• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Calitatea bună a vinului și exporturile în Asia ar putea compensa recolta slabă de struguri. Ce producție medie s-a obținut anul acesta în viile din România

  agrointeligenta.ro -

  Producția de struguri de anul acesta este una destul de slabă, ministrul Agriculturii Daniel Constantin spunând că media națională este de puțin peste 4 tone pe hectar. Totuși în locurile unde se aplică o tehnologie avansată, așa cum este stațiunea de cercetare dela Pietroasa din județul Buzău, s-a obținut o producție și de 11 tone la hectar, în ciuda condițiilor meteorologice nefavorabile.

  ”La nivel național avem media la hectar undeva peste 4 tone. Ce este aici e o producție aproape triplă. Explicațiile pentru producția mică sunt aceleași ca și la celelalte culturi. Pe de-o parte exploatații care nu sunt consolidate, exploatații foarte mici, pe de altă parte tehnologia care se aplică. Într-o stațiune de cercetare – dezvoltare aplici o tehnologie înaltă, într-o exploatație mare, la fel, gradul de retehnologizare la fel, e un alt factor. Adesea sunt motivele pentru care la nivel național media, și la struguri, ne trage în jos. Asta ne arată că potențialul este valorificat încă la jumătate. Cu toate astea avem rezultate extraordinare, dar cu un potențial exploatat pe jumătate. De asta trebuie să investim în continuare și în consolidarea exploatațiilor și în gradul de tehnologizare, dar și în ceea ce înseamnă gradul de cunoaștere și aplicare a unor tehnologii mai înalte care să reducă până la urmă și costurile de producție”, a declarat ministrul Agriculturii.

  Soluțiile pentru a obține producții bune și în anii mai proști stau în asociere și integrarea producției, spune ministrul care explică faptul că: ”Programul național 2014-2020 se bazează pe aceste două principii: să creștem producția prin consolidare și asociere și pe de altă parte să integrăm producția pentru a aduce valoare adăugată”.

  Vinuri românești pentru SUA, Japonia și Coreea de Sud

  Pentru a rezolva totuși problema producției scăzute de anul acesta, varianta cea mai bună este deschiderea unor noi piețe de desfacere pentru vinurile românești, care, deși nu vor fi însemnate cantitativ vor avea un grad ridicat calitativ. ”M-am uitat pe cifre înainte să vin aici și am văzut că exporturile au început să crească, totuşi nu atât cât mi-aș fi dorit eu. Partea bună este că după o explozie a importurilor de vinuri în 2011, o creștere de trei ori a volumului de vin importat, au început să scadă importurile, asta arată că a fost producție în România, chiar și anul acesta în 2014 când nu am avut un an foarte bun, au fost ploi și vremea nu a ajutat foarte mult acest sector. Cu toate astea cred că avem o producție care să satisfacă consumul intern și să nu avem nevoie de importuri. Obiectivul nostru este acela de a ieși cu vinurile care au început să se îmbunătățească din ce în ce mai mult și sub aspectul cantității, dar mai ales sub cel al calității să ieșim pe piețele importante”, a spus ministrul.

  În ceea ce privește piețele pe care se dorește pătrunderea vinurilor românești, Daniel Constantin a explicat că anul acesta au fost lansate patru programe de promovare în Asia și America. ”Un program de promovare pe piața din Coreea de Sud, Vietnam și Japonia, un altul pentru China, chiar o extindere a programului existent acolo, și unul este pentru promovarea vinurilor în Statele Unite ale Americii. Toate astea dincolo de piețele care sunt deja consacrate. Sunt anumite podgorii din România care produc vinuri extrem de bune din punct de vedere al calității pe care le găsim în restaurantele cu renume din Franța, Monte Carlo și alte zone unde greu pătrund produse care nu sunt de calitate”, a explicat Daniel Constantin în cadrul vizitei pe care a efectuat-o luni la Pietroasa.


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  MUSTUL ROZE și extinderea ariei de livrare, inclusiv BUCUREȘTI ȘI ILFOV – printre noutățile Campaniei VIN DE CASĂ DIN MUST DE LA JIDVEI 2018 Potențialul Republicii Moldova pentru export: mere proaspete și mere pentru procesare, prune și struguri de masă VIN DE CASĂ DIN MUST DE LA JIDVEI. Producție excepțională de struguri: „Ploile au venit la timp, vom avea o recoltă bogată și de calitate”

  Ultimele știri

  Preţ de 1,7 lei/litru pentru fermierii care livrează lapte la cea mai nouă fabrică din România! Anunțul APIA de astăzi pentru fermierii care încasează subvenții și plăți compensatorii la hectar! Spania a interzis vânătoarea de lupi! Fermierii sunt furioși!