• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Subvenție nouă pentru fermierii români. Banii, un sprijin pentru zootehnie

  Roxana Dobre -

  O subvenție nouă ar urma să fie introdusă în schemele de plăți de la APIA, a anunțat directorul executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein Ro, Ionuț Lupu. Acesta a precizat că este vorba despre o subvenție pentru plantele de nutreț care urmează a fi însilozate, iar sprijinul va fi unul semnificativ pentru sectorul de creștere a animalelor.

  Subvenția APIA pentru plantele de nutreț va fi propusă la Bruxelles astfel încât producătorii din sectorul zootehnic să o poată accesa din 2024.

  Directorul executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein Ro, Ionuț Lupu, a explicat în ediția de astăzi, miercuri – 22 martie, a emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR că pentru subvențiile de anul viitor se va propune o nouă formă de plată pentru fermele de animale.

  ”Lamijlocul acestui an se pregătesc punctele de vedere cu privire la modificarea Planului Național Strategic (PNS) pentru anul 2024. Ne dorim ca pentru vaca de lapte să reușim să impunem cinci puncte care să ajute fermierii.  Suntem 100% convinși că nu va putea exista niciodată o subvenție care să acopere toate nevoile pentru că există tot timpul diferențe de ferme, diferențe de abordări. Vorbim de o subvenție pentru plantele de nutreț care urmează a fi însilozate”, a anunțat în premieră Ionuț Lupu pentru emisiunea Agrostrategia. 

  Citiți și: Costin Telehuz, MADR, la Agrostrategia (TVR 1): „Planul Național Strategic poate fi schimbat o dată pe an”

  Baloți de siloz pentru furajare

  Subvenție acordată la porumb, lucernă, secară și triticale

  Ionuț Lupu a detaliat pentru emisiunea Agrostrategia care vor fi culturile agricole pentru care s-ar putea acorda noua plată, din 2024.

  ”Vorbim despre o subvenție pentru plantele de nutreț care urmează a fi însilozate. Dacă ne referim la întreaga suprafața cultivată de crescătorii de vaci, din total vorbim de 25% alocată pentru cultura de lucernă, peste 67% porumb siloz și restul secară, orz și triticale. Fermierii crescători de vaci au suprafețe importante de porumb siloz”, a arătat Ionuț Lupu, care a completat că, la nivel național, suprafața de porumb pentru siloz se ridică la 80.000-90.000 ha din estimările Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein Ro, iar celelalte plante care se însilozează – secară, triticale – undeva în jur de 50.000-60.000 de hectare.

  ”O suprafață care nu este nici pe departe atât de importantă precum cultura de porumb boabe. La nivel național vorbim despre 2,6 milioane de hectare. Deci, este clar că se poate găsi o soluție favorabila sectorului bovin”, a subliniat reprezentantul Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein Ro.

  Citiți și: Subvenții APIA 2023: Sprijin cuplat pentru producția de semințe furajere. Condiții, acte, plăți

  Conform acestuia, discuțiile pentru noua plată s-au purtat și cu deputații din Comisia pentru Agricultură din Parlament, care i-au asigurat pe fermieri de susținerea printr-un proiect legislativ în acest sens.

  ”Avem foarte mare încredere în faptul că avem un acord de principiu din partea reprezentanților Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților care promit că vor găsi niște soluții în acest sens. Este clar că este un ajutor important pentru că știm că acest ajutor pentru furajare este vital pentru ferme. Este clar că nu putem vorbi de o filieră a laptelui rezonabilă din punct de vedere al costurilor dacă nu obținem acest suport punctual pe partea de porumb siloz”, a mai arătat Ionuț Lupu.

  Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Ionuț Lupu, Holstein Ro (22.03.2023)


  Te-ar mai putea interesa

  Guvernul a aprobat plafoanele SCV – plata la hectar pentru fiecare cultură! Cadastru gratuit în 92 de localități – lista comunelor unde încep lucrările! Anunț urgent de la APIA privind adeverințele ce trebuie depuse pentru subvenții!

  Ultimele știri

  Cât valorează viața unui român. Familia unui bărbat ucis de urs, despăgubită cu 35.000 de euro Programul Prima Conectare. Ajutor de 1.900 euro pentru racordarea la apă și canalizare – condiții Ziua Câmpului de Cercetare-Dezvoltare, ediția 2023. Vineri, 9 iunie la Platforma Expo a SCDA Lovrin