soluționare a nevoii fermierilor care gestionează pajiști temporare sau permanente, după cum se argumentează în Planul Național Strategic (PNS).

    Începând cu acest a, subvențiile  APIA se acordă în baza Ordinul MADR nr. 80/2023, publicat în Monitorul Oficial nr. 168 din 28 februarie 2023.

    Citiți și: Start cereri unice la APIA 2023! Calendarul util fermierilor care vor subvenții

    Subvenția cuplată pentru producția de semințe pentru plante furajere este finanțată pentru a asigura pe termen mediu, competitivitatea fermelor care vor cultiva plante furajere cu scopul obținerii de semințe certificate, având în vedere specificitatea și complexitatea agrotehnicii acestei activități, ceea ce impune cheltuieli deosebite.

    MADR menționează că schema cuplată în speță, se va acorda pentru prima dată în România, fiind coroborată și cu nevoia de dezvoltare a culturilor furajere (graminee și leguminoase) din sămânță certificată, în scopul supraînsămânțării pajiștilor temporare și permanete degradate.

    Sprijinul cuplat producere sămânță plante furajere. Condiții de eligibilitate

    Fermierii care vor să acceseze intervenția PD-20, Sprijinul cuplat pentru venit – producere sămânță plante furajere, trebuie să îndeplinească o serie de condiții de eligibilitate. Acestea sunt prevăzute în legislație și trebuie îndeplinite integral pentru ca plata să fie făcută pe hectarele eligibile.

    Fermierii care vor să încaseze subvenția de 200 de euro pentru producția de semințe furajere trebuie să respecte următoarele condiții:

    a) sunt beneficiari BISS;
    b) sunt utilizatorii unei suprafețe agricole localizate pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS);
    c) exploatează un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha și cu o suprafață a parcelei agricole de cel puțin 0,3 ha;
    d) dețin autorizație pentru producerea de semințe de plante furajere, eliberată de Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor si al Materialului Săditor de pe raza teritorială în care își desfășoară activitatea, vizată pentru anul curent de cerere, pe care o prezintă la APIA la depunerea cererii de plată, dar nu mai târziu de data limită de depunere a cererilor de plată.

    Citiți și: Listă subvenții APIA 2023. Schemele de plată pentru fermieri începând din acest an

    Culturi furajere eligibile pentru subvenția APIA pentru producerea de sămânță

    Culturile furajere care beneficiază și de subvenția cuplată pentru producerea de sămânță sunt prevăzute în legislație: mazăre furajeră, golomăț, măzăriche, sparcetă, trifoi roșu, facelia.

    La fiecare specie este solicitată obținerea unei cantități minime la hectar:

    a) 1.000 kg – golomăț;
    b) 700 kg – mazăre furajeră;
    c) 600 kg – măzăriche;
    d) 800 kg – sparcetă;
    e) 150 kg – trifoi roșu;
    f) 150 kg – facelia.

    Trifoiul roșu este printre culturile eligibile pentru subvenția de 200 euro pe suprafață

    Citiți și: Subvenții APIA 2023: Suprafețele care trebuie declarate la APIA pentru plata pe hectar

    Condiții privind utilizarea semințelor certificate pentru culturile de plante furajere

    Pentru a beneficia de sprijinul cuplat pentru producerea de semințe de plante furajere, fermierii trebuie să utilizeze sămânţă certificată oficial din categoriile prebază, bază şi certificată.

    Factura de achiziție a semințelor trebuie să fie însoțită de documentul oficial de certificare a lotului de sămânță sau buletinul de analiză oficială, cu mențiunea „Sămânță admisă pentru însămânțare”, sau buletinul de analiză oficială cu mențiunile „Necesar propriu” și „Interzisă comercializarea” sau documentul de calitate și conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menționate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o țară terță care are echivalență conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficială care poate ține loc de document de calitate și conformitate.

    În cazul utilizării seminței certificate oficial din producția proprie, fermierul prezintă documentul/documentele oficial(e) de certificare a lotului/loturilor de sămânță. Cantitățile minime de sămânță necesare la hectar le găsiți în tabelul de mai jos:

    Sprijinul cuplat pentru venit — producere sămânță plante furajere, intervenția PD-20: Cantitățile minime de semințe necesare la hectar și numărul minim de semințe/gram

    Sprijinul cuplat pentru venit – producere sămânță plante furajere. Documente obligatorii

    În cazul loturilor semincere pentru plante furajere, fermierul prezintă la APIA următoarele documente:

    În situaţia în care factura pentru servicii multiplicare este emisă către deţinătorul soiului, prezintă şi contractul dintre menţinătorul şi deţinătorul soiului.

    Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoare privind loturile semincere este data de 31 martie a anului următor anului de cerere curent, adică 2024.

