• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisia Europeană a aprobat Poloniei o subvenție pe tona de grâu și porumb vândută

    Oana Timar -

    Subvenție pentru tona de grâu și de porumb vândută. Comisia Europeană a aprobat Poloniei o schemă de sprijin de la bugetul de stat estimată la 32-53 de euro pe tonă, în funcție de locația fermei în raport cu granița cu Ucraina.

    Comisia Europeană a aprobat Poloniei un sprijin promis fermierilor luna trecută, când ministrul Agriculturii, Henryk Kowalczyk a anunțat subvenții pentru grâu și porumb. Tarifele anunțate sunt de 150 – 250 de zloți pe tonă (în funcție de regiunea în care se află ferma).

    Din cauza afluxului necontrolat de cereale ucrainene în Polonia și a prăbușirii prețurilor pe piața poloneză a cerealelor, Ministerul Agriculturii a anunțat introducerea subvențiilor pentru vânzarea grâului și porumbului. Cuantumul plăților depinde de voievodatul în care se află o exploatația.

    ”Depun o cerere Consiliului de Miniștri și, în același timp, Comisiei Europene pentru finanțarea ajutorului pentru fermierii care se află într-o situație dificilă din cauza importului de cereale din Ucraina, din rezerva de criză agricolă a Comisia Europeană. Totalul acestei rezerve este de aproximativ 500 de milioane de euro și, din moment ce este începutul anului, nu sunt sigur cât de multă finanțare va fi disponibilă. În primul rând, vrem să plătim fermierilor în plus pentru cerealele vândute, grâu și porumb. Această subvenție se ridică la 250 de zloți pe tonă în provinciile limitrofe cu Ucraina, adică în provinciile Podkarpackie și Lubelskie. Următorul prag va fi o plată suplimentară de 200 de zloți pe tonă în voievodatele Małopolskie, Świętokrzyskie, Mazowieckie și Podlaskie. Alte voievodate pot conta pe sprijin în valoare de 150 de zloți pe tonă”, a spus ministrul Henryk Kowalczyk în februarie.

    Comisarul Wojciechowski a anunțat aprobarea ajutorului de stat

    Astăzi, marți – 28 martie, pe Twitter, comisarul Janusz Wojciechowski a anunțat că programul a fost aprobat. Astfel, comisarul a precizat  că CE a aprobat un program polonez  în valoare de aproximativ 126 de milioane de euro (600 de milioane de zloți) pentru a sprijini sectorul producției de grâu și porumb în contextul războiului Rusiei cu Ucraina.

    ”Comisia Europeană a fost de acord să acorde fermierilor un ajutor de stat de la bugetul polonez în valoare de 600 milioane PLN (128 de milioane de euro n.r.). De asemenea, ar trebui să existe sprijin suplimentar pentru fermierii polonezi din cauza afluxului de cereale din Ucraina și aproape 30 de milioane de euro vor fi alocați în acest scop de către Comisia Europeană. În total, sprijinul va fi de 900 de milioane de zloți pentru fermierii polonezi. Dacă este necesar, vom lua în considerare tranșe suplimentare de astfel de asistență. Guvernul va decide cine va primi banii și în ce sumă”, a spus Wojciechowski.

    Pe site-ul guvernului polonez apare și o informare că pe lista lucrărilor legislative se află și un proiect de ajutor pentru fermieri sub formă de cofinanțare a transportului de grâu și porumb către porturile baltice.

    Astfel, se propune ca ratele ajutorului să fie diferențiate în funcție de distanța față de porturile de la Marea Baltică și să se ridice la 100 de zloți per tonă de grâu și porumb transportată din voievodatele Warmińsko-Mazurskie, Pomorskie și Zachodniopomorskie; de 150 de zloți pentru cele din Lubuskie, Wielkopolskie, Kujawsko-Pomorskie, Łódzkie, Mazowieckie și Podlaskie și de 200 de zloți pentru fermele din voievodatele Lubelskie, Podkarpackie, Małopolskie, Śląskie, Świętokrzyskie, Opolskie și Dolnośląskie.

    Cele două măsuri de sprijin, deși par similare, sunt diferite, apreciază jurnaliștii polonezi de la Farmer.pl. Acești arată că ieri, luni – 27 martie, au existat informații că guvernul polonez va plăti suplimentar costul transportului cerealelor în port. Aceste informații au fost furnizate de agenția de presă poloneză în contextul ajutorului național menționat anterior, aprobat astăzi de Comisie și în valoare de 600 de milioane de zloți. Compararea „subvențiilor pentru transport” cu „subvențiile pentru o tonă vândută de grâu și porumb”, care a fost făcută de PAP, a creat multă confuzie.

    ”Ajutorul pentru Polonia aprobat astăzi de Comisia Europeană nu are nicio legătură cu subvențiile pentru transportul cerealelor în porturile poloneze. Luând în calcul, la rândul lor, posibilele subvenții pentru transportul cerealelor ar fi a treia, în afară de subvențiile pentru cerealele vândute (126 milioane de euro, adică 600 milioane de euro) și ajutorul UE neaprobat încă (56,3 milioane de euro – inclusiv 30 milioane de euro pentru Polonia) formă de ajutor îndreptată către fermieri”, arată presa poloneză.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Pericol acum la rapiță: putregaiul alb al tulpinilor. Soluția de la Bayer: fungicidul Propulse S-a deschis târgul de animale de la Câmpeni cu o bază de achiziții bovine! Ucraina a început oficial negocierile de aderare la UE. Agricultura, prima pe lista discuțiilor