• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FOTO: Județele unde zăpada a acoperit culturile agricole și livezile. Când se încălzește vremea

    Roxana Dobre -

    Iarna s-a întors în forță în centrul țării și unele zone din nord-vest. În noaptea de luni spre marți temperaturile au scăzut considerabil și a nins puternic în județele Brașov, Sibiu, Mureș, Harghita, Covasna și Sălaj, Bihor. Pomicultorii au semnalat deja că primele specii care au înflorit, adică cais, piersic, nectarin sau migdal sunt compromise din cauza episodul de îngheț.

    Meteorologii au anunțat că până joi – 30 martie vremea va fi specifică iernii adică cu intensificări ale vântului, precipitații moderate cantitativ, răcire accentuată – îngheț la sol și brumă. Prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) s-a adeverit deja în mai multe județe unde de ieri seară, luni – 27 martie a început să ningă ca într-o lună specifică de iarnă. Pe grupurile cu profil meteorologic membri acestora au publicat poze cu ninsoarea ca în povești. Și pomicultorii au semnalat că au apărut primele probleme în livezi din cauza înghețului.

    Citiți și: Iarnă în mijlocul primăverii. Meteorologii au emis Cod Roșu de viscol, lapoviță și ninsoare

    În județele Sălaj și Bihor ninsorile au început din noaptea de luni spre marți. (foto: Munții Plopiș, limita Sălaj-Bihor pe DN1H – Severe Weather Alert – Sălaj)

    Județele Sălaj și Bihor ”acoperite” de zăpadă

    Ninsorile au acaparat zona de nord-vest și centrul țării stratul de zăpadă fiind de circa 3-5 cm. Și temperaturile au scăzut până la -3 grade Celsius iar drumarii au împrăștiat în forță cu zeci de tone de material antiderapant pe parcursul nopții.

    Pe grupurile de profil membri acestora au publicat poze cu ”spectacolul” iernii de la finalul lunii martie. ”Bună dimineața de la Zalău! După o noapte de ninsoare viscolită! Oare unde ești primăvară?”, a publicat un localnic din județul Sălaj pe grupul Severe Weather Alert – Sălaj.

    Iarna a revenit în Zalău, județul Sălaj (foto: Mihai Crișan/Severe Weather Alert – Sălaj)

    ”Dacă de Crăciun și Revelion am avut ghiocei înfloriți, în postul Paștelui în plină primăvară avem fenomene de iarnă! Încă odată se respectă ”tradiția” ultimilor ani care ne dovedește că anotimpurile s-au decalat cu 1 lună iar natura este ,,dată peste cap”, a opinat pe același grup Mihai Crișan.

    Iarna s-a întors în Zalău, județul Sălaj (foto: Lucian Jacodi/Severe Weather Alert – Sălaj)

    Citiți și: Vremea de Paști 2023. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

    Zăpada a afectat și pomii înfloriți (foto: Mihanța Adrian/Severe Weather Alert – Sălaj)

     

    Pentru grâu zăpada s-ar putea dovedi benefică (foto: Mihanța Adrian/Severe Weather Alert – Sălaj)

     

    Florile de primăvară ”surprinse” de zăpada întârziată (foto: Vera Pop/Severe Weather Alert – Sălaj)

    Livezi compromise în județul Bihor

    Pomicultorii au publicat de asemenea poze cu livezile afectate de zăpadă și îngheț. Primele specii care sunt în floare au fost acoperite de zăpadă.

    Zăpadă în livezi, la sfârșitul lunii martie în Uileacu De Cris, Bihor (foto: Ograda Pruncilor/ Grupul Pepinierele Roman)
    Primii pomi înfloriți, afectați de îngheț și zăpadă (foto: Ograda Pruncilor/ Grupul Pepinierele Roman)

    Vreme rece la sfârșit de lună martie, mai caldă la început de aprilie

    Potrivit prognozei de specialitate emise de ANM, la sfârșitul lunii martie și începutul lui aprilie, 28 martie – 3 aprilie, vremea mai rece de la începutul perioadei va intra într-un proces de încălzire treptată, devenind normală sub aspect termic, în majoritatea regiunilor agricole.

    Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -4…8°C în primele zile, abaterile termice negative fiind de 1…6°C și 4…13°C în restul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale, la scara întregii ţări.

    Temperatura maximă a aerului va oscila între -1…17°C, în toate regiunile. Temperatura minimă a aerului se va situa între -7…9°C pe întreg teritoriul agricol, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni, producându-se brumă și îngheț superficial la sol.

    Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 5…12°C, limite favorabile pregătirii patului germinativ pentru efectuarea semănatului la culturile de primăvară din prima urgenţă (mazăre, borceag, ovăz, orzoaică, etc.), precum şi a speciilor prăşitoare (sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, porumb).

    Sunt prognozate ploi locale, acestea fiind însoțite de intensificări ale vântului, în aproape toată ţara. Totodată, în zilele cele mai reci de la începutul perioadei vor fi posibile precipitații mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare). Local, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!