    În situația în care solicitantul sprijinului cuplat în sectorul vegetal încheie contracte și/sau utilizează semințe și/sau comercializează producția prin intermediul unui grup/unei organizații de producători recunoscut(e) de MADR sau al unei cooperative agricole înființate conform prevederilor Legii cooperației agricole nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare, care are ca obiect de activitate vânzarea producției, ca membru sau nemembru al acestor forme asociative, prezintă o serie de documente.

    Acesta sunt:

    Sprijinul cuplat pentru venit – producere sămânță plante furajere. Avantajele culturii

    Plantele de nutreț cultivate pentru obținerea de semințe respectiv: golomățul, mazărea furajeră, măzărichea, sparceta, trifoiul roșu și facelia prezintă importanță de mediu, prin:

    – asigurarea unui asolament agricol, acestea fiind bune plante premergătoare pentru culturile agricole,
    – contribuie la refacerea proprietăților fizico-chimice ale solurilor,
    – protecția antierozională a terenurilor în pantă,
    – contribuie la îmbunătățirea biodiversității, cât și a populațiilor de polenizatori,
    – au un efect pozitiv asupra mediului, reducând necesarul de îngrășăminte chimice cu azot,
    – contribuie la îmbunătățirea fertilității solului și productivitatea terenului,
    – contribuie la procesul de îmbunătățire a pajiștilor degradate,
    – prin mixul de avantaje ale dezvoltării producției de semințe de plante furajere, intervenția contribuie la îmbunătățirea sustenabilității zonelor agricole.

    Datorită diversității condițiilor în care sunt amplasate, pe pajiști acționează o serie de factori precum: fertilitatea scăzută, eroziunea. Ca urmare, producția medie a plantelor cultivate pe pajiști, fără îmbunătățiri, este redusă. Prin urmare, un factor de îmbunătățire îl reprezintă supraînsămânțarea pajiștilor, reînsămânțarea pajiștilor degradate cu specii de amestecuri de graminee și leguminoase, care să reducă eroziunea solului și sustenabilitatea terenului.

    Plantele eligibile, golomățul, mazărea furajeră, măzărichea, sparceta, trifoiul roșu și facelia contribuie la creșterea nutritivă a furajelor prin îmbunătăţirea raportului energo-proteic, creșterea fertilității și ameliorarea unor însușiri ale solului, cu impact pozitiv asupra structurii acestuia.

    Totodată, datorită potențialului ridicat de producție, golomățul este folosit în structura amestecurilor cu plantele leguminoase, cu impact asupra creșterii nutritive a valorii furajului. Plantele leguminoase: mazărea furajeră, măzărichea, sparceta, trifoiul roșu și facelia au o valoare economică mare, datorită compoziției chimice valoroase, producțiilor mari, gradului ridicat de consumabilitate și digestibilitate. Compoziția chimică se remarcă printr-un conținut mediu de proteină, în medie de 20%.

    Sprijinul cuplat pentru venit – producere sămânță plante furajere. Suprafața pe care ”mizează” MADR

    Situația suprafețelor și a producțiilor obținute în evoluție 2015-2020 pentru plantele furajere pentru semințe (golomăț, mazăre furajeră, măzăriche, sparcetă, trifoi roșu și facelia) este caracterizată de valori modeste.

    În ceea ce privește evoluția suprafețelor celor 6 culturi, se constată dimensiuni reduse spre nesemnificative, în anul 2017 suprafața totală cultivată a fost de 7.873 ha, iar în anul 2020 de doar 3.567, cunoscând o diminuare de aprox. 55%.

    Suprafața unitară planificată pentru această subvenție este de 6.000 de hectare.

    Plată la hectar pentru sprijinul cuplat producere sămânță plante furajere

    Pentru perioada 2023-2027 suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul cuolat pentur producția de semințe de plante furajere este 6.000 ha, cu un cuantum indicativ planificabil de 200 euro/ha în anul 2023.

    Cuantumul indicativ maxim estimat de 260 de euro/ha în anul 2023, pentru care s-a luat în calcul ipoteza volatilității prețurilor inputurilor necesare aplicării tehnologiei. Cuantumul indicativ minim estimat de 180 de euro/ha în anul 2023, pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a suprafețelor cultivate cu loturi semincere.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință Mesaje de Anul Nou 2025. Cele mai frumoase urări, felicitări și mesaje de Revelion

    Ultimele știri

    Ucraina și-a reluat exporturile de ouă și de zahăr către statele din UE Ce șanse sunt ca silozurile, irigațiile și solariile să scape definitiv de taxa pe stâlp Protest masiv al fermierilor din Polonia! Președinta CE Ursula von der Leyen nu a mai venit la Varșovia