• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Teren lăsat pârloagă pentru subvențiile APIA – procent. Ce trebuie să știe fermierii!

    Roxana Dobre -

    Pârloaga pentru subvențiile APIA – definiție, procent obligatoriu. Terenul lăsat necultivat este o măsură obligatorie la nivel de fermă pentru plata subvențiilor care se achită prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Suprafețele lăsate pârloagă sunt obligatorii atât pentru respectarea normelor de condiționalitate din GAEC 8 dar și pentru intervenția Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil (PD-04), schemă opțională pentru fermieri.

    Definiția terenului ”pârloagă” apare actualizată în cadrul unui proiect de ordin pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 80/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condițiile și modul de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a) – c) din Hotărârea Guvernului nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat.

    Documentul nu este încă în vigoare ci trebuie aprobat în Monitorul Oficial pentru a-și produce efectele.

    Citiți și: Listă subvenții APIA 2023. Schemele de plată pentru fermieri începând din acest an

    Teren lăsat pârloagă

    Ce înseamnă să lași un teren pârloagă pentru APIA 

    În ordinul publicat de MADR, ”terenul lăsat pârloagă” este definit ca suprafață arabilă necultivată pe durata unui an (an de cultură), menţinută în bune condiţii agricole şi de mediu, pe care se efectuează activitatea minimă de întreţinere.

    Perioada în care terenul este lăsat pârloagă este de minimum 6 luni într-un an de cultură şi acoperă lunile martie-august. Pentru îmbunătăţirea fertilităţii solului, un teren arabil declarat de către fermier ca fiind neproductiv poate fi lăsat în pârloagă o perioadă de cel mult 4 ani.

    De menționat că în Ordinul 80 definiția terenului pârloagă se preciza că suprafața poate fi lăsată pârloagă pe o perioadă de cel mult 4 ani, ”începând cu anul de cerere 2024”, parte care a fost scoasă prin noua definiție.

    Citiți și: Subvenții APIA 2023. Cele 9 GAEC-uri cu condiții obligatorii pentru plata la hectar

    Când sunt obligați fermierii să lase un anumit procent din teren ”pârloagă”

    Fermierii sunt obligați prin GAEC 8, să respecte anumite reguli menite să îmbunătățească biodiversitatea agricolă. Una dintre regulile pe care trebuie să le respecte agricultorii vizează procentajul minim din suprafața agricolă dedicat zonelor sau elementelor neproductive. Astfel, prin GAEC 8, fermele sunt obligate să asigure ponderea minimă de cel puțin 4% din terenul arabil la nivel de fermă alocat zonelor și elementelor neproductive, inclusiv terenuri lăsate pârloagă. De asemenea, este obligatorie ponderea minimă de cel puțin 7% din terenul arabil la nivel de fermă dacă acesta include, de asemenea, culturi intermediare sau culturi fixatoare de azot, cultivate fără utilizarea de produse de protecţie a plantelor, din care 3% reprezintă terenuri lăsate pârloagă sau elemente neproductive. Pentru culturile intermediare se utilizează factorul de ponderare 0,3.

    GAEC 8 prevede inclusiv menținerea elementelor de peisaj, interzicerea tăierii gardurilor vii și a arborilor în perioada de reproducere și creștere a păsărilor, dar și măsuri pentru evitarea speciilor de plante invazive.

    Citiți și: Ecoschemele, eșec sau succes la APIA? Câți fermieri au cerut până acum plățile-bonus pe hectar

    Terenul lăsat pârloagă, obligatoriu și pentru noua plată pe înverzire

    Fermierii sunt obligați să lase pârloagă un anumit procent din suprafața pe care o lucrează și o au declarată la APIA dacă optează pentru ecoschema Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil (PD-04). Această schemă este opțională pentru fermele de minim 10 hectare și, deși înlocuiește vechea plată pe înverzire, este achitată din acest an numai pentru terenul arabil. Pășunile sunt excluse de la plata acestei ecoscheme.

    Potrivit unui ghid publicat de APIA, fermierii care solicită sprijinul aferent eco-schemei trebuie să respecte următoarele cerinţe generale obligatorii, începând cu anul 2024:

    a) rezervarea a minimum 5% din terenul arabil pentru elemente neproductive, inclusiv teren lăsat pârloagă; în cazul fermelor cu peste 75% din terenul arabil utilizat pentru producţia de iarbă sau de alte plante furajere erbacee, culturi de leguminoase, culturi aflate sub apă o mare parte a ciclului de cultură, sau combinaţii ale acestora, ponderea elementelor neproductive, inclusiv teren lăsat pârloagă, trebuie să depăşească 3%;

    b) cultivarea pe minimum 5% din totalul terenului arabil declarat a culturilor de leguminoase, fixatoare de azot, amestecuri de leguminoase şi graminee perene, prevăzute în anexa nr. 12 la Ordinul MADR nr. 80/2023, în cultură principală.

    În contextul aplicării derogării prevăzute de Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1.317, fermierii au obligaţia în anul de cerere 2023:

    a) să cultive pe minimum 10% din totalul terenului arabil declarat în cultură principală şi/sau secundară culturi de leguminoase, fixatoare de azot, amestecuri de leguminoase şi graminee perene, fără restricţii privind utilizarea produselor de protecţie a plantelor, cu excepţia suprafeţelor declarate pentru îndeplinirea opţiunii b) la GAEC 8;
    b) să declare toate suprafeţele de teren arabil alocate elementelor neproductive, inclusiv suprafeţele de teren lăsat pârloagă; suprafeţele de teren lăsat pârloagă pot fi utilizate pentru culturi agricole destinate producţiei alimentare, precum: cereale, leguminoase, oleaginoase, culturi proteice, cu excepţia culturilor de porumb şi soia pentru boabe;
    c) fermierii care accesează această eco-schemă au obligaţia ca în perioada cuprinsă între 15 iunie-15 octombrie să ţină terenul arabil acoperit pe cel puţin 85% din suprafaţa arabilă a exploataţiei cu: culturi agricole sau cu miriştea rămasă după recoltare sau culturi secundare sau culturi de acoperire verzi sau culturi de toamnă nou înfiinţate, timpul necesar pentru pregătirea terenului şi înfiinţarea noii culturi fiind de cel mult 2 săptămâni.


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA